De unieke lawinedienst van Livigno

De unieke lawinedienst van Livigno

Tot een paar jaar geleden was freeriden in Livigno nog verboden, maar inmiddels is men er van het standpunt dat voorlichten beter is dan verbieden. Een opdracht aan henzelf die ze serieus nemen. Zo serieus zelf dat ze tegenwoordig een eigen lawinedienst hebben. Afgelopen januari waren we in Livigno om opnames te maken voor de Safety Academy en mochten we in de keuken van de lokale lawinedienst kijken. Een unieke ervaring die ons een goed beeld heeft gegeven van de complexiteit waar lawinediensten dagelijks mee te maken hebben. En in Livigno blijkt dat allemaal nog een graadje complexer.

Stuwende kracht blijkt Fabiano Monti. In het verleden was hij werkzaam bij het Zwitserse SLF en als freerider in hart en nieren snapt hij als geen ander de doelgroep waarvoor hij dagelijks de lawineberichten schrijft. Maar zijn werk gaat verder dan dat. Livigno is een hoogalpine dal dat zeker in de winter lastig te bereiken is. Vanuit Zwitserland is er een tunneltje en vanuit Italië is in de winter enkel de Passo Foscagno geopend. Een bergpas op 2300 meter hoogte. En deze pas moet als het even kan alle dagen geopend zijn. Niet alleen voor een grote groep wintersporters, maar ook voor Italianen die er goedkoop komen tanken. In het verleden werd er simpelweg gekeken naar de lawienberichten van Lombardia, maar tegenwoordig schrijven ze de berichten zelf. Dat heeft deels te maken met het grote aantal niet Italiaanse toeristen die liever een lawinebericht in het Engels lezen, maar anderzijds ook met het autonome karakter van Livigno.

Kortgezegd komt het werk van de lawinedienst in Livigno neer op de volgende 3 taken:

  • het dagelijks opstellen van het lawine bericht
  • informeren van toeristen en de gemeenschap
  • het actief (laten) beschermen van gebouwen en wegen

Het dagelijks lawinebericht

Net als andere lawinediensten gebruikt de dienst van Livigno een scala aan informatiebronnen bij het opstellen van het lokale lawinebericht. In die zin wijkt de dienst niet af van de collegadiensten in de rest van de Alpen. Ze gebruikt daarbij naast de lokale data ook de data die beschikbaar worden gesteld door de collega’s in Lombardia en het aangrenzende Zwitserland. Voor de experts onder ons: Livigno is ook een actief gebruiker van het SNOWPACK systeem.

Data verzameling
Data verzameling
SNOWPACK analyse
SNOWPACK analyse
Et voila: het lokale lawinebericht
Et voila: het lokale lawinebericht

Actief informeren

Bij preventie hoort actief informeren. De lawinedienst doet er samen met Livigno en het lokale Freeride project alles aan om toeristen en de lokale gemeenschap actief te informeren. Het lawinebericht is daardoor zo laagdrempelig als mogelijk vormgegeven. Het is beschikbaar in 4 talen en wordt actief gepubliceerd op het internet, bij iedere lift en op vele plekken in het dorp. Daarnaast maken ze in het bericht actief gebruik van grafische truukjes om het nog begrijpelijker te maken. Last but not least staan er op veel plekken waarschuwingsborden en rijden de medewerkers van de dienst gedurende de dag actief zelf rond in het gebied om toeristen te helpen, te informeren en ze er attent op te maken dat lawinepieper, schep en sonde verplicht zijn bij het verlaten van de piste. Dit actieve informeren zorgt voor een breed gedragen bewustzijn en jaar op jaar slagen ze er in een steeds groter deel van de bezoekers te bereiken en te informeren.

Actief informeren via het internet
Actief informeren via het internet
in het dorp
in het dorp
en bij de liften
en bij de liften
Lawinepieper, schep en sonde zijn verplicht
Lawinepieper, schep en sonde zijn verplicht

Actief beschermen van gebouwen en wegen

Naast verzamelen en informeren gaat het uiteindelijk om het voorkomen van grote ongelukken. Freeriders zijn in het terrein zelf verantwoordelijk voor hun handelen, maar daarnaast doet de lawinedienst er in samenspraak met andere lokale diensten alles aan om grote ongelukken te voorkomen. Zo staat er een scala aan lawinehekken op de hellingen, hebben ze een bouwplan met daarop aangegeven de belangrijkste en gevaarlijkste lawinepaden en probeert met actief met behulp van dynamiet lawines gecontroleerd op gang te brengen. In het skigebeid gebeurt dat al voor het krieken van de dag, maar bij de bergpas richting Italië kan dat een accute sluiting van de pas tot gevolg hebben.

Dat laten ploffen klinkt heel simpel, maar blijkt in de praktijk een enorme planning. Niet vanwege de grillen van de natuur, maar vanwege de maffiawet. Al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw is het transport en gebruik van explosieven aan strenge regels onderhevig. Vanwege het autonome karakter van Livigno geldt dat nog een graadje erger. Vanwege alle papperassen moet de lawinedienst tenminste 5 dagen van tevoren explosieven besteld hebben. Eenmaal ontvangen dienen ze dan binnen een bepaalde periode tot ontploffing zijn gebracht. Alllemaal vanwege de angst dat deze projectielen anders in handen van de maffia komen. Als sneeuwvoorspeller weet ik dat het dan best lastig kan zijn om al 120 uur van te voren een inschatting te maken hoeveel dynamiet er nodig is. Want wat doe je met al dat ‘vuurwerk’ als de dump uitblijft of juist intensiveert. Een complexe klus.

De gevaarlijkste lawinepaden in kaart gebracht
De gevaarlijkste lawinepaden in kaart gebracht

Het was een toffe ervaring 2 dagen met de dienst mee te mogen lopen. Veiligheid is een serieus issue in Livigno en toch was er de tijd om samen wat lijnen te rijden. Gelukkig hadden we daarmee first hand info waar de poeder het dikste was en de risico’s beperkt. Poeder galore kortom. Wat zouden ze volgens jou nog beter kunnen doen in Livigno om freeriders nog beter van dienst te zijn?

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur24 december 2015 · 14:12

oh ja, het actuele lawinebericht van Livigno vind je hier: https://www.livigno.eu/en/avalanche-bulletin

powfinder.com
Gevorderd
AlexSkiAuteur24 december 2015 · 20:18

Het blijft een fantastisch dorp. Voor iedereen fijne dagen toegewenst vanuit Livigno.
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/15635.jpg?width=800

When life gets too complicated.... SKI
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!