PA#17: inimini Alert en daarna......

PA#17: inimini Alert en daarna......

Gistermiddag was het met zo’n 7 graden boven nul op 2000 meter hoogte erg warm in het westen en zuiden van de Alpen. In het oosten van de Alpen was het iets minder warm, maar ook daar was de temperatuur op 2000 meter boven nul. Voor poeder moet je het nu zoeken op noordhellingen en in schaduwrijke couloirs. Maar hier en daar is de ingewaaide sneeuw van eind vorige week nog niet goed gezet en kan een groep skiërs een lawine veroorzaken. Het is kortom goed zoeken naar goede poeder geworden. Daarvoor zul je de komende dagen vellen onder moeten plakken, een stevige bootpack zetten, met sneeuwschoenen dieper het terrein in of richting het oosten verkassen.

Samenvattend:

  • Het was warm

  • Inimini Alert voor het oosten

  • PA#18 tussen WatchStatus en alert…

Sneeuw vanuit het noorden
Sneeuw vanuit het noorden

Gister kondigde ik een PowderWatch aan voor #17. De minder frequente lezer zal zeggen; Een Powder Watch? Ja, om jullie nog beter van dienst te zijn heb ik mijn berichtgeving rond een significant sneeuw event in stukjes gehakt. En dat werkt voortaan zo:

  1. PowderWatch (het is zeker er komt sneeuw)

  2. Powder alert (de regio’s zijn zeker)

  3. Where to go (finetuning tips voor het laatste moment)

  4. Aftermath (genieten, optekenen, vastleggen en delen

Van PowderWatch naar inimini alert voor het oosten

De hoeveelheden en locaties worden steeds duidelijker. Super diep gaat het niet worden en er uren voor in de auto zitten is nogal overdreven, maar als je toevallig in de buurt bent of er woont dan is het een prettige opfrisser. De afgelopen uren is het front wat minder krachtig geworden in de berekeningen en is zich ook duidelijker gaan focussen. Wat leidt tot het volgende ini mini Alert:

  • Noordalpen oost (met name rond de Dachstein, maar ook de Hohe Tauern en rond Obertauern)
Sneeuw voor het oosten
Sneeuw voor het oosten

Ofwel voor wat verse poeder poeder moet je naar het oosten. Valt alles op zijn plek dan valt er tussen woensdag en vrijdag 20-35 cm rond het Dachtstein massief en de noordalpen van Steiermark en het Salzburgerland. Ook rond en in de Hohe Tauern kan met zo’n 20-25 cm gerekend worden. Geen grote hoeveelheden en de wind is volgens de laatste prognoses matig tot stevig en kan de verschillen tussen loef- en lijzijde aanzienlijk maken. Maar beter iets dan niets. Morgen gaan we finetunen zodat je weet waar je donderdag en vrijdag moet zijn.

Sneeuw verklaard
Sneeuw verklaard

1020 millibar en dan toch veel verse sneeuw?

Normaal denk je bij 1020 millibar aan hogedruk, blauwe luchten en een knallende zon. Maar als de luchtdruk in de omgeving nog vele malen groter wordt dan staat 1020 millibar (of beter 1018 volgens de laatste berekeningen) opeens voor een lagedrukgebied. Dat is 1. Ook opvallend is de extreem koude bovenlucht die vanaf zaterdag vanuit het oosten binnenstroomt. Wat 2 maakt. Ten derde hebben we te maken met de Orografie van de zuidalpen waarbij met name in de Piemonte de Alpen vanuit het niets richting de 3000 meter en hoger knallen, wat 3 maakt en als afsluiter is er dan ook nog eens de nabijheid van de Middellandse zee zodat er vochtige lucht in overvloed is. 4 factoren die sneeuw brengen. Ofwel iets met lagedruk ten zuiden van de Alpen, een Genua-laag, wind uit het oosten in de Po-vlakte en wie weet zelfs een Adria-laag. Het kan dik gaan worden vanaf maandag.

PA#18 Tussen Watch en Alert

Want het is zeker dat #18 komt. Dat de zuidalpen sneeuw krijgen is ook zeker, maar het is te vroeg om nu al met exacte regio’s te strooien. Vanaf zondag lijkt het intens te gaan sneeuwen met een sneeuwgrens tot diep in de dalen. De zuidalpen hebben op dit moment de beste kaarten, maar ook in de rest van de Alpen zou als afgeleide iets kunnen gebeuren. Te vroeg voor details, maar als je nog vrije dagen hebt dan is het een idee om te bekijken of je vanaf maandag een paar dagen vrij kunt prikken.

Morgen een nieuwe update in de loop van de ochtend.

Stay stoked

Morris

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!