Eerst een Noordstau, daarna winter in de Alpen?

Eerst een Noordstau, daarna winter in de Alpen?

Het gaat een interessante week worden. Er is een Noordstau in de maak en de storm die dit veroorzaakt zet volgens de laatste berekeningen de deur open voor turbuluent weer in de Alpen. Mooie bijkomstigheid daarbij is dat de temperaturen dan weer flink dalen. Als de parameters ons niet bedriegen gaan we veel sneeuw zien en wie weet zelfs in de gehele Alpen.

Maar voordat ik op de sneeuw in ga het volgende. Vrijdag 25 november organiseren we voor het eerst in het 8 jarig bestaan van het Freeride Film Festival een editie in België. Al jaren hebben we die wens en met de positieve ervaringen van onze sneeuw en safety clinics in Gent in ons achterhoofd zijn we gaan speuren naar een locatie. Vrijdag 25 november dus voor het eerst een Freeride Film Festival in Spinx Cinema in Gent. Meer info

TIP: koop hier voor 15 euro je toegangsticket voor het FFF in Gent

In dit bericht:

  • Noordstau in de maak
  • Woensdag en donderdag sneeuw
  • Storm Gisi opent de deuren naar nog meer wintergeweld

Noordstau in de maak

Zoals ik eerder al meldde is er een noordstau in de maak. Al eerder dit najaar zagen we sneeuw in het oosten van Oostenrijk, maar deze keer lijkt de complete noordkant van de Alpen te profiteren. Een storm nestelt zich boven Scandinavië en stuurt via een actieve noordelijke stroming koude polaire lucht naar de Alpen. Deze koude en vochtige lucht botst daar dan op de noordkant van de Alpen en wordt dan gedwongen leeg te sneeuwen.

Opkomende noordstau
Opkomende noordstau

Op onderstaand plaatje zie je wat er komende week gebeurt in een notedop. Links zie je de wolken die tegen de noordkant van de Alpen worden opgestuwd. Hierbij stijgt de lucht en koelt tegelijkertijd af. Door die afkoeling vindt er verdere condensatie plaats en gaat het sneeuwen.

Stau (links) en Föhn (rechts)
Stau (links) en Föhn (rechts)

Rechts op bovenstaand kaartje zie je het tegenovergestelde. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam (zie onderstaand kaartje) daalt de lucht juist waardoor de bewolking juist verdwijnt. De lucht wordt warmer en in de bergen steekt er regelmatig een krachtige tot stormachtige wind op (de föhn). Zie hier de actuele föhn chart die de opkomende nordstau ook duidelijk laat zien.

Alpenhoofdkam
Alpenhoofdkam

Woensdag en donderdag sneeuw

Vanaf woensdag ligt de storm in positie boven Scandinavië en weet de koude lucht de Alpen te bereiken. Daarmee komt een einde aan een week met heerlijk weer in de Alpen en gaat het sneeuwen. Vergelijk je bovenstaand kaartje van de Alpenhoofdkam met het kaartje van de te verwachten sneeuwval op woensdag en donderdag dan moge duidelijk zijn dat alle sneeuw ten noorden van de Alpenhoofdkam valt.

Sneeuwval woensdag en donderdag
Sneeuwval woensdag en donderdag

TIP: bekijk hier onze gedetialleerde sneeuwkaarten

Tussen woensdag en donderdag dus sneeuw waarbij de sneeuwgrens tot onder de 1000 meter zakt. Maar in tegenstelling tot de sneeuwval van een week geleden waait het nu veel harder. De sneeuwhoeveelheden zullen daardoor nogal wisselen afhankelijk van de invloed van de wind. Niet ideaal dus. De komende dagen meer details hierover.

Storm Gisi opent de deuren naar nog meer wintergeweld

Wat we ook gaan volgen is de bres die storm Gisi maakt in de hogedrukgebieden rond de Alpen. Want waas Gisi nog met een boog om de Alpen heen trekt en dan pas koude lucht kan aanvoeren tonen de laatste berekeningen aan dat ze een bres gaat slaan waar de storm die nu nog linksboven op het kaartje staat haar weg in gaat vinden.

Storm linksboven wordt interessant
Storm linksboven wordt interessant

Want deze nieuwe storm lijkt via de Britse Eilanden en de Noordzee het Europese vasteland op te trekken waarbij een veel groter deel van de Alpen te maken gaa krijgen met sneeuw. Dit alles zou dan moete gebeuren in het weekend van 6 november.

Modellen zijn het eens
Modellen zijn het eens

Dat is allemaal nog ver weg, maar een blik op de NAO-index laat zien dat deze negatief wordt. En dat past precies bij het weerbeeld wat hierboven wordt geschetst.

NAO negatief
NAO negatief

Lagedrukgebieden die vanuit het noordwesten van Europa het vasteland optrekken zijn in de regel ook betere sneeuwbrengers voor de gehele Alpen.

De winterkansen stijgen

Het is bijna november en de weerkaarten tonen mooie dingen. Sneeuw in oktober is leuk voor de mensen die vroeg boeken, maar sneeuw in november is veel beter voor ons freeriders. Sneeuw in november blijft veel vaker liggen en wordt daarmee de basis voor de freeride winter van '16-'17.

Daarover gesproken… Het sneeuwdek in Siberië groeit nog steeds, terwijl het poolijs relatief klein is voor de tijd van het jaar. Dat zou op een koudere winter dan we gewend zijn moeten wijzen. Lees hier mijn complete artikel hierover.

Maandag weer een update.
Stay soked. Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
japser_beAuteur31 oktober 2016 · 07:42

De kaarten kunnen al die sneeuw niet meer aan blijkbaar :-)

Expert
meteomorrisAuteur31 oktober 2016 · 07:53

@jasper-be LOL, de nieuwe storm zorgt voor chaos ;) Maar in alle eerlijkheid heeft het met het verzetten van de klok te maken. Dan is het systeem altijd even in de war. Maar ga er maar vanuit dat de centimeters kloppen op de homepage. We zijn ermee bezig.

powfinder.com
Beginner
Patrick1973Auteur31 oktober 2016 · 08:02

Laat maar komen, die centimeters sneeuw, of het nu zomertijd of wintertijd maakt mij niets uit

Gevorderd
japser_beAuteur31 oktober 2016 · 08:43

@jasper-be LOL, de nieuwe storm zorgt voor chaos ;) Maar in alle eerlijkheid heeft het met het verzetten van de klok te maken. Dan is het systeem altijd even in de war. Maar ga er maar vanuit dat de centimeters kloppen op de homepage. We zijn ermee bezig.

meteomorris op 31 okt 2016 07:53

Ziet er opgelost uit !

Expert
meteomorrisAuteur31 oktober 2016 · 08:43

@@japser_be @@Patrick1973 de kaarten werken weer: http://wepowder.nl/forecast
De storm waar ik het over had is al zichtbaar op de kaarten…

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/18584.jpg?width=800

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!