LIVE: meeste verse sneeuw in Zwitserland

LIVE: meeste verse sneeuw in Zwitserland

Net als in de Franse Noordalpen bracht een actieve depressie veel sneeuw naar de Zwitserse Alpen. Vooral het westen en noorden van Zwitserland kregen veel sneeuw. Verder naar het zuiden was het zo goed als droog. Een kort overzicht waar de sneeuw wel of juist niet viel en hoeveel sneeuw er ongeveer is gevallen.

De meeste sneeuw viel in het westen van Unterwallis, het Berner Oberland en het Appenzeller land. Ofwel het deel ten westen en noorden van Alpentoppen als de Eiger en Jungfrau. Of zoals de SLF het omschrijft in het lawinebericht:

En op een kaartje is dat nog beter te zien.

Sneeuwval afgelopen weekend
Sneeuwval afgelopen weekend

Veel sneeuw dus in west en noord, maar zo goed als droog in het zuiden van Zwitserland. Met de meter sneeuw in het noordwesten loopt Zwitserland in pas met de voorspelling van onze sneeuwkaarten en dat is fijn. (In het Lötschental werd op 2700 meter zelfs meer dan 150 centimeter verse sneeuw gemeten). Mooie woorden, maar niets is zo beeldend als actuele beelden uit de Alpen.

Verbier
Verbier
Kandersteg
Kandersteg
Adelboden
Adelboden
Engelberg
Engelberg
Andermatt
Andermatt
Davos
Davos
St. Moritz, bijna droog en dus draaien de sneeuwkanonnen
St. Moritz, bijna droog en dus draaien de sneeuwkanonnen

Het meetstation in het Lötschental noteerde de afgelopen dagen de meeste sneeuw. Meer dan 150 centimeter werd er gemeten op een hoogte van 2700 meter. Vooral in de nacht naar zaterdag viel er met 48 cm heel veel verse sneeuw. Al met al zijn de gevallen sneeuwhoeveelheden keurig in lijn met datgene dat verwacht werd op onze sneeuwkaarten en lokaal zelfs nog hoger.

Lötschental
Lötschental

Maar sneeuw klinkt onder invloed van wind, zon, temperatuur en de massa van het sneeuwdek zelf in waardoor er ten noorden en westen van de Alpennnoordhang op 2500 meter hoogte nu zo’n 40-80 cm ligt op noordhellingen en 20-50 op zuidhellingen. En dat ziet er zo uit.

Dikte sneeuwdek in het westen en noorden van Zwitserland op dit moment:

  • 1500 meter: 15-40 cm
  • 2200 meter: 20-70 cm
  • 3000 meter: 50-120 cm (maar soms ook kaal door de wind en zon)

Dikte sneeuwdek in het zuiden van Zwitserland op dit moment:

  • 1500 meter: 0 cm
  • 2200 meter: 0-25 cm
  • 3000 meter: 10-60 cm (maar soms ook kaal door de wind en zon)

Conclusies: de eerste basis is gelegd en de komende dagen staat er nog meer sneeuw op de kaarten voor het noorden en westen. Verbier en Andermatt openen komend weeken de liften en ook Engelberg is druk in de weer. Komend weekend kan er poeder gereden worden in het westen en noorden van Zwitserland en ook ziet het er naar uit dat je op veel plaatsen kunt gaan toeren. In het zuiden van Zwitserland is dat anders. Met uitzondering van de gletsjers in Saas Fee en Zermatt is het sneeuwdek er dun. Voor poeder moet je dus in het noorden en westen zijn.

En de rest van de Alpen?

meteomorris

Reacties

Gevorderd
DutchessAuteur23 november 2015 · 11:28

Ik ben dus uiteindelijk niet gegaan, @@MDA wel, en die rapporteerde ongeveer 10 cm sneeuw op 1500 m hoogte en 35 cm op 1900 m. (Gantrisch) Voor een dikkere bedekking dus hoger en dieper de alpen ingaan.

Benieuwd wat poederalert #3 ons brengt. Ik heb in ieder geval vrijdag en zaterdag beschikbaar… en alle spullen zijn gewaxt en liggen klaar…

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Beginner
SurfertjeAuteur23 november 2015 · 11:44

Er bestaat toch niets mooiers dan Zwitserland onder een vers laagje wit!

Gevorderd
MDAAuteur23 november 2015 · 13:30

Klopt aardig, maar de kaart mag wat meer detail hebben :) De hele Gantrisch is wit, dus die groene lijn heeft wat meer een uitstulping richting de meren van Murten en Neuchatel hebben… Op de Jura ligt ook wat, maar heel weinig (paar cm). Met de wind is het her en der dikker of dunner… de meeste sneeuw is uiteindelijk in het zuidwestelijke hoekje gevallen.

We wachten op woensdag voor de volgende laag :)

In tartiflette we trust - Belouga Sandwich FTW
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!