Vandaag: sneeuw voor de hoge Franse toppen

Vandaag: sneeuw voor de hoge Franse toppen

In de zuidelijke Franse Alpen stroomt er op dit moment vochtige lucht binnen vanuit het zuidwesten. Waar het gister nog een stralend blauwe dag was, ziet het beeld er nu heel anders uit. Hoge bewolking trekt vanuit de Middellandse zee de Rhône vallei en de Alpen in en dat zorgt voor grauwe luchten.

Vars-Risoul maandag 2 november
Vars-Risoul maandag 2 november
Vars-Risoul dinsdag 3 november
Vars-Risoul dinsdag 3 november

Een blik op de radar van Frankrijk zegt genoeg. Er is neerslag onderweg en de komende 24 uur gaat dat met name in de zuidweststau voor neerslag zorgen. Omdat er in de Alpen dalen nog veel kou hangt ligt de sneeuwgens aanvankelijk laag, maar zal uiteindelijk stijgen. Grosso modo betekent dit regen tot grote hoogte en pas boven de 2500 meter of hoger als sneeuw. In de stau van de Ecrins zal de sneeuwgrens lager liggen.

Neerslag op de radar
Neerslag op de radar

De neerslag die we op de radar zien, zien we ook terug op onze sneeuwkaarten. Het zijn dus voornamelijk de Franse zuidalpen die de komende 36 uur de hoge toppen wit zien worden. Klik je door op deze link dan zie je al snel dat het dan gaat om gebieden als Isola 2000, Vars-Risoul en Serre Chevalier.

Sneeuw voor de Franse zuidalpen
Sneeuw voor de Franse zuidalpen

Maar dit alles zal waarschijnlijk onvoldoende zijn voor Sandra om opnieuw haar vellen onder te plakken. Na afloop van het FFF trok ze de Col Agnel op en kwam ze terug met deze beelden. Hier lees je het complete verslag van Sandra.

Het wordt namelijk snel warmer de komende 36 uur en dat zal de komende week niet anders zijn. De Alpen liggen ten zuiden van de jetstream en daarmee in subtropische lucht. Gelukkig zijn de nachten helder, waardoor de sneeuw op de noordhellingen geconserveerd zal blijven. Maar heldere nachten betekent ook de vorming van rijp. Iedereen die de Safety Academy heeft gevolgd weet dat dit niet goed is, want deze zogenaamde suikersneeuw is geen fijne basis bij een nieuwe dump. Daarnaast heeft het afgelopen week ook nog eens hard gewaaid. Als je goed kijkt op onderstaande foto die in de buurt van Tignes is geschoten dan zie je niet alleen tekenen van wind, maar ook nog eens grote plaatlawine.

Lawine bij Tignes
Lawine bij Tignes

Het mag dan wel vroeg in de winter zijn. De afgelopen periode vielen er al 9 doden als gevolg van lawines. Zo’n slechte start van de winter hebben we al geen jaren meer gehad.

Sneeuw in zicht?

De hogedrukblokkade waar ik het gister over had houd stand. Weliswaar zakt het hoog iets naar het zuiden, maar daarmee zitten we niet direct in de aanvoer van koude lucht. Het zorgt komend weekend voor wat neerslag in Oostenrijk, maar daarna is het weer de beurt aan hoge druk. Dat blijft zoals het er nu naar uitziet in ieder geval zo tot in de 2e week van november. Maar eind die week staat er iets moois te gebeuren. Wat? Daarover vertel ik je morgen meer.

Waar is het wel winters?

Japan had vorige week zijn eerste portie sneeuw, maar bevindt zich nu weer in de warme lucht. Vanaf het weekend draait de stroming weer naar west tot noordwest en de kans is groot dat Hokkaido er dan weer wat sneeuw bij krijgt op de hoogste toppen. Compleet anders is het in Noord Amerika.

Powder Alert!

Gister lanceerden we het 1e poederalert voor de US en Canada. Waarmee de stand Europa - Noord Amerika 1-1 is. Er viel afgelopen weekend al een bak sneeuw in Canada en gister trok het front via de Cascades (onder andere Mt. Baker), Idaho en Wyoming richting het zuiden. Rond lake Tahoe viel er eindelijk weer neerslag en de grote droogte is voorbij. Sterker nog, ze winden er geen doekjes om en openen vrijdag al de liften in Boreal Mountain.

Eerder zagen we al de beelden van Chris Rubens voorbij komen en de komende 72 uur zullen er nog wel meer beelden verschijnen. Vooral in Montana, Wyoming en Colorado (zowel het zuiden als het noorden) valt de komende periode nog eens zo’n 30-50 cm sneeuw en tegen de tijd dat deze sneeuwmachine leeg is volgt er een nieuwe storm in het noorden die in Canada en de Cascades weer voor sneeuw gaat zorgen.

Na snowtober in Europa is het nu de beurt aan Noord Amerika waar snowvember goed van start gaat. Check de sneeuwkaarten van Noord Amerika maar eens. Jaloers?
Morgen weer meer over Europa. Tot die tijd…

Stay stoked
Morris

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!