Heel veel sneeuw voor de Alpen, maar daarna...

Heel veel sneeuw voor de Alpen, maar daarna...

De komende week wordt een interessante week voor meteorologen en in beginsel ook voor iedereen die van sneeuw houdt. We zien namelijk in minder dan een week tijd de dominante stroming draaien van oost naar zuid. Grosso modo betekent dit dat de aanvoer van koude lucht uit Rusland tot een einde komt en we daarvoor in de plaats warme lucht uit de Sahara krijgen. Dat levert in eerste instantie veel sneeuw op, maar het eindresultaat is niet datgene waar we op zitten te wachten. Ach, nog 7 weken en dat gaat de Corvatsch weer open. We hebben dus nog even. In dit bericht:

  • heerlijk wit aan de zuidkant van de Alpen en te koud voor de tijd van het jaar
  • komende dagen nog eens sneeuw voor het oosten en een retour d’est
  • de föhn knalt er in
  • heel veel sneeuw voor de Piemonte en de Franse Zuidalpen
  • maar helaas is het een warm op koud storm
  • warmer

Heerlijk wit in het oosten en aan de zuidkant van de Alpen en te koud voor de tijd van het jaar

Maandagochtend heb ik eerst een webcamcheck gedaan voordat ik het water in dook voor wat mooie surf. En beide hebben me gelukkig gemaakt. De surf was goed en de webcambeelden heerlijk. Niets mooiers dan de herfst. Het zeewater is nog warm, terwijl de atmosfeer soms al flink afkoelt. Afgelopen week leidde dat al tot de eerste sneeuw in Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije. Gevolg is dat het inmiddels in grote delen van Europa te koud is voor de tijd van het jaar, waarbij het tijdens heldere nachten al regelmatig tot vorst komt. Vanuit Rusland is koude lucht Europa binnen gestroomd en op onderstaande kaart is dat mooi te zien aan het groen gebied

Koude lucht vanuit Rusland
Koude lucht vanuit Rusland

De combinatie van kou en vocht zorgt kortom voor sneeuw en in het oosten van Oostenrijk en aan de zuidkant van de Alpen is het plaatselijk al heerlijk wit.

Stelvio, Italië
Stelvio, Italië
Hochkar, Oostenrijk
Hochkar, Oostenrijk

Komende dagen nog eens sneeuw voor het oosten en een retour d’est

De dinsdag begint met een retour d’est, ofwel sneeuw op de grens tussen Italië en Frankrijk. Met name rond de Mont Vise kan het aardig sneeuwen. Later op de dag sneeuwt het dan ook nog eens in het oosten van Oostenrijk. Het is dat laatste oprisping van de kou uit het oosten voordat het weer drastisch omslaat.

Drukverdeling vanaf donderdag
Drukverdeling vanaf donderdag

De föhn knalt er in

Vanaf woensdag verandert het weer drastisch. Een storm (de L op bovenstaand kaartje) trekt het Iberisch schiereiland. Tussen deze storm en een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië draait de stroming in de Alpen naar zuidoost tot zuidwest. Hierdoor wordt de aanvoer van koude lucht uit Rusland geblokkeerd en stroomt er steeds meer warme lucht vanuit het noorden van Afrika in de richting van de Alpen. De stroming is zo sterk dat we een typische stau/föhn situatie krijgen.

Op de föhncharts is dat goed te zien. Als eerste bereikt de sterke zuidelijke stroming de westalpen. Dat leidt op donderdag al tot een zeer sterke föhn aan de noordkant van Zwitserland en in de Franse Noordalpen

Zeer sterke föhn in Zwitserland
Zeer sterke föhn in Zwitserland

Niet veel later zien we ook een föhn ontstaan in Oostenrijk

Föhn in Oostenrijk
Föhn in Oostenrijk

De temperatuur schiet daarbij omhoog en met name in de föhngebieden aan de noordkant van de Alpen stijgt de thermometer rap (zie de oranje gebieden hieronder). Aan de zuidkant van de Alpen, waar de lucht omhoog wordt gestuwd blijft het juist koel als gevolg van de afkoeling die het gevolg is van deze stuwing (zie de gele gebieden hieronder).

Warme föhn in het noorden, kouder in het zuiden
Warme föhn in het noorden, kouder in het zuiden

In de westalpen is dat niet anders. Onder invloed van de zuid tot zuidoostelijke stroming is het warm in de Franse Noordalpen en de Rhône vallei, terwijl het ten zuiden van de Ecrins door de stau juist (tijdelijk) koeler blijft.

Heel veel sneeuw voor de Piemonte en de Franse Zuidalpen

Met het naar het zuiden draaien van de stroming en het naderen van de storm vanuit het zuidwesten stroomt er een actief front de Alpen in. In eerste instantie is het nog aan de koelere kant en sneeuwt het intens in de Franse zuidalpen en de Italiaanse Piemonte, later uitbreidend richting de Monte Rosa en het zuiden van de Gotthard. Bij aanvang ligt de sneeuwgrens nog laaf en zeker aan de zuidkant van de Ecrins en de Piemonte kan het intens sneeuwen boven de 1500 meter, maar in de loop van de donderdag klimt deze omhoog om op vrijdat te eindigen boven de 2400 meter of nog hoger. Een mooie storm voor de gletsjers rond de Ecrins, de Mont Viso, de Grand Paradiso, de zuidkant van de Mont Blanc, de Monte Rosa en de Gotthard dus.

Sneeuwval komende dagen
Sneeuwval komende dagen

TIP: Check hier de sneeuwkaarten voor de details

Helaas is het een warm op koud storm

Het gaat met deze storm allemaal mis omdat er geen mogelijkheid is om door te trekken richting het oosten. Het dominante hogedrukgebied boven het Europese vasteland blokt de doorstroming waardoor de storm geen koude lucht mee kan nemen uit het noorden. Wat rest is warme lucht vanuit de Sahara waardoor het opwarmt, maar de afkoeling ontbreekt. De neerslag wordt kortom steeds warmer en de sneeuw (als het nog geen regen is) steeds zwaarder. Dit is niet het type storm dat we nodig hebben voor een mooie pak poeder. Maar goed, het is dan ook pas de 2e week van oktober en de sneeuw de nu valt zou dan ook een maand te vroeg zijn.

Warmer weekend
Warmer weekend

Komend weekend is het kortom gewoon weer mild in de Alpen en van een winter is weinig over. Enkel de gletsjers profiteren hiervan. En zo hoort het ook in deze periode van het jaar. Oktober sneeuw is in de regel te vroeg. November sneeuw is wat we willen.

TIP: 4 november starten we de winter in Amsterdam met het Freeride Film Festival. Heb je al tickets?

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur11 oktober 2016 · 11:49

Het sneeuwt op dit moment lekker door rond de Italiaanse meren. Allemaal inimini gebiedjes die doordeweeks heel erg rustig zijn. Aanrader hartje winter bij een goede dump.

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/18368.jpg?width=800 http://cdn.wepowder.nl/forum/1/18369.jpg?width=800 http://cdn.wepowder.nl/forum/1/18370.jpg?width=800 http://cdn.wepowder.nl/forum/1/18371.jpg?width=800

Ook rond de Monte Rosa vielen weer wat centimetertjes

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/18372.jpg?width=800

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!