Een retour d'est op zijn best?

Een retour d'est op zijn best?

De komende 72 uur worden interessant voor de Italiaanse Piemonte en de grensgebieden in Italië en Zwitserland. Er heeft zich een klassiek lagedrukgebied ontwikkeld boven de Golf van Genua en die staan in de regel garant voor veel neerslag. Is het voldoende voor de eerste meters in de sneeuw?

Een klein maar fel Genua laag

Wel, de sneeuwgrens daalt vandaag in de Piemonte lokaal richting de 1400-1700 meter en we gaan sneeuw zien tot diep in de dalen. Het mag dan pas de 1e van oktober zijn maar is voldoende koude lucht aanwezig rond de Alpen. Daarnaast zorgt de afkoeling als gevolg van de immense stuwing aan de zuidkant van de Alpen ervoor dat de sneeuwgrens tijdelijk fors verder dalen. Maar deze koude temperaturen zien we enkel ten zuiden van de Alpenhoofdkam. In het noorden en westen van de Alpen steekt er een föhnwind op waardoor het nulgradenniveau er juist richting de 3000 meter stijgt.

Föhn diagram laat de opkomende zuidföhn zien

Een retour d’est op zijn best?

Hartje winter zou een Genua laag als deze voor veel spektakel zorgen. En hoewel de sneeuwkaarten mooie kleuren laten zien is dit alles nu maar tijdelijk. De aanvoer van koude polaire lucht ontbreekt en rondom de Alpen wordt het geleidelijk warmer waardoor de sneeuwgrens tussen donderdag en zaterdag van 1500 naar 2500 meter stijgt. Jammer maar waar. Stuwing of niet, de luchttemperatuur is te hoog om dan nog voor sneeuw onder de 2500 meter te zorgen. Onderstaand kaartje toont je de berekende temperatuur voor vandaag en zaterdag op een hoogte van circa 1400 meter. Conclusie: het nulgradenniveau in de zuidelijke Piemonte schommelt vandaag nog rond de 1600 meter om zaterdag al richting de 2500 meter te stijgen (reken 0.7 tot 1 graad afkoeling per 100 meter).

Pijnlijke opwarming

Dit alles leidt tot het volgende plaatje.

In de loop van de zaterdag droogt de aanvoer van vocht vanuit de Piemonte op en draait de stroming naar zuidwest. Mogelijk gedurende de zaterdagochtend wat opklaringen, maar in de middag sneeuwt het dan alweer ten zuiden van de Franse Ecrins en later ook weer rond de Monte Rosa. Pas in de loop van de zondag klaart het dan echt op.

  • Zaterdag: warmer en sneeuw ten zuiden van de Ecrins, later uitbreidend richting de Monte Rosa en noordelijke Piemonte. Sneeuwgrens tussen de 1900 en 2500 meter

  • Zondag: opklaringen en met name in de westelijke en zuidelijke Piemonte zon. Rond de Monte Rosa waarschijnlijk langer bewolkt.

Verse sneeuw op desneeuwkaarten

**Poederadvies

​**Weinig gletsjers die open zijn in deze regio. De gletsjers van Saas Fee en Zermatt gaan sneeuw krijgen, maar grote kans dat de bewolking te hardnekkig is om voor zicht te zorgen gedurende het weekend. Andere optie is de Col d’Agnel. Het heeft er alle schijn van dat zondag de zon erdoor komt en er wordt voldoende sneeuw verwacht. Deze bergpas is nog geopend en grote kans dat Rogier en Sandra hier zondag naar boven lopen om zo hun eerste voorzichtige bochtjes trekken. Vanaf maandag klaart het ook op in de rest van de Alpen en dan is het moment daar om op dinsdag verse sneeuw te rijden rond de Monte Rosa en de Stelvio.

Lange termijn

Na het weekend schommelt het nulgradenniveau tussen de 2500 en 3000 meter en klaart het steeds verder op. Pas eind volgende week weer kans op significante sneeuw.

Stay stoked

Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur1 oktober 2015 · 13:37

De eerste sneeuwvlokken zijn in beeld in Limone Piemonte
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14014.jpg?width=800

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur1 oktober 2015 · 13:49

30-50 cm vers boven de 2500 meter de komende 48 uur. Lokaal 75 cm.
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14015.jpg?width=800

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur1 oktober 2015 · 13:52

Vanaf de maan is mooi te zien hoe de bewolking vanuit de Po-vlakte tegen de Alpen wordt aangedrukt.
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14016.jpg?width=800

powfinder.com
Expert
ollieAuteur1 oktober 2015 · 17:35

Voor de mensen die nu in de auto willen springen richting de franse zuidalpen. Net terug van Argentera / Larche en nu met uitzicht op Pra-Loup: zeer lichte sneeuwval boven de 2100m, geen base (duh). Pra-Loup heeft alleen een “dusting” gekregen boven de 2350m. Wel lekker fris mountainbiken overigens… ;)

...more friends on a powder day: http://www.mountainmadness.org
Toerist
thomasAuteur1 oktober 2015 · 21:22

@@meteomorris. “dan is het moment daar om op dinsdag verse sneeuw te rijden rond de Monte Rosa en de Stelvio.” Stelvio? zie jij iets vallen wat ik niet zie?

Expert
meteomorrisAuteur2 oktober 2015 · 12:11

Al 20 centimeter in Limone Piemonte op 1800 meter
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14032.jpg?width=800

En 34 centimeter in Sestriere op 2200 meter
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14033.jpg?width=800

En het sneeuwt nog steeds
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14034.jpg?width=800

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur2 oktober 2015 · 12:12

@@thomas, er valt de komende dagen niet zoveel op en rond de gletsjers en de glestjers van Saas Fee/Zermatt en de Stelvio zijn de enige die open zijn en wat vers ontvangen. Daarom.

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur2 oktober 2015 · 12:19
powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur2 oktober 2015 · 19:28

45 cm in Sestriere op 2200 meter
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14044.jpg?width=800\
33 cm in Limone op 1800 meter
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14045.jpg?width=800
26 cm bij de Monte Rosa op 2600 meter
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14047.jpg?width=800
20 cm en veel wind op de Col d’Agnel
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/14048.jpg?width=800

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!