Uitdagend weekend, koud en sneeuw volgende week

Uitdagend weekend, koud en sneeuw volgende week

Het weekend is mild en uitdagengd, maar vanaf maandag keert de kou weer terug. Naast sneeuw voor de west- en zuidalpen ook sneeuw voor de noordalpen. Ofwel west-, zuid- en noordstau in 1 week tijd. Hoe mooi wil je het hebben? In dit bericht:

  • complex weekend en slechts enkele opties
  • vanaf maandag weer kouder
  • west, zuid, noord
  • ride hard, ride smart!

Gister stroomde er warme lucht de Alpen in en dat zorgde voor immense verschillen in de Alpen. Allereerst sneeuwde het op veel plaatsen tot diep in de dalen, maar later op de dag kreeg de warme lucht toch vat op een groot deel van de Alpen. Inmiddels is het lawinegevaar in grote delen van de Alpen gestegen naar groot en is het zoeken naar een speld in een hooiberg om nog een beetje acceptabele condities te vinden. We zoeken op dit moment namelijk bomen, met iets van een base, waar het intens heeft gesneeuwd en in een vallei waar het redelijk koel is gebleven. Oh ja, die vallei moet ook nog eens redelijk afgesloten zijn, in het hart van de Alpen liggen en relatief ongevoelig voor een zuidwestelijke stroming (ofwel dalende en opwarmende lucht vanuit het zuidwesten). Deze 2 zinnen zullen voor velen van jullie abcradabra zijn, maar ik wil jullie wel meenemen in mijn denken. Wie weet steek je er iets van op. Ik heb een lijstje gemaakt met gebieden waar je vandaag veilig(er) tussen de bomen een poederbocht kunt draaien. Maar vermijd te steile bossen en die delen van bossen met steile wanden boven je!

In de loop van de vrijdagmiddag wordt het nog eens warm(er) en dan kan het zijn dat deze valleien ook geen poeder meer bieden tussen de bomen. Het is kortom een complex weekend. Maar er zijn ook alternatieven zonder bomen, maar dan wordt het zicht slechter, is het lawinegevaar er kritisch en kan wind een probleem worden. Gebieden voor de die-hards. maar gebruik wel je hersens. Het sneeuwdek is zeer instabiel en hellingen steiler dan 30 graden hebben consequenties. Dan moet je denken aan al die gebieden die genoeg te doen hebben boven de 2000 meter, waar al een base lag en waar het de afgelopen dagen gesneeuwd heeft.

Zaterdag af en toe wat sneeuw in het noordwesten en mild, maar zondag al weer koeler en meer sneeuw. Een lastig weekend kortom, maar wie niet veel verwacht en bovenstaande goed leest kan nog wat mooie poeder vinden.

Vanaf maandag weer kouder

Het verhaal na zondag is bekend. Vanaf maandag wordt het weer fors kouder en dan starten we met POEDERALERT#5. Zondag krijg je van mij de details daarvoor, maar wil je nu al gaan boeken, dan zou ik kiezen om maandag voor de Mont Blanc (Courmayeur/Chamonix) daar zit je zeker goed. Maar je kunt ook wachten tot zondag en dan deel ik de rest van de tips met je.

West, zuid en daarna noord

Met het arriveren van de koude luucht begint het maandag vanuit het westen te sneeuwen en dit front slaat als een klapmes om de Alpen heen. Maandag allereerst sneeuw vanuit het zuidwesten met sneeuw voor de Franse Zuidalpen en Italië. Daarna volgt een nazwieper vanuit het noordwesten met sneeuw voor de rest van de Franse Alpen, Zwisterland en de Arlberg. Dinsdag volgt een tweede golf met sneeuw uit noordwest die op woensdag zelfs even het karakter krijgt van een noordstau. Ofwel midden volgende week zijn de complete Alpen wit.

Sneeuwval maandag
Sneeuwval maandag
Sneeuwval dinsdag
Sneeuwval dinsdag

Ride hard, ride smart!

Groot lawinegevaar betekent grote risico’s. Ga je off-piste de komende dagen kies dan die delen van de berg die minder gevaarlijk zijn. Daarvoor heb je wel de juiste kennis nodig. Heb je die niet, huur dan een ski- en/of berggids die deze veilige(re) hellingen voor je weet te vinden. Ga je de komende dagen niet weg, werk dan alvast thuis aan je kennis over lawines en andere gevaren buiten de pistes. Dagelijks loggen er meer dan 1000 mensen in op de Safety Academy om hun kennis bij te spijkeren.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
BodoAuteur8 januari 2016 · 11:51

Ahh de bossen van Puy en Serre C! Misschien goed om voor komende dagen tips uit het bossenrossen topic nog eens te bekijken: http://wepowder.nl/forum/topic/107267

Gevorderd
svenkproAuteur8 januari 2016 · 12:09

Dagelijks loggen er meer dan 1000 mensen in op de Safety Academy om hun kennis bij te spijkeren.
Wow, gaaf!

If in doubt, don't go out!
Expert
meteomorrisAuteur8 januari 2016 · 13:08

Temperatuur gaat nu overal rap omhoog. Weekend snel vergeten en dan doorschakelen naar poederalert#5 vanaf maandag/dinsdag.

powfinder.com
Gevorderd
rdrckAuteur8 januari 2016 · 18:44

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/15943.jpg?width=800

@@meteomorris, kan je over de oplopende nulgraden grens eind volgende week al iets zeggen?

Expert
meteomorrisAuteur8 januari 2016 · 20:02

@@rdrck ik zou die app direct van je phone afdonderen. Daar heb je echt niets aan.
Download ff de salomon Powderquest app. Daar heb je al wat meer aan.

powfinder.com
Gevorderd
koen_djfistelAuteur8 januari 2016 · 20:45

en wat zou het diepste van het diepste op de hoofdkam zinal gaan doen volgende week @@meteomorris ??

sbs roelz
Expert
meteomorrisAuteur8 januari 2016 · 21:00

sneeuw uit zuid en west. Dat komt wel goed.

powfinder.com
Gevorderd
koen_djfistelAuteur9 januari 2016 · 00:32

thx morris

sbs roelz
Gevorderd
rutgerbergeAuteur9 januari 2016 · 01:15

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/15946.jpg?width=800
Van de salomon app wordt ik ook niet veel wijzer…

Expert
meteomorrisAuteur9 januari 2016 · 07:55

@@rutgerberge dat is een oude versie. Draai even een update!

powfinder.com
Toerist
TezeAuteur9 januari 2016 · 08:17

@@koen_djfistel

Ahja het is weer zinal time met school. Van wanneer tot wanneer ben je er?

Gevorderd
rutgerbergeAuteur9 januari 2016 · 09:22

@@meteomorris dat ziet er stukken beter uit :-)

Gevorderd
rdrckAuteur9 januari 2016 · 11:40

@@meteomorris thanks, ziet er goed uit!

Gevorderd
koen_djfistelAuteur9 januari 2016 · 14:53

dinsdag zen we weg voor 10 dagen ; yoepyoep !!!

sbs roelz
Gevorderd
BowenAuteur9 januari 2016 · 15:02

In Plan Peisey is na twee dagen drama eindelijk de regen overgegaan in sneeuw!

Gevorderd
djmjAuteur9 januari 2016 · 15:18

Reuzenslalom in Adelboden vanmorgen afgezegd wegens regen. Net +11 (!) in Luzern (450m).

Beginner
mhilbertsAuteur10 januari 2016 · 05:00

Hier in Utah is het prima poeder rijden. Geen regen of warmte . Geen enorm diepe poeder overigens.
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/15957.jpg?width=800
Even deze warmte doorspoelen in de Alpen en een fantastische volgende week. PA#5 wordt een democratisch alert met vers voor bijna de hele alpen. Eindelijk!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!