Japan: de beste weersites om poeder te scoren

Japan: de beste weersites om poeder te scoren

Jef de Schutter vroeg zich eerder af of er zoiets is als een Japanse Meteo Morris. Wij hebben 'm nog niet kunnen vinden, maar als er iemand is die die rol met verve heeft vervuld, dan is het Niels. Niels volgde 2 jaar terug een van mijn meteo workshops. Na afloop besloot hij naar analogie van het poeder forecast dashboard dat ik zelf gebruik voor mijn voorspellingen voor de Alpen een forecast dashboard te maken voor Japan. Een nuttige verzameling van links die je in kunt zetten tijdens je trip in Japan zodat je geen vlok hoeft te missen.

Niseko
Niseko

Het Japan dashboard is je toegangspoort tot de bronnen die essentieel zijn voor je eigen voorspelling op maat. Globaal voor de lange termijn, regionaal voor de middellange termijn en lokaal voor de korte termijn. Voor iedere periode zijn de voor jou belangrijkste vragen geformuleerd en met behulp van de bronnen kom je tot conclusies. En omdat modellen maar modellen zijn, eindigt je dashboard met ‘de dag zelf’. Verifieer je voorspellingen en leer ervan, zodat je steeds beter wordt. En vergeet niet… fouten maken mag! Vragen? Stel ze in dit topic.

Bij het voorspellen van sneeuw stel ik mezelf altijd de volgende vragen:

 • wat doet het weer op de lange termijn?
 • wat doet het weer op de middellange termijn?
 • waar gaan de vlokken uiteindelijk vallen?

De lange termijn (5 dagen en verder)

Wie mijn workshops heeft gevolgd weet dat de betrouwbaarheid van weermodellen op de lange termijn grosso modo niet veel hoger komt dan 50%. En van de lange termijn spreken we bij voorspellingen die verder gaan dan 5 dagen in de tijd. Concentreer je voor de lange termijn daarom niet op details, maar op de hoofdlijnen. Zijn de hoofdlijnen stabiel, dan kun je je wagen aan een lange termijn voorspelling. En de hoofdlijnen beginnen altijd met de jetstream. Kun je de richting enigszins vaststellen en is deze redelijk betrouwbaar? Zo ja, dan kun je je wagen aan een eerste voorspelling of en welk deel van Japan op sneeuw kan rekenen.

Belangrijkste vragen

Arjen in Niseko
Arjen in Niseko

De middellange termijn (1-5 dagen)

Welk grootschalig weerpatroon herken je? Maar ook: hoe stabiel zijn de voorspellingen? Een goede vergelijking van de verschillende modellen is nu op zijn plaats. Kleine verschillen kunnen namelijk een grote betekenis hebben. Is de boel stabiel, dan kun je je wagen aan voorspellingen over de hoeveelheid sneeuw, föhn, temperaturen en de koers van de fronten.

Belangrijkste vragen

 • Wat worden de belangrijkste neerslaggebieden? Bronnen: GFS, GFS (totale hoeveelheid), YR en JMA
 • Welk type weer neem je waar (hogedruk of lagedruk)? Bronnen GFS en JMA.
 • Wat doet de temperatuur? Bronnen: GFS en JMA

Korte termijn ( Nu komt alles bij elkaar. 48 uur vooruit worden de modellen een stuk betrouwbaarder. Aan de hand van de modellen ben je nu redelijk goed in staat om uitspraken te doen over de wind, temperatuur en de neerslag. Echte pro’s nemen in deze fase ook de invloed van het seizoen en de lokale micro klimaatjes mee en verwerken deze in hun calculaties. Gebruik weer bovenstaande bronnen en voor je veiligheid gebruik je nu de gegevens van locals en lokale lawine bulletins.

Observaties

Vergeet ook niet om dit topic te lezen en onderstaande bevindingen van Niels naar aanleiding van zijn powder dashboard:

 • Midden winter is het inderdaad de dominante stroming uit noordwest die koude Siberische lucht aanvoert en zich, zoals genoemd volzuigt met vocht boven de Japanse sneeuw. Zodra de stroming west of zuidwest wordt verandert de sneeuwmachine in een slushmachine. Meestal komt Hokkaido er door de noordelijke ligging nog wel okay vanaf, maar voor grote delen van Honshu is regen en natte sneeuw dan niet abnormaal.
 • Deze sneeuwmachine draait inderdaad van November tot Maart, maar van 1/2 dec tm 1/2 feb is de stroming echt dominant noordwest. Dus dominant koud en dus vind je in die periode goede poeder, ook als het lang niet gesneeuwd heeft. Daarbuiten kan een zuidwest stroming roet in het eten gooien en blijkt Japan toch minder poederzeker dan de marketingmachine je wil doen geloven.
 • GFS Asia is inderdaad heel praktisch voor de (mid) langere termijn. Zodra je het Japanse weersysteem snapt kun je hiermee prima bekijken waar je grofweg moet zijn over een paar dagen.
 • Ik had ook vrij veel aan YR.NO. De Noren hebben zoiezo een prettige interface, maar dit bleek ook vrij betrouwbaar, zowel op de lange als mid-lange termijn.
 • Op de korte termijn is vrijwel niets betrouwbaar. Alsin, je verwacht een front en temperatuur en ja dat zal sneeuw gaan brengen, maar waar precies. Dat voorspelt geen enkel model goed. Hier heb je meer aan een mix van basis meteo kennis, poederneus en gezond verstand. De verschillen kunnen lokaal echt heel groot zijn.
 • Snow Japan met hun dagelijkse reports klinkt goed, maar is minder fantastisch als het lijkt. Het merendeel van de reports (sommige gebieden zijn wel iedere dag vroeg) komt pas online tegen de tijd dat je er al een aantal poederruns op hebt zitten. Dus meer interessant om 's avonds te zien hoe het in andere gebieden was.

Veel plezier ermee in Japan

meteomorris

Reacties

Gevorderd
JelmerDAuteur11 januari 2016 · 18:23

Super interessant Dank MeteoMorris en dank Niels

Gevorderd
jefdeschutterAuteur14 januari 2016 · 11:30

Thanks!! Morgen het vliegtuig op richting Hokkaido

Gevorderd
DutchessAuteur14 januari 2016 · 11:34

Nog meer poeder scoren in Japan? Is that humanly even possible? Veel plezier daar!

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Gevorderd
NielsAuteur1 januari 2017 · 22:21

Aangezien ik het toch op de voet volg, een korte Japanse update zodat andere mensen er misschien iets aan hebben.

Hokkaido
Sneeuwval tot nu op heel Hokkaido is vergelijkbaar met de afgelopen jaren, behalve in de Niseko regio, daar iets minder. Overall gemiddelde omstandigheden voor Japanse begrippen, maar een goed sneeuwdek om te kunnen freeriden/touren. Wel wordt er gewaarschuwd voor beken etc die nog niet dichtgesneeuwd zijn. Maar dat is niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Honshu
Het sneeuwdek op Honshu (zowel Nagano area als noordelijker) is belabberd. Warmte en regen hebben veel invloed gehad en tot de boomgrens is het sneeuwdek heel slecht. Minst negatief zijn de regio’s vlak bij de kust, daar is de afgelopen week iets meer sneeuw gevallen, maar nog steeds verre van goed. Freeriden/touren is hier op en onder de boomgrens niet aan te raden, er licht simpelweg te weinig sneeuw op de begroeing om er doorheen te komen.

Grove verwachting mid term
Midden deze week eindelijk het klassieke weerpatroon voor Japan dat een sterke NW stroming op gang brengt. Vanaf dinsdag tm iig donderdag flinke neerslag voor zowel Honshu als Hokkaido met lage temperaturen. Daarna blijft de stroming NW op Hokkaido, dwz dat het iig koud blijft. Kans op neerslag is zeker aanwezig, maar valt nu nog niet veel zinnigs over te zeggen. Voor Honsu kleine maar onzekere kans op wat warmte komend weekend.
Sneeuwhoeveelheden voor Japan blijven altijd natte vingerwerk, maar boter bij de vis is goed voor mijn eigen oefening. Op Hokkaido lijkt lokaal tot 100cm, waarbij de Sapporo regio de meeste sneeuw lijkt te krijgen. In Honshu verwacht ik lokaal nog iets meer, waarbij de kuststrook de meeste sneeuw zal krijgen.

Tot slot een tip
Ik zie dat er een link mist op bovenstaand Dashboard, dat is eigenlijk de belangrijkste, de +6h Precipitation van JMA: http://www.jma.go.jp/en/radame/\
Verse sneeuw vind je in Japan niet door te wachten op betrouwbare weerberichten, maar door een grove lange termijn verwachting en het iedere avond checken van die link.

Beginner
willemien_wAuteur2 januari 2017 · 11:56

Bedankt @@Niels, daar hebben we zeker wat aan!

Expert
ieismAuteur2 januari 2017 · 12:00

Het beste is als je @@Niels meeneemt. Je hoeft alleen zijn ticket en slaapplek te betalen, dan krijg je iedere dag een weerbericht op maat en andere tips.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Toerist
JaapvRAuteur2 januari 2017 · 12:45

Heel tof allemaal, goed bezig Niels!
Een minimale toevoeging: Voor zover ik weet gebruikt YR.no voor z’n internationale forecasts gewoon GFS-data, maar dan dus weergegeven in de extreem prettige yr-interface.
Wellicht dat ze bepaalde punten wat anders interpoleren, maar ik geloof dat er geen aparte modellen, observaties of expert-review aan te pas komt. Zelfde data in een betere verpakking dus.

Gevorderd
NielsAuteur2 januari 2017 · 13:36

Dank! En @@JaapvR maar de interface is inderdaad veel fijner én je kunt veel verder inzoomen, dus ik vind 'm wel lekker. Helaas werkt de interface sinds een paar maanden wel minder soepel dan vorige seizoenen.

Beginner
FlipAuteur2 januari 2017 · 16:25

Dank!

Toerist
JanG131Auteur2 januari 2017 · 19:49

Specifiek over Hakuba is er een leuke Facebook pagina (deels in het Engels wat wel handig is) over de lokale omstandigheden.
https://www.facebook.com/mountainlifejp/?fref=ts

Gevorderd
NielsAuteur3 januari 2017 · 08:27

@@JanG131 zie ook http://www.steepdeepjapan.com, ook van Damian

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!