Eerste verse sneeuw voor de Pyreneeën

Eerste verse sneeuw voor de Pyreneeën

Het gaat eindelijk sneeuwen in de Pyreneeën. Tot een halve meter sneeuw is in aantocht. In beginsel ligt de sneeuwgrens nog hoog, maar die zakt in de loop van het weekend. Dit is de eerste serieuze sneeuwval voor de Pyreneeën. Misschien net genoeg voor dat eerste bochtje in de poeder.

  • Het is nu nog groen
  • Vanaf zaterdag 30-50 cm sneeuw
  • Na het weekend weer warmer

Geen liften geopend, want nog geen sneeuw

Onderstaand plaatje zegt genoeg. Het is nog groen en bruin rond de Pic du Midi en dat is in de rest van de Pyreneeën niet anders. Weken van droogte en warmte hebben de winter buiten de deur gehouden.

Pic du Midi
Pic du Midi

Vanaf zaterdag 30-50 cm verse sneeuw

In de nacht naar zaterdag arriveert met een straffe noordelijke stroming een actief front. Bij aanvang ligt de sneeuwgrens nog hoog, maar deze zakt in de loop van de zaterdag rap richting de 700 meter of lager. Onderstaand gedetailleerde weerinfo voor La Mongie. De snelle daling van de temperatuur is goed te zien.

Weersverwachting La Mongie
Weersverwachting La Mongie

De meeste sneeuw verwacht ik overigens in de westelijke Pyreneeën waarbij ik zelfs wat optimistischer ben dan ons weermodel. De aanhoudende noordnoordwestelijke stroming en de nabijheid van de nog zeer warme Atlantische Oceaan zorgt voor voldoende vocht om ook op zondag.maandag nog voor verse sneeuw te zorgen in het westen. Check de sneeuwkaarten van de Pyreneeën voor gedetaileerde info.

Sneeuwval komend weekend
Sneeuwval komend weekend

Al met al net genoeg sneeuw voor een eerste voorzichtige bochtje. Met een auto de col op, daar de vellen er onder, een hike naar boven en dan afdalen op een ingesneeuwde Alpenweide. Voor rotsachtig terrein is het nog te vroeg. Daarvoor is de sneeuwval te beperkt.

Na het weekend weer warmer

Vanaf dinsdag valt de noordelijke stroming weg en komen de Pyreneeën weer in de warmere lucht. Een mooi moment voor de sneeuw om zich te gaan zetten en een nieuwe inval van de winter af te wachten.

Stay stoked
Morris

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!