Komend weekend skitouren? Lokaal instabiel sneeuwdek!

Komend weekend skitouren? Lokaal instabiel sneeuwdek!

Afgelopen weekend vond er een tragisch lawine ongeluk plaats in het Ferwaltal nabij het Oostenrijkse Obergurgl. Een diepgraven analyse leerde dat er sprake was van een zogenaamde Altschnee probleem dieper in het sneeuwdek. Daarnaast is het zogenaamde touren (skitouren en splitboarden) een van de snelstgroeiende takken in de wintersport. Steeds meer mensen trekken er op hun vellen op uit. Omdat het komend weekend mooi weer wordt zijn we dieper de lawineberichten ingedoken. In de lawineberichten zien we drie type problemen:

Altschnee probleem

Bijna alle lawineberichten in Zwitserland, Oostenrijk en Italië maken melding van een typisch Altschnee probleem. Een bodemlaag gevormd in september en/of oktober vormt een zwakke laag in het sneeuwdek. Dit probleem doet zich met name voor op schaduwrijke delen en veelal noordhellingen boven de 2600-2800 meter. Altschnee is lastig te herkennen. Meer daarover lees je hier.

TIP: lees even dit artikel over het onzichtbare gevaar

Natte sneeuwlawines

Het is in de westalpen aan de warme kant komend weekend waardoor op zonhellingen er natte lawines kunnen ontstaan, soms zelfs tot op de bodem. Met het warmer worden in de oostalpen zal dit probleem in de komende dagen zich ook daar gaan voordoen.

Bodemlawine op gladde rotslaag
Bodemlawine op gladde rotslaag

Ingesneeuwde oppervlakterijp

Met name in de Franse Hautes Alpes wordt melding gemaakt van een instabiel sneeuwdek als gevolg van een rijplaag die vorige week is ingesneeuwd. Deze zwakke laag is nog makkelijk te raken en heeft afgelopen week al voor veel lawines gezorgd.

Sneeuwtest met berggids Martijn Schell
Sneeuwtest met berggids Martijn Schell
Plaatlawine in de Hautes Alpes
Plaatlawine in de Hautes Alpes

Touren wordt steeds populairder. Ga je komend weekend touren, check dan vooraf het lokale lawinebericht en pas er je plannen op aan. Houd er rekening mee dat veel lawinediensten nog aan het opstarten zijn en de data waarop ze hun bericht basseren soms nog wat summier kan zijn.

Zo was het de afgelopen dagen in de zuidalpen
Zo was het de afgelopen dagen in de zuidalpen

Test gratis je kennis over lawines en gevaren buiten de pistes

Steeds meer mensen gaan off-piste, maar lang niet iedereen gaat goed voorbereid. Heb jij genoeg kennis? Test het en start hier gratis het eerste hoofdstuk van de Safety Academy

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!