Tot 200 cm sneeuw? In ieder geval een warmer weekend.

Tot 200 cm sneeuw? In ieder geval een warmer weekend.

Het is winter in de Alpen. Na warme temperaturen en een stijgende sneeuwgrens op zaterdag trok zondag het koufront de Alpen in en inmiddels ligt er in de complete Alpen een mooi pak sneeuw boven de 2000-2200 meter. De eerste basis is gelegd en de komende dagen komt er nog meer aan. De grote vraag is wat nu wijsheid is. Nu al profiteren van de verse sneeuw van afgelopen weekend en mogelijk ook nog wat zon? Wachten op de nieuwe dump om donderdag in een white out te skiën? Of juist wachten tot het weekend van 12 en 13 november? In dit bericht:

 • de basis ligt er
 • vanaf woensdag een nieuw front met veel sneeuw
 • de kaarten laten weer ‘black spots’ zien
 • de waarde van de ‘black spots’
 • het wordt komend weekend warmer
 • tips voor de komende dagen

De basis ligt er

Met de sneeuwval van de afgelopen 72 uur is de basis in het hooggebergte gelegd voor komende winter. Boven de 2000-2200 meter is het sneeuwdek inmiddels 20-70 cm dik en kan men beginnen de pistes te prepareren. Buiten de pistes is het op de grasweides na nog wel opletten. Dit is voor veel gebieden de eerste en in sommige gevallen de tweede laag sneeuw. De rotsen liggen niet diep en de gletsjerspleten op de gelstjers niet ver weg. Maar deze basis voor het hooggebergte neemt men ons niet meer af en met de juiste kennis kan er zeker al hier en daar veilig poeder worden gereden.

Vanaf woensdag een nieuwe storm met veel sneeuw

Woensdag trekt een nieuwe storm via de Noordzee Europa in. Hiermee wordt met een zeer krachtige noordwestelijke stroming koude en vooral ook vochtige lucht naar de Alpen gestuurd. Een storm die in het noordwesten en noorden van de Alpen voor heel veel sneeuw gaat zorgen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het met deze stroming daarentegen zo goed als droog.

Noordwest stau
Noordwest stau

Tot en met vrijdagochtend blijven de Alpen in de greep van deze storm die met een noordweststau de sneeuwhoogtes in het noordwesten van de Alpen verder opschroeft. Zelfs dieper in de dalen komt er dan een aanzienlijk pak sneeuw te liggen. Deze storm gaat gepaard met redelijk wat wind en zeker in het hooggebergte van de Alpenhoofdkam kan dit consequenties hebben voor de liften op de gletsjers.

Zwarte vlekken op de sneeuwkaart
Zwarte vlekken op de sneeuwkaart

TIP: check hier onze gedetialleerde sneeuwkaarten

De kaarten laten weer ‘black spots’ zien

Bij grote stormen gaan onze sneeuwkaarten op tilt en dat is vandaag ook weer ze. Op bovenstaande kaart zijn zwarte vlekken te zien waar er in theorie meer dan 2 meter sneeuw gaat vallen. Dat zal in de praktijk zeker niet zo op de grond zijn. We zoomen even in op de sneeuwkaart van Chamonix. Het is welhaast vloeken in de kerk, maar de Mont Blanc kleurt zwart.

zwarte vlekken op de Mont Blanc
zwarte vlekken op de Mont Blanc

De neerslagprognoses kloppen, maar wat het model niet doet is de effecten van de wind meerekenen. De storm die woensdag en donderdag, maar name ook de storm die in het weekend volgt gaat veel wind met zich meebrengen. De lucht wordt daarmee uit de sneeuw geperst en het sneeuwdik veel minder dik. Daarnaast wordt de sneeuw ook nog eens van hot naar her getransporteerd waardoor het sneeuwdek op sommige plaatsen juist heel dik wordt en op andere plekken juist dun.

Daarnaast is de sneeuw ook nog eens voor een hele hoge top berekend waar het eigenlijk altijd vriest. Kijken we lager op de berg dan is de sneeuwaanwas beduidend kleiner en zien we voor komend weekend zelfs regen en natte sneeuw op de kaarten staan

Het wordt komend weekend warmer

Waar de straalstroom nu nog pal noordwest is, komt deze komend weekend veel westelijker onze kant op en eigenlijk net iets te noordelijk te liggen.

Jetstream te noordelijk
Jetstream te noordelijk

De Alpen krijgen daardoor tussen vrijdagmiddag en zondagochtend te maken met een warmtefront waardoor het nulgradenniveau stijgt en de sneeuwgrens weer tijdelijk richting de 1800 tot 2300 meter gaat en er pas droge sneeuw valt boven de 2000 tot 2600 meter. Dit alles gaat ook nog eens gepaard met veel wind. Kijken we naar de top 10 voor komende zaterdag dan zie je duidelijk de waarschuwingen voor de temperatuur die gaat stijgen en de forse wind.

sneeuw top 10 voor zaterdag
sneeuw top 10 voor zaterdag

Vanaf zondag komen de Alpen weer in de greep van een koufront met dalende temperaturen. Maar storm, nattere sneeuw en een white out zijn niet de ideale omstandigheden om komend weekend even voor naar een gletsjer te gaan.

Zaterdag tijdelijk erg warm
Zaterdag tijdelijk erg warm

De details kunnen komende week nog schuiven, maar ik vertel je liever nu het slechte nieuws zodat het nog kan meevallen dan dat ik je een sprookje voor spiegel. gelukkig brengt de storm van komend weekend nog meer sneeuw naar het hooggebergte zodat het noordwesten en noorden van de Alpen er nog beter voor komt te staan. Ik vermoed dat we eind november al heerlijk poeder kunnen rijden in niet gletsjer gebieden. Gewoon nu even wat geduld en zometeen nog meer poeder.

SNOWvember: investeer in je safety skills

Het is SNOWvember op wePowder. Een maand waarin snow safety centraal staat. Op wePowder vertellen we je namelijk niet alleen waar je de poeder kunt vinden, maar leggen we je ook uit je dit kunt na vertellen. Onder het motto: een goede freerider is een oude freerider geven we je deze hele maand maar liefst 30% korting als je nu start met de Safety Academy. Voor nog geen 42 euro krijg je dan toeging tot het online leerplatform en sturen we je ook nog eens het Safety boek op. Je kunt direct hier starten (het eerste hoofdstuk is gratis). Gebruik onderstaande code en je krijgt direct je 30% korting.

Tips voor de komende dagen en een vooruitblik naar het weekend van 12 november

Vandaag en morgen is er ruimte voor de zon en er ligt verse sneeuw. Maar heel veel gebieden zijn nog gesloten. De gebieden die open zijn, zijn veelal gletsjergebieden waar er buiten de pistes de gletsjerspleten loeren. Wij raden het zonder de juiste kennis daarom af om daar nu al buiten de pistes te gaan.

Op dit moment zijn er slechts drie niet gletsjergebieden open, namelijk de Diavolezza, Sulden am Ortler en Kitzbuhl. Het sneeuwdek is daar buiten de pistes nog dun en zeker boven de 2000 meter liggen er nog veel rotsen en stenen op of net onder het sneeuwoppervlak. Toch kun je morgen heerlijk poeder rijden op de gletsjerpistes en zijn er ook al (beperkte) mogelijkheden om te gaan toeren. Vooral grashellingen in de buurt van de alpenpassen of de grashellingen van de skigebieden bieden al mogelijkheden. Wat tips per land/regio:

Frankrijk/Italie

 • de gletsjer van Tignes is open met prima sneew op de pistes
 • er kan getoerd worden rond de Col d’Agnel en de Colle di Sestriere met prima omstandigheden boven de 2300 meter

Italie

 • de liften draaien in Sulden am Orlter en in Val Senales met prima condities
 • er kan getoerd worden rond de Passo Tonale

Zwitserland

 • de liften draaien in Les Diablerets, Zermatt en Saas Fee met prima sneew op de pistes
 • Maar let op: de Titlis in Engelberg is van 7 tot 18 november gesloten
 • De Diavolezza is open, maar buiten de pistes nog te veel stenen en rotsen

Oostenrijk

 • de liften draaien in de gletsjergebieden met meer dan prima sneew op de pistes
 • en niet te vergeten de liften op de Pass Thurn bij Kitzbühel.

Woensdag en donderdag wordt het lekker poeder rijden met weinig zicht. Het weekend van 12 november gaat Andermatt (deels) open. Het sneeuwdek is er nu nog te dun, maar komende week valt er veel sneeuw. Grote vraag is wat het warmtefront dat nu voor vrijdag 11 en zaterdag 12 november op de kaarten staat gaat doen. De komende dagen daar meer over. Wie vandaag en dinsdag gaat: geniet ervan!

Stay stoked! Morris

meteomorris

Reacties

Beginner
Patrick1973Auteur7 november 2016 · 16:22

Info voor wie richting Engelberg plande te gaan:

The top of Mt. TITLIS is closed from today until 18. November due to mantainance work.
If the snowconditions are good enough then we can open the slope from Stand to Laubersgrat or Trübsee on this weekend 12. November. We will decide on Wednesday or Thursday.

Is blijkbaar niet zeker dat ze zullen open gaan. Voor Woensdag gebeurt er niets, dat is zeker.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!