Japan: warmer en minder sneeuw winter '15-'16?

Japan: warmer en minder sneeuw winter '15-'16?

Er is een historische El Niño in de maak en deze zou wel eens de sterkste in jaren kunnen worden. Een fenomeen dat vanwege de krachtige opwarming van de water voor de kust van Zuid Amerika gevolgen heeft voor de drukverdeling (en daarmee het weer) op bijna de gehele wereld. Ook voor Japan is er een correlatie tussen El Niño en het weer daar. Een reden voor het JMA (het KNMI van Japan) om El Niño mee te nemen in de berekeningen voor komende winter.

Nu klinkt Japan voor de normale sterveling heel ver weg, maar feit is dat sinds 9/11 Japan paradoxaal genoeg steeds meer bekendheid geniet. De noodleidende skigebieden daar kregen opeens te maken met de eerste poeder pioniers uit Australië en Nieuw-Zeeland. Ingegeven door de strengere douane eisen van de US kozen zij voor andere skigebieden en Japan bleek een schot in de roos, waarna het gerucht over de ijskoude poeder van Hokkaido zich verder over de wereld verspreidde. Gevolg is dat tegenwoordig iedere zichzelf respecterende poederrijder in Japan geweest moet zijn. En wacht niet te lang. Bali was 15 jaar geleden nog een geheim voor surfers, inmiddels kun je er over de hoofden lopen. Voor Japan zal dat ook gaan gelden nu het steeds meer op de kaart staat. Beter nu dan later. Daarom gaven we je in een eerder artikel al tips waar je de beste poeder in Japan kunt vinden. Natuurlijk is er het artikel met de budget tips voor Japan. Er is zelfs een topic waar iedereen die deze winter naar Japan gaat zijn data en bestemmingen met elkaar kan delen. En niet te vergeten het topic volg de sneeuwval in Japan winter '15-'16.

Een warmere winter?

Japan is kortom hot. En dat is deze winter zelfs letterlijk zo. Het JMA blijkt de laatste jaren verdomd goed te zijn in hun lange termijn voorspellingen. Wereldwijd zaten zij als eerste goed met deze El Niño fase en ook hun seizoensvoorspellingen doen het redelijk goed. Seizoensvoorspellingen die zijn ieder einde van de maand met ons delen. Daarnaast is onlangs de wintervoorspelling gelanceerd. Conclusies: warmer, natter in het zuider en normale sneeuwval in Hokkaido.

In het kort de kaarten. De komende maand blijft het aan de warme kant.
De kans dat het warmer is dan normaal

Ook de gehele winter wordt warmer dan normaal berekend.
Warmer dan normaal op het hoofdeiland

Warmer en meer regen op het hoofdeiland betekent minder sneeuw. Voor Hokkaido zijn de gevolgen nihil. Niet significant warmer en ook de sneeuwval blijft binnen de normen.

Minder sneeuw op het hoofdeiland
Minder sneeuw op het hoofdeiland

Moeten we JMA geloven dan is Hokkaido de meest sneeuwzekere poederbestemming. Maar dat wisten we eigenlijk toch al? ‘maar Hokkaido is wereldwijd waarschijnlijk de beste gok op droge en grote hoeveelheden poeder. Vooral in januari.’ (zie ook)

meteomorris

Reacties

Gevorderd
JuulskiAuteur1 november 2015 · 17:19

Interessant artikel Morris, thanks for sharing!

Toerist
KarstAuteur29 november 2015 · 03:15

November was inderdaad warmer dan normaal. Afgelopen dinsdag was het nog 20 graden in Tokio.
ondanks een warme november zijn afgelopen week de eerste (echte) vlokjes gevallen, in Matsumoto, Nozawa onsen, en er wordt al geskied in Kagura (Niigata). hokkaido lijkt het business as usual (koud).

webcams:
http://www.snowjapan.com/japan-daily-snow-weather-reports/webcams\
forecast:
weather:
http://www.snow-forecast.com/resorts/Asahidake/6day/mid

wat zijn jullie weatherinfo bronnen?

Smile! Your ridin' pow!!!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!