Lawines in de Alpen eisen 67 slachtoffers

Lawines in de Alpen eisen 67 slachtoffers

Het duurde tot 3 januari 2016 voordat de Alpen echt wit werden deze winter en nu begin april staat de teller van het aantal lawineslachtoffers op 67. Opvallend genoeg vielen er al 10 slachtoffers voor 3 januari. 10 alpinisten werden tijdens en na de spaarzame momenten dat het najaar 2015 sneeuwde overvallen door lawines. Het meest dramatische ongeluk vond al op 15 september plaats in de Ecrins toen 7 alpinisten overvallen werden door een lawine na een eerste ‘winter’ storm in de relatief koele september maand. In de telling houden wij 1 september aan als startpunt van een nieuwe winter. De grote zomerwarmte is dan al voorbij een de eerste (grote) sneeuwvallen dienen zich dan aan in het hooggebergte.

Na 3 januari werd de wereld wit en inmiddels zijn we ruim 16 weken verder. 16 weken waarin lawines 57 slachtoffers eisten. Dat is iets minder dan 4 per week. Onderstaand een overzicht van de locaties waar deze dodelijke lawines naar beneden kwamen. Wil je nog meer weten duik dan alvast zelf even in deze tabel.

Opvallende zaken

Kijken we naar de ongelukken dan vallen een aantal zaken op:

  • tenminste 9 slachtoffers hadden een lawine airbag en deze ook getrokken
  • tenminste 16 slachtoffers droegen geen lawinepieper
  • tenminste 3 slachtoffers waren alleen onderweg
  • 3 slachtoffers waren pubers
  • 4 slachtoffers vielen op gesloten pistes

Kijken we naar de locatie van de lawines dan valt ook een aantal zaken op:

  • Zover bekend kwam bijna 90% van de dodelijke lawines naar benden op hellingen tussen west over noord naar zuid. Slechts 3 dodelijke lawines kwamen naar beneden op een helling met een zuidexpositie.
  • Bijna 92% van de slachtoffers kwam om in een lawine boven de 2000 meter hoogte. Ofwel in bijna alle gevallen boven of ter hoogte van de boomgrens.

Wil je goed voorbereid de poeder in? Start dan direct met de Safety Academy. Alle kennis over off-piste en veiligheid altijd dicht bij je.

meteomorris

Reacties

Beginner
Patrick1973Auteur26 april 2016 · 11:51

@@Meteomorris
Is er geweten aan wat de mensen overleden zijn ? Kou, verstikking of contact met een obstakel ?

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!