PA#14: Heel veel sneeuw voor het hooggebergte

PA#14: Heel veel sneeuw voor het hooggebergte

Het worden turbulente dagen in en rond de Middellandse Zee. Een omvangrijk lagedrukgebied brengt een straffe zuidelijke stroming op gang met een stormachtige föhn en veel neerslag aan de zuidkant van de Alpen tot gevolg. Onder de 1800 meter valt dit bijna overal als regen, maar daarboven als natte sneeuw en boven de 2200 meter als droge sneeuw. Grootste vraagtekens op dit moment zijn 1. hoe snel en hoeveel warmer wordt het na de sneeuwval van donderdag en vrijdag en 2. volgt er gedurende en na het weekend nog meer neerslag. Wat het antwoord ook wordt, 1 ding is zeker: wil je poeder rijden de komende dagen dan moet je het heel hoog gaan zoeken. Vanwege de regen aan de zuidkant en later ook in het westen van de Alpen, maar ook de stormachtige föhn aan de noordkant van de Alpen gaat het sneeuwdek onder de 2000 meter rap dunner worden. vanwege de grote onzekergheden volgt er vrijdag nog een update zodat je de keuze kunt maken of het de moeite is om komend weekend op poederzoektocht te gaan. Mocht je de komende dagen naar de poeder gaan: steun ons weerbericht en support jezelf door voortaan je onderdak in de Alpen via deze link te boeken. Van iedere boeking zien wij een klein percentage op onze rekening gestort zodat we wePowder verder kunnen blijven verbeteren en je nog beter kunnen helpen. Aan iedereen die dat al gedaan heeft. DANK! Blijf dat doen! In dit bericht:

  • Omvangrijke zuidelijke stroming
  • Veel neerslag
  • Sneeuwgrens rond de 1500-1900 meter
  • Poederadvies: ga heel hoog, maar wacht nog even met plannen tot de update van donderdag

Omvangrijke zuidelijke stroming

Het is niet ongebruikelijk om in het voorjaar een straffe zuidelijke stroming op gang te zien komen die voor veel sneeuw zorgt rond de Monte Rosa, (ten zuiden van) de Gotthard, de Ortler en de zuidelijke Engadin. Maar dit jaar is deze stroming er wel erg vroe bijg. Een dergelijke zuidelijke stroming zorgt voor een rappe stijging van de temperatuur en de aanvoer van grote hoeveelheden vochtige lucht vanuit de Middellandse zee. Dat gaat als volgt:

De jestream draait naar pal zuid
De jestream draait naar pal zuid
Een stormdepressie nestelt zich west van de Alpen
Een stormdepressie nestelt zich west van de Alpen
En markeert de grens tussen koude lucht in het westen en zeer warme lucht in het oosten
En markeert de grens tussen koude lucht in het westen en zeer warme lucht in het oosten

Veel neerslag

Tijdens het traject over de Middellandse zee pikt deze zuidelijke stroming veel vochtige lucht op en deze botst tegen de zuidkant van de Alpen. Aan de noordkant van de Alpen ontstaat dan een stormachtige zuidföhn, terwijl aan de zuidkant (waar de wolken op botsen) er veel neerslag valt. Want tijdens hun tocht over de Alpen worden de wolken allereerst gedwongen te stijgen, koelen daarbij af waardoor er condensatie plaatvindt, waarna het begint te regenen of te sneeuwen. Aan de noordkant van de Alpen gebeurt het tegenover gestelde. De bewolking daalt en lost daarbij op. Veel neerslag in het zuiden en warm en droog in het noorden kortom.

Straffe zuidföhn
Straffe zuidföhn
Veel verse sneeuw in het zuiden
Veel verse sneeuw in het zuiden

Sneeuwgrens rond de 1500-1900 meter

Het mooie aan dit proces is dat er bij een dergelijke stuwing zoveel energie vrijkomt dat de lucht lokaal kouder wordt dan wat je op grond van temperatuur in die luchtlaag zou verwachten. Dit is een lokaal proces wat we duur ‘orografische afkoeling’ noemen. Het komt er op neer dat door de intensiteit van de neerslag en condensatie er zoveel energie vrijkomt dat de luchttemperatuur er lokaal zal dalen. Aan de zuidkant zie je dan ook cellen met koudere lucht ontstaan waardoor de sneeuwgrens er lokaal lager uitvalt dan je zou denken. Want hoewel het nulgradenniveau rond de 1900-2200 meter zal schommelen is het niet ondenkbaar dat de sneeuwgrens lokaal richting de 1500 meter zakt tijdens de meest intense buien.

Koudeputjes ten zuiden van de Alpen
Koudeputjes ten zuiden van de Alpen

Maar als na vrijdag de zuidelijke stroming wegzakt, zal de temperatuur weer stijgen omdat het koelende effect wegvalt. Nu is het hopen dat daarna de lucht opklaart en de luchtvochtigheid zal meevallen zodat de sneeuw boven de 2200 meter op noordhellingen fris blijft. Op zonhellingen kun je dat vergeten want daar is de directe instraling van de zon inmiddels zo intens dat de sneeuw snel opwarmt.

Koudste in de Alpenhoofdkam
Koudste in de Alpenhoofdkam

Poederadvies: ga heel hoog, maar wacht nog even met plannen tot de update van donderdag

Vanwege de genoemde onzekerheden nog geen definitief poederadvies, maar ga er maar vanuit dat je goed zit als je richting gebieden met veel noordhellingen en boven de 2200 meter je poeder gaat zoeken. Daarbij moet je denken aan gebieden als Zermatt, Saas Fee, Cervinia, Andermatt, St. Moritz (Corvatsch en Diavolezza) en Passo Tonale. Vrijdag een aanscherping van mijn advies. Zeker omdat restbewolking je komend weekend in de weg zou kunnen zitten.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
NielsAuteur30 maart 2016 · 11:07

Nice! Tis duidelijk dat de weergoden tegenwoordig de feestdagen bepalen!

Gevorderd
MisplacedAuteur30 maart 2016 · 11:49

Nice! It ain’t over yet!!

Gevorderd
bertjebertjeAuteur30 maart 2016 · 12:26

“So ist morgen speziell in Liechtenstein oder im Sarganserland der erste Sommertag mit Höchstwerten von 25 Grad im Rahmen des Möglichen.”

Meh.

Gevorderd
YvesAuteur31 maart 2016 · 15:23

Vandaag in Sauze d’Oulx regen op 2100 meter (Orso Bianco - Sportinia). Boven natte sneeuw met een behoorlijke dosis saharazand. Hier wordt het de komende dagen niks vrees ik. . .

Beginner
PieterJan85Auteur31 maart 2016 · 15:32

Hier in Vaujany (Alpe d’Huez) alle liften gesloten wegens felle rukwinden. Balen als je net je vrije dag hebt…

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!