Waarom is het zo droog in de Alpen?

Waarom is het zo droog in de Alpen?

November is een maand die in de regel heel wat neerslag naar de Alpen brengt. Vooral in de zuidalpen valt dan vaak de basis voor de rest van het seizoen. Nu is het al ruim 2 weken zo goed als droog in de Alpen. Waarom is dat zo?

Hogedruk domineert

Voor sneeuw is neerslag nodig en juist daar ontbreekt het aan bij een hogedrukgebied. Stormdepressies worden met een grote boog om de Alpen heen geleid waardoor er geen wolkje tot aan de Alpen komt. Op onderstaand kaartje zie je de oranje pijl. Precies dat is het traject dat stormdepressies worden gedwongen te volgen.

Stormen blijven op afstand
Stormen blijven op afstand

Nu verandert dat hogedruk dagelijks wel een beetje van vorm, maar dat is met name aan de randen van het hogedrukgebied. Omdat de kern van het hogedrukgebied continue op dezelfde plek boven de Alpen ligt merken ze van die veranderingen aan de randen in de Alpen bijster weinig. Al dagenlang is de hemel er blauw.

Die oranje pijl zie je grappig genoeg ook vrijwel identiek terug p de het kaartje hieronder. En die oranje lijn is de jetstream of straalstroom waar ik het vaker over heb in mijn weerberichten. Het is deze straalstroom die de geleiderails vormt voor stormdepressies. Ligt deze jetstream verwijderd van de Alpen, dan nemen de sneeuwkansen rap af.

De jetstream
De jetstream

Maar het is ook relatief warm in de Alpen

Klopt. De straalstroom waar ik het hierboven over had vormt de scheiding tussen koude lucht uit het noorden en warme subtropische lucht uit het zuiden. Ligt de straalstroom ten noorden van de Alpen (zoals we de afgelopen 2 weken zagen), dan is het relatief warm in de Alpen. Ligt deze ten zuiden, zoals op het kaartje hieronder, dan is het kouder. De warmte is dus het gevolg van een jetstream die te hoog ligt, de droogte het gevolg van dominante hoge druk.

De straalstoom is de groene rivier
De straalstoom is de groene rivier

Maar waarom duurt het zo lang?

Dat is een goede vraag. Dergelijke hogedrukblokkades, waarbij een hogedruk gebied lange tijd op dezelfde plek blijft liggen en stormdepressies dwingt een omweg te volgen zijn nog grotendeels een raadsel voor meteorologen. Zowel het ontstaan ervan als de uiteindelijke opheffing ervan blijken zeer lastig voor de modellen te voorspellen. Gelukkig is er een zekerheid. Uiteindelijk lossen ze op. Dus waar het nu droog is volgt uiteindelijk nattigheid. En het nog betere nieuws is dat steeds meer parameters het einde van de droogte berekenen.

meteomorris

Reacties

Gevorderd
RoodbaardAuteur13 november 2015 · 16:52

Voor de “vroege” Wintersporters blijft het spannend !!

AL
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!