Winter 14/15: Lawines eisen tot nu 110 slachtoffers

Winter 14/15: Lawines eisen tot nu 110 slachtoffers

UPDATE 30 maart: de afgelopen week vielen er nog eens 5 slachtoffers. 2 slachtoffers in Sestriere (heliski), 1 slachtoffer in Bonneval sur Arc (tourski) en 2 slachtoffers in Wallis (tourski). Opvallend is dat deze slachtoffers allemaal vielen op een hoogte rond of boven de 3000 meter.

Lawinegevaar naar GROOT

Komende week wordt er veel wind en sneeuw verwacht in grote delen van de Noordalpen en stijgt het lawinegevaar minimaal naar 4 (Groot).

---------

Het is 24 maart en lawines tijdens winter '14-'15 hebben tot dusverre al 106 slachtoffers gemaakt. Gelukkig zien we de laatste tijd dat er een stagnatie is ingetreden, maar het seizoen is nog niet op zijn einde. Nog zeker 5 weken draaien de liften in wintersportgebieden en velen gaan de komende weken nog eens op hun vellen en tourski’s de bergen in. Mocht je de komende weken nog gaan; heb je geen kennis van de gevaren buiten de pistes, blijf dan op de piste! Wel de kennis? Wees dan toch op je hoede. De lawine weet niet dat jij een expert bent.

Is 106 slachtoffers veel?

Jazeker. Om je een idee te geven wat getallen. Winter '13-'14 telden we de hele winter 80 slachtoffers, winter '12-'13 waren dat er 113, in winter '11-'12 ‘slechts’ 61 en in winter '10-'11 uiteindelijk 75. Nu dus al 106. Dat is nu al 6 meer dan het langjaarlijkse gemiddelde. Onderstaand een overzicht van alle slachtoffers tot dusverre.

Maar de winter is toch al bijna afgelopen?

Nee, de statistieken gaan in de regel van 1 september tot 1 september en ook in de zomermaanden kunnen er nog lawineslachtoffers vallen (denk bijvoorbeeld aan de lawine in Chamonix van afgelopen zomer). Bedenk dat we net aan de start van het echte tourseizoen staan. De komende weken gaan nog veel mensen de bergen in om te tourskiën.

Waar vielen de slachtoffers tot nu?

Met maar liefst 30 slachtoffers heeft Frankrijk de twijfelachtige eer om nummer 1 te staan. Vooral het departement de Hautes Alpes (waar skigebieden als Serre Chevalier, Risoul en de befaamde tourski regio de Queyras) heeft het zwaar te verduren met maar liefst al 13 dodelijke slachtoffers tot nu toe. Daarna volgen Zwitserland en Oostenrijk met beide 26 slachtoffers, gevolgd door Italie (22) en Duitsland (2). Opvallend deze winter zijn ook de 2 slachtoffers in het Duitse Schwarzwald. Iets wat je normaal daar nooit ziet.

12 slachtoffers in Oostenrijk de laatste 6 weken

Opvallend is het aantal slachtoffers dat Oostenrijk de afgelopen 6 weken zag. Bijna de helft van de slachtoffers die sinds 10 februari om het leven kwamen vielen in Oostenrijk.

Wie werden er slachtoffer?

Bijna 60% van de slachtoffers zijn tourskiërs. Wintersporters die met vellen onder hun ski’s de ongerepte natuur intrekken om daar eerst een berg op te lopen en deze daarna weer af te dalen op hun ski’s. Maar liefst 65 tourskiërs noteerden we al deze winter. Nummer twee zijn de zogenaamde freeriders. Freeriders zijn die wintersporters die in de regel met de lift omhoog gaan in een skigebied en daar naast de pistes de onverspoorde sneeuw in duiken. Is de sneeuw net naast de piste op, dan lopen ze wat verder om nog meer onverspoorde sneeuw te vinden. Is deze op, dan gaan ze nog verder, totdat ze vellen onder doen en als tourskiër worden bestempeld in de statistieken. Tot nu toe vielen er 30 slachtoffers onder de freeriders. Dan resteren er 7 wandelaars (ja, ook de winterwandeling is niet altijd zonder risico) en twee professionals.

Wat valt er op?

  • In Frankrijk is het aantal tourskiers dat in een lawine is omgekomen nu al het dubbele ten opzichte van het langjaarlijkse gemiddelde;

  • Veel tourskiers waren alleen onderweg

  • Ook heel wat slachtoffers waren zonder lawinepieper onderweg

  • Het aantal sneeuwschoenlopers dat in een lawine is omgekomen stijgt explosief

  • Het aantal slachtoffers dat bij lawinegevaar 4 is gevallen is opvallend hoog

Zitten er ook Nederlanders onder de slachtoffers?

Ja, in Nauders overleed een Nederlander. Hij was daar in een groep onder begeleiding van een gids aan het tourskien. In Cortina werd onlangs een jongen van 24 gepakt door een lawine. Volgens berichtgeving van lokale autoriteiten droeg de jongen geen lawinepieper.

Is off-piste gevaarlijk?

Ja, het is een risicosport en jij zelf bepaalt hoe ver je gaat. Gelukkig kun je met de juiste kennis de kans dat je in een lawine komt terugbrengen tot 1%. De keuze is aan jou.

Is er altijd lawine gevaar?

Ja, als er sneeuw ligt is er in de bergen altijd een kans op lawines. Ik hoor steeds vaker mensen om me heen roepen dat lawinegevaar 3 heel gevaarlijk is. Wel, ik zal je uit je dromen helpen… zonder kennis is lawinegevaar 1 en 2 ook al heel gevaarlijk. En ook dan vallen er dodelijke slachtoffers. En het slechte nieuws is dat lawinegevaar 0 niet bestaat.

En dus…

Ga je de komende dagen richting de Alpen, wees dan alert. Check dagelijks je lokale lawinebericht, zorg dat je de juiste spullen bij je hebt en dat je over de juiste kennis beschikt.

Maar ik blijf in het zicht van de liften en de pistes

Droom zacht, droom zacht.

Ook net naast de piste kun je in een lawine komen
Ook net naast de piste kun je in een lawine komen
meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur10 april 2015 · 13:41
powfinder.com
Gevorderd
BohdieAuteur13 april 2015 · 10:10
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!