#PA12: Poeder voor de zuid-west

#PA12: Poeder voor de zuid-west
Yihaaaa!!
Yihaaaa!!

Samenvatting

  • Tot en met vrijdag droog

  • Er is nog steeds goede poeder te vinden in de bossen

  • Daarna zuidwestlage en dikke poeder in het westen en zuiden

  • Powder Watch is nu een Powder Alert

  • Maar lawine situatie blijkt kritisch

Storm Quinn loopt zich al warm
Storm Quinn loopt zich al warm

Tot vrijdag droog en zonnig

Kijk je nu naar de webcams en reports dan zijn het blauwe luchten en zon die domineren. Je kunt je bijna niet voorstellen dat daar eind deze week alweer een eind aan komt. Maar een blik op de weerkaarten zegt genoeg. Storm Quinn warmt zich op voor een nieuw sneeuw event deze winter. Toch alweer poederalert#12.

Sudfohn = sneeuw in het zuiden
Sudfohn = sneeuw in het zuiden

In de loop van de vrijdag draait de wind al naar het zuiden. In het noorden steekt dan al een zuidfohn op en wordt het gevoelig warmer. In het westen is dan al de eerste bewolking te zien en op het einde van de dag begint het dan te sneeuwen.

Powder Alert: Zuidwestelijke stroming = PA#12

Hoewel GFS gister nog uitging van sneeuw voor het westen, durfde ik toen al te zeggen dat het sneeuw vanuit zuidwest zou zijn. Een snelle blik op de jetstream kaarten was daarbij voldoende. Vandaag bevestigen GFS en ECMWF deze aanname. Een zuidwestelijke stroming brengt in de regel veel sneeuw tussen de Monte Rosa en de Ortler (en mogelijk zelfs oostelijker) en de Franse zuidalpen, om tijdens de koufronten ook sneeuw te brengen in de rest van de Franse Alpen, het westen van Zwitserland, de Jura, het Schwarzwald en soms ook Vorarlberg. Hoewel in dit geval de berekeningen vooral in het voordeel zijn van de zuid- en westalpen en de noordelijke nazwieper nu even uit de berekeningen is verdwenen. Allemaal details die de komende dagen helderder zullen worden. Daarom beperk ik me voor nu met het benoemen van die gebieden waar poederalert#12 zeker voor sneeuw zal zorgen. Er geldt een Powder Alert voor de volgende regio’s.

Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat de noordelijke nazwieper alsnog komt, maar dat is nog niet zeker. Daarom geldt er een Powder Watch voor:

En Oostenrijk?

Blijft de noordelijk nazwieper uit, dan heeft Oostenrijk continue te maken met een (krachtige tot stormachtige) wind uit het zuiden en milde temperaturen. Mocht dit gebeuren, wees dan gewaarschuwd. Veel wind zorgt (zelf bij blauwe luchten en zon) ervoor dat er veel sneeuw door de wind verplaatst wordt en in de beschutting van een bergkam, een couloir, een huis etc… wordt neergelegd. Deze verplaatste sneeuw verbind zich heel slecht en maar langaam en zorgt voor accuut lawinegevaar. Voor een leek is dit lastig te herkennen. Het waait dan weliswaar, maar het is toch mooi weer? Precies, maar dus levensgevaarlijk.

Het wordt druk op de wegen, wacht tot de zondag

14 februari starten de vakanties in het zuiden van Nederland, België, Denemarken, Duitsland (onder andere Beieren en het Saarland), het noorden van Oostenrijk, in delen van Italië, Noorwegen en Zweden en gaat komend weekend tout Parijs met vakantie. Daarnaast zijn de vakantieweken in Engeland, Zwitserland en het zuiden en oosten van Frankrijk al in volle gang. Het wordt kortom gillend druk op de wegen van en naar de skigebieden. Beter wacht je daarom tot zondag om aan je poedertrip te beginnen. Het is dan rustiger op de wegen en er ligt dan al wat sneeuw van poederalert#12 zodat je direct de bossen in kunt duiken.

Powderadvies

Het wordt druk van, naar en in de Alpen en dus is het wachten waar ze precies gaan vallen. Skip komende zaterdag. Maar vanaf zondag is het weer aan. Vanaf vrijdag ga ik finetunen zodat je zondag op de juiste plek staat. Wax up, leg je spullen klaar en vrijdag vertel ik je where to go.

Let verdomd goed op!!

Drukte betekent poederstress en poederstress betekent mensen op hellingen waar je eigenlijk niet wilt zijn. Hoe aanlokkelijk ook, boven de boomgrens (en in bossen met steile hellingen daarboven) is het nog steeds gillend gevaarlijk. Het sneeuwdek is zeer instabiel. Zowel diep in het sneeuwdek als in de toplagen zitten voldoende instabiele lagen, daarnaast zijn de overgangen van een dik naar een dun sneeuwdek en vice versa het beste te vermijden.

Nog steeds kritisch lawinegevaar

Deze winter vielen er al 75 doden als gevolg van lawines! Kies daarom voor treeruns met niet al te steile hellingen boven je. Daarmee elimineer je al een groot deel van de problemen en risico’s.Ga je de komende dagen richting de Alpen, wees dan alert. Check dagelijks je lokale lawinebericht, zorg dat je de juiste spullen bij je hebt en dat je over de juiste kennis beschikt. Geen kennis? Weet je het niet zeker? Zeg dan nee tegen off-piste en wacht tot de condities verbeteren. If in doubt, don’t go out!

Stay stoked

Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
koen_djfistelAuteur12 februari 2015 · 21:45

yipaaa yipaaa!!! :-) :-)

sbs roelz
Gevorderd
koen_djfistelAuteur12 februari 2015 · 22:07

yipaaa yipaaa !!! :-) :-) fuck japan !!! :-) :-)

sbs roelz
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!