Tijd voor wat "big mountain lines"

Tijd voor wat "big mountain lines"

De Siberische koude is uit de Alpen verdwenen, er ligt een mooi pak sneeuw in de noordalpen en het worden zonnige dagen. In het oosten van Oostenrijk sneeuwt het nu nog licht, maar het wordt een mooie week om te gaan skinnen/touren en de eerste “big mountain” lijnen te verkennen. Lijnen zoals in het filmpje hierboven dat vrijdag 22 januari rond de Arlberg geschoten werd.

Sleutelbegrippen zijn schaduwhellingen en bosrijke wanden. Die plekken dus waar de zon niet direct instraalt. Wie bereid is een stukje te lopen gaat een hele mooie week tegemoet. Na de eeuwige droogte van december, de treeruns van de afgelopen weken, volgen nu de mooie open lijnen boven de boomgrens. Maar ‘conservatieve lijnen’ is het volgende sleutelbegrip. Alle lawineberichten in de Noordalpen melden nog steeds dat de ‘oude sneeuwlaag’ een probleem is. In dit bericht:

 • De Alpen drogen op
 • Nieuwe perspectieven
 • Het onzichtbare lawinegevaar vereist conservatief rijden
 • Tips om te gaan touren/skinnen

Tot 15 cm verse sneeuw

Met de storm Iris, die ijzel bracht in grote delen van Duitsland is ook warme lucht de Alpen binnengestroomd. De Siberische -23 graden celcius van eerder deze week is daarmee een herinnering uit het verleden. Sinds zaterdag is er 2-15 cm verse sneeuw gevallen in het oosten van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland. In het noorden van Steiermark viel lokaal zelfs tot 25 centimeter vers. Het wordt vandaag mild met een nulgradenniveau rond de 2600 meter in de Franse Alpen en 1800 meter in het oosten van Oostenrijk. Vanwege restbewolking en diffuus licht kan deze warmte de top van het sneeuwdek intrekken. Met name op zonnige zuidhellingen is dat het einde van de lichte poeder van de afgelopen dagen.

Noordhellingen en bossen bieden perspectief

Omdat vanaf maandag de luchtvochtigheid daalt, de zon in deze periode van het jaar laag staat en het sneeuwdek lekker koel blijft dient zich een nieuw perspectief aan. De bekende freerideroutes in het zicht van de pistes zijn nu wel voorbij, maar wie bereid is tot een hike of te gaan skinnen kan mooie avonturen beleven. Tot en met donderdag blijft het droog en zonnig in de Alpen. Hogedruk gaat het weer bepalen en dat betekent koude nachten en milde en zonnige dagen. Vanwege die koude nachten kan koude lucht de valleien inzakken en zijn de ochtenden gewoon fris. Aan de rand van de Alpen en ook op de hogere toppen wordt het overdag mild, maar in (smallere) valleien blijft het lekker fris. Het zijn daarom deze valleien waar het in de bossen, maar ook op noordhellingen goed toeven is de komende week.

Rijd conservartief!

Veel sneeuwprofielen laten zien dat sneeuwdek nog steeds instabiel is. De situatie van nu vertoont veel gelijkenis met die van afgelopen jaar. Diep in het sneeuwdek zit een oude sneeuwlaag die het sneeuwdek zeer instabiel maakt. Wanneer het gewicht van een enkele skier of snowboarder tot aan deze laag kan komen is dit voldoende om het precaire evenwicht in het sneeuwdek te verstoren. En dan onstaat de voor ons zo gevaarlijke plaatlawine.

(C) Safety Academy
© Safety Academy

Zelfs voor experts is dit gevaar niet te zien. Dit leidde in winter '14-'15 tot vele slachtoffers in korte tijd. De enige oplossing is conservatief rijden. Ofwel niet te steil gaan. Boven de 2000 meter is in het noordwesten en noorden van de Alpen overal deze zwakke basislaag present en het is niet te voorspellen of en waar jij deze gaat raken. Het gebruik van degelijke beslissingsmethodes is de komende week een must. Reken je niet rijk want je speelt met dergelijke condities Russische roulette. Zeker dieper in de backcountry zijn nog niet veel mensen geweest en zijn de zwakke lagen nog present. Check iedere dag je lokale lawinebericht en pas hier je plannen op aan. Pieper, schep en sonde zijn een voorwaarde. Geen kennis? Huur dan een berg/skigids. Het is de moeite waard.

Tips voor komende week

Vandaag is een poederdagje in Oostenrijk, maar daarna wordt het net zoals in de rest van de Alpen zoeken naar poeder. Dit zijn de tips:

 • Zondag:
 1. Een heel klein poederdagje boven de 1200 meter in Vorarlberg en Tirol en het noorden van het Salzburgerland en Steiermark.
 2. Toeren/skinnen in het noorden van de Franse zuidalpen, de Savoie en Isere en de Haute Savoie en Wallis. Het is daarnaast ook prima toeren in [de Aosta en het noorden van de Piemonte]
 • De rest van de week skinnen/toeren in:
 1. Vorarlberg en Tirol,
 2. het noorden van het Salzburgerland en Steiermark,
 3. het Berner oberland en Glanerland,
 4. de Haute Savoie en Wallis,
 5. de Savoie en Isere ,
 6. het noorden van de Franse zuidalpen.

Stay stoked, Morris

meteomorris

Reacties

Toerist
AnoniemAuteur24 januari 2016 · 09:06

Mooi flimpje alleen jammer dat die gasten de hele hang kapot kratzen.

Gevorderd
evanAuteur24 januari 2016 · 11:50

@@psd, wow, jij gebruikt Duitse woorden als ‘hang’ en ‘kratzen’. Dan zul je vast veel beter kunnen skiën.

Gevorderd
popskiAuteur24 januari 2016 · 11:52

Mooi filmpje, ik herken denk ik de noordflank van Peischlkopf, richting St. Christoph.
Heb wel op dezelfde flank in vergelijkbare omstandigheden meerdere jaren terug een stevige lawine zien afgaan, getriggerd door skiër.
Risico 3 op een noordhelling van 40° tot max 45°, met sporen van wind.
Toch iets om over na te denken.

Gevorderd
GertgAuteur24 januari 2016 · 15:38

echt wel porachtig gefilmd met de drone mooie lijnen.

Beginner
JespervzAuteur25 januari 2016 · 00:24

@@psd daar is die toch voor? :p

Beginner
mhilbertsAuteur25 januari 2016 · 10:22

Nieuwe perspectieven aan de horizon? Als de jetstream nog >300km zuidwaards trekt wordt volgende week een mooie week!

Gevorderd
CheizzAuteur25 januari 2016 · 10:38

Er zou maar een depressie op de oceaan zitten die voor wat mooie neerslag zorgt… En je zou maar in Frankrijk of Zwitserland zitten komend weekend (en daarna). O, wacht

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/16452.jpg?width=800

gigiski.com
Beginner
RutgerAuteur25 januari 2016 · 16:43

Poeh. De sneeuwlaag is toch erg instabiel hier in Vorarlberg. Vannacht is de tempel opgelopen naar +3 tot + 5 tussen de 800 en 2100 m. (Zat weinig verschil tussen de verschillende hoogtes)
Vandaag erg warm. Tot lokaal bijna 9 graden op 1500m. Heel veel nat sneeuw lawinetjes naar beneden zien komen en al veel breuklijnen gezien… Paar stukken ski route die ik heb gedaan zijn ook erg vocht verzadigd…

Weet iemand wat de luchtvochtigheid gaat doen? Vandaag 70a80% en dat was zweten en er ontstonden smiddags plassen op de piste. Dat mag wel naar 40%. En rap een beetje… :)

The object in life is not to be on the side of the majority,
Gevorderd
MvdBrinkAuteur25 januari 2016 · 17:17

Vandaag een dodelijke lawine bij Schruns… Zie hieronder het nieuwsbericht en het lawinebericht van vandaag.

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/16458.jpg?width=800
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/16457.jpg?width=800

Inside a swirling maelstrom of snowflakes, I feel most free
Expert
meteomorrisAuteur25 januari 2016 · 23:48

Inneralpine valleitjes zijn de oplossing.

powfinder.com
Gevorderd
skiesterAuteur26 januari 2016 · 08:18

Zie ik hoopvol halverwege volgende week de kou weer terugkomen?

Als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!