PA#12: op naar de Piemonte

PA#12: op naar de Piemonte

Voor het weekend schreef ik het volgende: ‘De straalstroom stokt en met een noordoostelijke stroming wordt arctische lucht aangevoerd vanuit Siberië. Tegelijkertijd stroomt de Italiaanse Po-vlakte vol met vochtige lucht. Als op dinsdag/woensdag deze koude lucht zicht mengt met de vochtige lucht vanuit de Middellandse zee dan zou dit wel eens poederalert#12 kunnen geven.’ En dat is dus zo. Hoewel onze sneeuwkaarten wijzen op een enkel tot kniediepe dump ben ik wat optimistischer. Tussen dinsdagnacht en donderdagochtend gaat het intens sneeuwen in de Italiaanse Piemonte. Meer dan voldoende voor PA#12. Het enige jammere is dat het na de dump weer wat warmer wordt. Maar het lijkt koud genoeg te blijven voor wat lekkere bochten tussen de bomen. Vooral op woensdag zal de sneeuw koud en gortdroof zijn. Vanaf woensdag is het AAN en tot en met vrijdag kun je zeker goed poederrijden in de Piemonte. Mocht je de komende dagen naar de poeder gaan: steun ons weerbericht en support jezelf door voortaan je onderdak in de Alpen via deze link te boeken. Van iedere boeking zien wij een klein percentage op onze rekening gestort zodat we wePowder verder kunnen blijven verbeteren en je nog beter kunnen helpen. Aan iedereen die dat al gedaan heeft. DANK! Blijf dat doen! In dit bericht:

  • de Russische beer komt
  • Arctische lucht + mediterane vocht = PA#12
  • Poederadvies: go Piemonte!
  • Het paasweekend, een poederweekend?
Koude lucht (groen) vanuit het oosten
Koude lucht (groen) vanuit het oosten

De Russische beer komt even op bezoek!

Vorige week had ik het al over de Russische beer (ofwel gure kou uit het oosten) zou komen. De straalstroom is gestokt en met een oostnoordoostelijke stroming wordt nu zoetjesaan arctische lucht aangevoerd vanuit Siberië. Vanaf maandagavond wordt dat voelbaar en de temperatuur gaat tijdelijk flink dalen. Dinsdag komt de temperatuur in de dalen nog maar met moeite boven het vriespunt uit en ten oosten van de Alpen is het tijdelijk gewoon even koud.

Groen is koude lucht. Blauw is vochtige lucht
Groen is koude lucht. Blauw is vochtige lucht

Arctische lucht + mediterane vocht = PA#12

Die oostelijke stroming vult de Po-vlakte met koude lucht en tegelijkertijd wordt er vochtige lucht opgezogen van boven de Middellandse zee. Deze combinatie zie je op bovenstaand kaartje. Groen is kou + blauw is vochtig = PA#12. Zeker omdat de vochtige lucht door die oostelijke stroming vanuit de Po-vlakte uit het niets tegen de immense toppen van de Italiaanse en Franse Alpen wordt aangedrukt. Ofwel vanuit een volledig vlakke Po-vlakte botst deze mix van vocht en kou op de toppen van de Piemonte en dat geeft veel sneeuw in korte tijd. Poederalert#12 is daarmee een feit en we kunnen gaan aftellen. Ik reken op 30-70 cm vers, lokaal mogelijk zelfs iets meer. Significante sneeuwhoeveelheden vallen er boven de 1500 meter, maar omdat de sneeuwgrens op woensdagochtend richting de 400 meter daalt zal het op de wegen naar de skigebieden glad worden. Beste moment om te arriveren is daarom de dinsdagavond. In de ochtend dan al wat sneeuw en in de middag zal het op veel plekken diep genoeg zijn om de oude onderlaag niet meer te voelen. De donderdagochtend wordt dan heel mooi met een pak verse sneeuw en een zon die er door gaat komen. In de loop van de donderdag wordt het vanwege de alweer hoger staande zon al snel warmer op de zuidhellingen, maar west en noordhellingen zijn dan nog goed te doen. Op vrijdag zul je poeder moeten zoeken op noordhellingen en schaduwrijke bossen.

Poederadvies: Go Piemonte

Ook het noordoosten van de Alpen krijgt van dinsdag naar woensdag wat verse sneeuw. Reken daar op 5-20 cm, lokaal 30. Niets in verhouding met de Piemonte. Daarom is het advies voor de komende dagen helder: dinsdagavond in de westelijke Piemonte arriveren, woensdag eerst nog een oude onderlaag, maar later op de dag steeds dieper wordende treeruns, donderdag wordt episch met opklaringen. In de vroege ochtend de zonhellingen en later in de middag noordhellingen. Voor vrijdag geldt hetzelfde. Kortom 3 dagen mooie poeder rijden. Het weekend wordt weer droog en zonnig en dus zul je voor wat onverspoord moeten gaan hiken en touren.

Mocht je de komende dagen willen touren in de Alpen dan wordt het steeds lastiger. Vooral dinsdag en woensdag hebben grote delen van de Alpen te maken met een lastig wolkendek. Het licht wordt diffuus en hier en daar zelfs mistig met een vlokje sneeuw. Pas vanaf donderdag klaart het overal weer op om te gaan touren. Daarom:

Woensdag, donderdag en vrijdag verse poeder in:

Vanaf donderdag weer touren en hiken in de gehele Alpen. Heb je nog nooit getourd, dan loont het om gedurende een zonnig weekend als deze een berggids te huren. Je zult poeder vinden waarvan je nooit gedacht had deze nog eens te vinden. Sowieso geldt dat een lawinepieper, schep en sonde noodzakelijke zijn, net als een juiste dosis kennis. Nog geen kennis?

Recente gleitschnee lawine in Frankrijk
Recente gleitschnee lawine in Frankrijk

Wij zijn weer even weg en daarom 25% korting op de safety academy

Twee winters geleden zijn we met de Safety Academy gestart en inmiddels hebben zich al meer dan 4000 studenten ingeschreven. Een steeds grotere groep is daardoor met de juiste kennis veilig(er) onderweg en dat wensen we jou ook toe. Omdat wij komende week weer naar de Alpen zijn geven we je tot en met 20 maart 23.59 uur maar liefst 25% korting als je direct met de Safety Academy start.

Ga naar de Safety Academy en vul bij aankoop van de Academy de volgende kortingscode in: SNOWSAFE16. Je kunt dan direct met de online cursus starten en het bijbehorende boek sturen we je dan in de week van 21 maart toe.

Safety Academy boek
Safety Academy boek

Het paasweekend, een poederweekend?

Traditioneel valt er rond de paasdagen een pakje poeder in de Alpen en in de regel zijn de condities tijdens de Pasen beter dan tijdens de Kerst. Of dat deze winter ook weer het geval is, is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Maar de signalen zijn goed. De belangrijkste weermodellen hinten voor volgende week op een noord tot noordwestelijke stroming wat zou betekenen dat het volgende poederalert voor de Noordalpen is. Goed, dit is nog allemaal ver weg maar gaan we de komende dagen hier voor je op de voet volgen.

Happy powder chasing in de Piemonte. Ga je richting de poeder de komende dagen en boek je onderdak. Help ons en jezelf en gebruik deze link.

Stay stoked!
Morris

meteomorris

Reacties

Toerist
AnoniemAuteur14 maart 2016 · 15:02

Sestriere here we come!

Expert
meteomorrisAuteur14 maart 2016 · 15:27

@@doeke, ten oosten van de Colle du Sestriere (richting Pragelato dus) valt altijd meer sneeuw.

powfinder.com
Gevorderd
FreeArnoAuteur14 maart 2016 · 17:41

@@meteomorris Ik sta echt te springen om te gaan, want voor mij ivm planning wellicht de laatste kans deze winter… maar zit met de temperatuur in mn maag. Donderdag en vrijdag op 2000m tot 6 of zelfs 9 graden lijkt het. Ben je niet bang dat de sneeuw zelfs op de noordhellingen en in het bos al snel zwaar word? Ik heb deze winter al een paar keer meegemaakt dat het in de middag snel zwaarder werd, en dan scheen de zon nog niet eens…

Dromen zijn er om te realiseren
Gevorderd
evanAuteur14 maart 2016 · 17:46

@@FreeArno als het opwarmt ben je (op een noordhelling) beter af zonder bewolking dan met.

Gevorderd
FreeArnoAuteur14 maart 2016 · 17:49

@@evan goed punt. Maar dan nog?

Dromen zijn er om te realiseren
Gevorderd
maartyAuteur15 maart 2016 · 07:33

snel gaan, PA#11 was ook om te snoepen dus als je hem gemist heb dan verplicht je jezelf om nu wel te gaan! :)

Expert
meteomorrisAuteur15 maart 2016 · 10:33

Bij Lamma 40-80 cm verse sneeuw tot en met woensdagmiddag
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/17456.jpg?width=800
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/17457.jpg?width=800
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/17458.jpg?width=800

En tussen woensdagmiddag en donderdagochtend valt er nog eens een pakje sneeuw.
@@FreeArno, perspectief voor het paasweekend is ook niet slecht.

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur15 maart 2016 · 15:58

Lawinegevaar Piemonte naar GROOT voor morgen

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/17459.jpg?width=800

powfinder.com
Gevorderd
49Auteur15 maart 2016 · 16:19

@@meteomorris
voor morgen (16) nog 2-stijgend verwacht, voor overmorgen (17) 4. zie ook de Engelse versie: https://www.arpa.piemonte.gov.it/bollettini/elenco-bollettini-1/avalanche_bulletin.pdf/at_download/file

montagna bianca, ti amo
Toerist
AnoniemAuteur15 maart 2016 · 16:43

@@meteomorris - thanks for the heads up!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!