Mild en instabiel weer in de Alpen

Mild en instabiel weer in de Alpen

De lente heeft zijn intrede gedaan in de Alpen, maar omdat warme en koude lucht helemaal niet zo ver van elkaar liggen is het ook instabiel. Van tijd tot tijd valt er neerslag waarbij de sneeuwgrens tussen de 1500 en 2100 meter schommelt. Het nulgradenniveau ligt nog hoger en schommelt tussen de 1900 en 2400 meter. Onderstaand plaatje zegt eigenlijk alles. De grillige bundel van lijn boven in de grafiek is de temperatuur op 1400 meter en die ligt duidelijk boven het langjaarlijkse gemiddelde (de rode lijn). De verzameling aan pieken onder in de grafiek is de neerslag en die bundeling is nog grilliger. Mild en instabiel en kortom.

Regio Saas Fee
Regio Saas Fee

Steeds meer resorts sluiten hun liften, maar de meeste grote skiresorts zijn nog tot eind April geopend en we hebben nog zeker 4 weken te gaan voordat Val Thorens definitief dicht gaat. En dan is er nog Engelberg waar ze nog langer open blijven. Er zijn kortom nog steeds kansen op dat ene onvergetelijke winterprikje, maar dat zal zeker niet de komende dagen het gavel zijn. Maar mocht je de komende dagen naar de poeder gaan, een city trip maken of wat dan ook: steun ons weerbericht en support jezelf door voortaan je onderdak via deze link te boeken. Van iedere boeking zien wij een klein percentage op onze rekening gestort zodat we wePowder verder kunnen blijven verbeteren en je nog beter kunnen helpen. Aan iedereen die dat al gedaan heeft. DANK! Blijf dat doen! In dit bericht:

  • Mild en instabiel
  • Grootste kansen in het Zwitserse hooggebergte
  • Later deze maand koeler?

Mild en instabiel

Hierboven staat het al. Met een overheersende zuidwestelijke stroming wordt milde en instabiele lucht vanuit het zuiden aangevoerd. Van tijd tot tijd kan er dan wat koelere lucht afzakken, maar dat mag geen naam hebben. Bij dergelijke condities valt de sneeuw meestal in de avond en nacht, waardoor de ochtenden soms wat droger kunnen zijn met wie weet een verassing in petto. Kies voor die gebieden die hoog gaan omdat de sneeuw zich daar het beste houdt. Indien je kiest voor een gletsjergebied, huur dan een berggids. Het sneeuwdek is weliswaar nu op zijn dikst, maar sneeuwbruggen en spleten zijn voor een leek moeilijk te zien. De gletsjers hebben de afgelopen jaren flink geleden onder de zomerse warmte en die delen die vroeger nog solid ijs waren kunnen tegenwoordig onder het sneeuwdek een labyrint aan gletsjerspleten verbergen.

Grootste kansen in het Zwitserse hooggebergte

Met de zuidelijke aanvoer en de milde temperaturen is de grootste kans op sneeuw uin het Zwitserse hooggebergte. Instabiele luchten herbergen grote mysteries en sneeuwval kan van piek tot piek verschillen, maar met deze zuidwest zit je in Zwitserland het best.

Later deze maand koeler?

Rekenmodellen zien een kans dat het eind volgende week koeler wordt in de Alpen. Allemaal nog erg ver weg, maar een lichtpuntje in je je jacht op de laatste poeder deze winter. Ondertussen ben ik begonnen aan mijn terugblik welke binnenkort zal verschijnen.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Beginner
Patrick1973Auteur12 april 2016 · 15:38

@@Meteomorris, bedankt voor het weerbericht.

Niet het beste weerbericht maar het zal hiermee te doen zijn.
Ik ga de komende dagen mijn pijlen gaan verschieten in het Zwitserse hooggebergte (Zermatt)…want San Domenico lijkt vandaag toe te zijn.

Beginner
martijnhAuteur13 april 2016 · 22:06

En weer alle dank voor het weerbericht!

Als laatst mogelijk weekend niet waar ik op gehoopt had maar we gaan maar eens kijken wat we d’r van kunnen maken :)

Gevorderd
Willem2kAuteur14 april 2016 · 19:53
Snowboarding without friends is not snowboarding.
Toerist
TezeAuteur14 april 2016 · 21:10

Nice @@willem2k

Gevorderd
DutchessAuteur16 april 2016 · 07:31

Kijk die smile dan! @@Willem2k

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!