PA#10: waarheen te gaan?

PA#10: waarheen te gaan?
Dit is wat er gaat vallen
Dit is wat er gaat vallen

Het kan verkeren. In december was het zoeken naar poeder in het zuiden. We zochten en we vonden. Rond de jaarwisseling waren we euforisch vanwege de cold smoke blower pow, totdat het begon te regenen. Daarna trokken we weer naar het zuiden waar het überdiep was en toen na veel geklaag konden we weer terug naar het noorden waar PA #9 alle registers opentrok om PA #7 te doen vergeten en het zuiden in de schaduw te zetten. Veel woorden, maar kort gezegd is de winter daar. Op heel veel plekken in de Alpen ligt inmiddels tussen de 250 en 400 cm sneeuw op de hoogste toppen en in veel gevallen is het zelfs tot diep in de dalen wit en regelmatig zelfs diep.

Waarheen te gaan? Een luxeprobleem

Welgeteld zijn er twee regio’s waar het allemaal nog wel wat beter kan, namelijk de Piemonte (zuidalpen west) en de Dolomieten en Karinthië (zuidalpen oost). En laten nu net die een bak sneeuw in het vooruitzicht hebben. Was het eerst zoeken naar poeder en continue finetunen, met de sneeuw van de afgelopen week en de sneeuw die er komen gaat is het vinden van poeder eerder een luxeprobleem geworden. De reports spreken boekdelen en de tripreports druppelen alweer binnen.

Het is zelfs aan in het Schwarzwald. Tot 190 centimeter sneeuw ligt er al. Meer dan voldoende basis voor the king of forest contest die tussen 27 februari en 1 maart er zal plaats vinden. Jazeker, zelfs in het Schwarzwald kun je poeder scoren en events rijden.

Dit is wat er minimaal afgelopen weekend viel
Dit is wat er minimaal afgelopen weekend viel
Portes du Soleil
Portes du Soleil
Flaine
Flaine

Veiligheid is geen luxeprobleem

Maar al die sneeuw zorgde ook voor de kolder in ons hoofd. Sporen werden zomaar gevolgd, waarschuwingsborden genegeerd, lawineberichten (te) gunstig geïnterpreteerd en soms werd er domweg en zonder nadenken zomaar een helling afgeknald. Om de een of andere reden willen we dan ook allemaal massaal naar de top van een berg en daar de steilste couloirs en hellingen rijden, terwijl het in de dichte bossen zoveel veiliger is. Waarom? Veiligheid is net als poeder een keuze. Door goed na te denken kun je veiliger onderweg zijn en toch dikke lijnen scoren en pillows pakken. De keuze is aan jou.

Vanwege de aanhoudende kou, de wind die er aan komt en de vooruitzichten op verse sneeuw blijft of wordt de lawinesituatie in de complete Alpen kritisch. Met name boven de boomgrens is het heel goed opletten. Zeker als de komende dagen steeds meer lijnen net naast de piste verspoord zullen zijn neemt de drang toe om dieper de backcountry in te gaan. Hier heb je geen hellingen die continue kapot gereden worden en is het risico groter.

Waarheen te gaan

Het verhaal mag bekend heten. Zo niet, lees nog even het verhaal van gister terug. In het kort.

  • Het is AAN in het noordwesten van de Alpen

  • Lawinegevaar nog steeds kritisch in grote delen van de Alpen

  • Veel sneeuw onderweg voor grote delen van de zuidalpen en het oosten van Oostenrijk

  • Tot begin volgende week sneeuw

  • Daarna hogedruk dominantie en een (lichte) temperatuur inversie

En dus vind je tot en met eind deze week goede poeder in de complete noord en westalpen. Advies de komende dagen:

Finetunen in het zuiden

In de nacht naar woensdag begint het stevig te sneeuwen in de Piemonte, waarbij geldt des te zuidelijker, des te intenser. Gebieden als Limone Piemonte, l’Argentera en Crissolo gaan een periode met veel sneeuw tegemoet. Je kunt op de webcams zien dat de base hier vrij aardig is, maar er kan nog wel wat base bij. Hetzelfde geldt voor de gebieden in de westelijke Piemonte en het oosten van de Queyras. Prali, Bardonnechia, Via Lattea etc… Laat het de woensdag even goed doorsneeuwen en meld je vanaf donderdag voor de betere lariksbossen. Je geduld zal beloond worden. Maar let wel… des te noordelijker je gaat, des te beperkter de neerslag. Zet kortom koers naar het uiterste zuiden.

Vanaf donderdag geldt er een powderalert for:

Na donderdag breidt de neerslag zicht uit richting de Dolomieten, de ooststau van de Lombardia en Karinthië. Later krijgen zelfs Steiermark en Salzburgerland hun deel. Maar dit is echt pas vanaf zaterdag interessant. De details daarvoor volgen pas later deze week. Maar er geldt al een ‘we-houden-je-goed-in-de-gaten-alert’ voor:

Genoeg poeder te vinden en te rijden dus deze week. Happy hunting!

Stay stoked

Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
dejongarnoAuteur4 februari 2015 · 09:00

Flaine ligt op 1600m en heeft geen loofbomen, deze foto is dan ook genomen aan de andere kant van het Grand Massif op zo’n 800m hoogte; zelfs daar viel in totaal de afgelopen dagen ongeveer een meter pow. Boven is er 2 meter gevallen!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!