PA#7: de westalpen zijn on fire!

PA#7: de westalpen zijn on fire!

Sinds donderdagnacht sneeuwt het in de west- en zuidalpen. Af en toe was er ruimte voor de zon, maar er waren ook momenten dat de wind zo krachtig was dat vele liften werden gesloten. Het zijn de ongemakken van een mooie winterstorm. Nu kunnen we wel gaan klagen, maar liever een paar stormen en een pak sneeuw dan de droogte van begin deze winter. Zeker omdat je met dit weer nog niet op de hoogste toppen wilt zijn. De basis tussen de bomen is gelegd en met de sneeuw die er zondag en maandag weer bij valt kunnen we beter dan ooit deze winter door de bossen rossen. In dit bericht:

  • veel sneeuw en wind in de westalpen
  • zondag en maandag nog eens een bak sneeuw
  • woensdag een retour d’est
  • daarna kouder en droger

Veel sneeuw en wind in de westalpen

De zaterdag begon net als de vrijdag met verse sneeuw, maar hoe later de dag des te sterker werd de wind. Tegen het einde van de dag waaide het zo hard in grote delen van de Franse Alpen en noordwest Italië dat veel liften werden gesloten. En niet voor niets. Windstoten van 140 kilometer zijn voor de meeste liften gewoon te veel. Gevolg is dat er boven de boomgrens massale sneeuwverplaatsingen hebben plaatsgevonden en het lawinegevaar in de Franse Alpen in grote delen is gestegen. Zeker omdat er deze zondagochtend weer een een front binnenstroomt.

Gemiddeld viel er de afgelopen 48 uur 15-50, lokaal 70 cm verse sneeuw boven de 2000 meter. De meeste sneeuw viel zoals verwacht ten zuiden van de Ecrins en ten zuiden van de lijn Gotthard - Piz Buin. Maar ook de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland noteerden 15-30, lokaal 40 cm verse sneeuw. Vanwege de veelal zuidwestelijke winden bleef de temperatuur ten zuiden van de Ecrins en ten zuiden van de lijn Gotthard - Piz Buin lager dan in de noordelijke gebieden en dat zal deze zondag niet anders zijn.

De zondagstorm
De zondagstorm

Zondag en maandag nog eens een bak sneeuw

Onze storm Liev (met zijn stormwinden) is inmiddels naat het noorden van de Alpen getrokken, maar een nieuwe storm dient zich aan. De bijbehorende fronten hebben zondagochtend al de Franse zuidalpen bereikt en breiden zich de komende uren uit naar de Franse Noordalpen, het westen van Zwitserland en het noordwesten van Italië. Zondagavond breidt de sneeuwval zich dan uit naar de Dolomieten en tegen de maandagochtend wordt het front met een noordoostelijke stroming tegen de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk, maar ook de zuidelijke Piemonte aangedrukt. Aan de noordkant van de Alpen blijft het dan de hele maandag nog (licht) sneeuwen.

De sneeuwgrens ligt op zondag in de zuidelijke gebieden rond de 800-1100 meter en droge sneeuw valt er boven de 1500 meter waarbij de sneeuwgrens in de loop van de dag nog ietsje stijgt. In de noordelijke gebieden is de sneeuw bij aanvang van de dump zelfs tot 1800 meter nog vochtig, pas later op de dag daalt deze een beetje met de naar het noorden draaiende wind. Maandag klaart het langzaam op in de west- en zuidalpen, maar tegelijkertijd dan dus nog sneeuw in aan de noordkant van de Alpen waarbij de sneeuwgrens steeds lager in de dalen komt te liggen.

Met de huidige stormtracks geldt er voor zondag en maandag een poederalert voor:

Vanaf maandag geldt er een poederalert voor

Veel plezier! Oh ja… en boeken van onderdak doe je hier.

Vanaf maanddag kun je alle bovengenoemde poederalert regio’s terecht. Vermijd de allerhoogste toppen en zoek gebieden waar je lekker door de bossen kunt rossen!

Verse sneeuw, wind, een fluctuerende temperatuur en de problemen in het bestaande sneeuwdek zorgen voor stijgend lawinegevaar de komende dagen. Ga je de komende dagen op trip dan is het goed jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Heb je de juiste kennis en kun je deze toepassen?
  • Heb je lawinepieper, schep en sonde? (en je maatjes ook?)
  • Check je vooraf het lokale lawinebericht?
  • Ben je in staat naar aanleiding van het lawinebericht en de dikte van het actuele sneeuwdek de risicovolle delen van de berg aan te wijzen?
  • Zo ja, dan ben je als het goed is in staat om veilige delen van de berg te vinden en kun jij of je groepsleden mocht het onverhoopt toch nog misgaan elkaar redden…

Onstuimige periode: 30% korting op de wePowder Academy

Het is onstuimig komend weekend. Wij wensen je een diepe, maar vooral ook veilige winter toe. Daarom geven we je deze druistige periode 30% korting op de wePowder Academy. Met de code DRUISTIG2017 krijg je 30% korting, kun je direct starten en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Woensdag een retour d’est

Dinsdag volg er een nieuw front vanuit het noordwesten met eerst sneeuw voor het noordwesten van de Alpen. Hoeveelheden zijn nog wat onzeker en hangt af van de tijdsduur waarmee de storm voorbij trekt. Woensdag blijft deze storm ten zuiden van de Alpen hangen en zou dan via een retour d’est wellicht voor PA#8 kunnen zorgen. Maar voor het zover is, eerst maar eens de poeder van PA#7 opsnoepen.

Daarna kouder en droger

Als de modellen hun zin krijgen komt daarna de kou (en de droogte) weer terug. Nog allemaal erg ver weg.

Maandag meer. Stay stoked. Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
Gevorderd
BodoAuteur5 februari 2017 · 15:01
Expert
ThijsAGAuteur5 februari 2017 · 16:52

http://cdn.wepowder.nl/forum/2/20470.jpg?width=800
Ongelofelijk pak poeder viel er vandaag bij ik n vars/risoul. Geen tijd om actie foto’s te maken, behalve toen ik hier vlak stukje bos uit moest lopen.
Het dumpt nog steeds en er is itt vanmorgen geen wind!

Gevorderd
atlasemielAuteur5 februari 2017 · 17:46

We zitten in La Thuile, @@meteomorris, kun je wat zinnigs zeggen over het zicht op maandag? We zagen ergens een indicatie dat er mist zou komen?

Watch out where the huskies go, and don't you eat that yellow snow
Elite
kanskiAuteur6 februari 2017 · 17:48

Les 4 Vallées;
goede base nu bven de 1500m,
in de bossen nog wat oppassen voor tree stumps,
vanaf 2200m naar beneden, goede dikke base, soms voel je nog de natte opgevroren 30/40cm diep,
vanaf 3300m naar 2050m (Mont Fort-Tortin) super goed, steep and deepppp!

Ook hier veel wind geweest afgelopen week, maar vandaag en gisteren geen wind slabs (triebschnee) van betekenis kunnen constateren. Alleen nog het “easy accessible terrain” geskied als la Mouche en wat Chassoure couloirs.

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!