Winterverwachting 2016-2017: La Niña zet door

Winterverwachting 2016-2017: La Niña zet door

Na de milde winter van 2015-2016 was dit voorjaar eindelijk het einde van een 2 jarige El Niño periode in zicht en werd er zelfs een La Niña periode aangekondigd. El Niño en La Niña zijn belangrijke weerfenomenen die in bepaalde delen van de wereld een bepalende stempel op het weer drukken en wel op zo’n manier dat het het verschil kan zijn tussen een epische winter en een slechte winter. Zo is het tijdens een El Niña periode wereldwijd gemiddeld maar liefst 0.1 tot 0.3 graad kouder. Dat lijkt niet veel, maar dat kan het verschil zijn tussen regen en sneeuw op de lagere delen van de berg.

Dit soort sneeuwkaarten willen we zien
Dit soort sneeuwkaarten willen we zien

During El Niño, a deep pool of warm water usually restricted to the western tropical Pacific is replaced by a much larger, more shallow pool of warm water that covers most or all of the tropical Pacific. The expanded zone of warm sea surface temperatures allows more heat to be conveyed from the ocean into the atmosphere for months at a time. As a result, globally averaged temperatures often rise by a few tenths of a degree Fahrenheit during the latter stages of a strong El Niño event. Conversely, global temperatures can drop by a similar amount during a La Niña event. (bron)

TIP: hier lees je meer over La Niña en El Niño, hoe het werkt en wat de consequenties voor ons dagelijkse weer zijn.

Toen dit voorjaar een La Niña periode werd aangekondigd ging de poedervlag in de lucht in sommige delen van de wereld. Maar de vreugde werd begin september getemperd toen het Amerikaanse NOAA zijn kansen op een La Nina naar beneden bij stelde. Gelukkig bleef het Japanse JMA vasthouden aan een La Niña en nu begin oktober zijn beide diensten het eens. Deze herfst en start van de winter is de kans aannemelijk dat we te maken krijgen met een La Niña. NOAA schat de kans 70% terwijl JMA de kans 60% acht, waarmee El Niño definitief voorbij is. Vooral voor Noord Amerika betekent dit dat de kans op een poederrijke winter aanzienlijk groter is geworden.

TIP: hier lees je waarom La Nina veel sneeuw naar Noord Amerika brengt

La Niña brengt dus sneeuw naar Noord Amerika en wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het energierijke hurricane seizoen op de Atlantische Oceaan. Al 15 stormen zijn geteld en het seizoen loopt nog tot 30 november. Maar er zijn meer gebieden in de wereld waar het effect van La Niña is aangetoond.

Wereldwijde effecten La Niña
Wereldwijde effecten La Niña

En voor Europa?

Voor Europa is er (nog) geen bewezen correlatie gevonden tussen temperatuur en neerslag. In een eerder artikel ben ik zelfs dieper de data ingedoken en ben nagegaan in hoeverre La Niña van invloed is op de sneeuwval in de Alpen. De conclusie was toen: geen invloed.

Wat de Alpen betreft is de NOA, ofwel de North Atlantic Oscillation een veel belangrijkere parameter. Voorlopig staat die nog op negatief. Als deze trend zich doorzet deze winter dan zijn de kansen op een mooie winter realistisch.

TIP: lees hier alles over de rol van de NAO als wintervoorspeller.

De komende weken gaan we nog wat meer parameters bekijken en om alvast een tipje van de sluier op te lichten… Ik begin redelijk positief gestemd te raken over komende winter.

meteomorris

Reacties

Gevorderd
3zelAuteur18 oktober 2016 · 16:27

@@meteomorris: In welke mate wordt het winterseizoen hierdoor verlengd?
Zal je bijvoorbeeld al in december kunnen poederhappen in Japan?

knowledge is powder
Gevorderd
DutchessAuteur18 oktober 2016 · 16:32

Ik kan niet voor Morris antwoorden en heb eerlijk gezegd geen idee. Vaak wordt december afgeraden op Honshu, het hoofdeiland, omdat er dan nog niet genoeg sneeuw is gevallen om het struikgewas te bedekken.

Maar ik weet wel dat op de hogere delen van het Daisetzuan park, met name in Asahidake nu (!) al getourd wordt. Het is nog niet veel, maar er ligt al een base.

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Expert
meteomorrisAuteur10 november 2016 · 16:29

@@3zel, de beste periode op Hokkaido is in de regel de laatste 1 a 2 weken van januari en de eerste 2-3 weken van februari. Ik zou hier niet vanaf wijken.

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur10 november 2016 · 16:30

We hebben overigens officieel te maken met een milde La Niña en deze houdt naar verwachting nog even aan: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml

powfinder.com
Beginner
MarijntAuteur10 november 2016 · 16:47

De NOA mag dan voorlopig nog wel lekker negatief blijven, dan zijn wij positief!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!