PA#8: al tot 40 cm vers, maar wacht niet te lang

PA#8: al tot 40 cm vers, maar wacht niet te lang

Sinds woensdag sneeuwt het in de Italiaanse Piemonte en de komende dagen blijft het nog even onrustig aan de zuidkant. Maar het zijn voorlopig de laatste strubbelingen van koning winter. Onder invloed van een krachtig hogedrukgenied boven Europa en een storm boven de Atlantische oceaan komt er een zuidoostelijke stroming op gang die warmere lucht naar de Alpen stuwt. Met name aan de noordkant van de Alpen kan het volgende week onder invloed van een warme zuidföhn flink warmer gaan worden. Voor verse sneeuw moet je de komende dagen aan de zuidkant zijn, maar wacht niet te lang. Want hoewel de stuwing voor afkoeling zorgt, wordt het ook daar milder. In dit bericht:

  • PA#8: Het sneeuwt in de Piemonte
  • Waarheen te gaan?
  • Na het weekend duidelijk milder
  • Lange termijn: droog en mild
Verse sneeuw in Prali
Verse sneeuw in Prali
Lekker wit in Sestriere
Lekker wit in Sestriere
Net als in Crissolo
Net als in Crissolo
Nachtelijke sneeuwval
Nachtelijke sneeuwval
Zelfs in Oulx is het wit
Zelfs in Oulx is het wit

PA#8: Het sneeuwt in de Piemonte

Het sneeuwt vandaag nog eens licht in de Piemonte. Gister passeerde een frontje vanuit het noordwesten. Deze bracht boven de 2000 meter de meeste sneeuw in de vooralpen van de Isere, Savoie, Haute Savoie, het noorden van Unterwallis en het westen van het Berner Oberland. Gemiddeld zo’n 15-25 cm vers waarrdoor het daar vandaag ook een poederdag is. Ga je dieper de Alpen in dan worden de hoeveelheden overigens rap minder.

Tegelijkertijd begon het gister met een oostelijke stroming te sneeuwen in met name de westelijke en zuidelijke Piemonte. Deze retour d’est zorgt vandaag nog voor lichte sneeuwval. De storm van vorige week zorgde al voor 25 tot 60 cm verse sneeuw in de Piemonte , de afgelopen 24 uur viel er 15-40 cm verse sneeuw en de komende 24 uur volgt er nog eens 2-10 cm. Het blijft tot en met zondag koud genoeg en zowel vrijdag als zondag valt er nog wat verse sneeuw bij. De komende dagen is het dus aan in met name de westelijke en zuidelijke Piemonte. Dit wetende zijn dit de tips voor de komende 96 uur. Zoek je nog onderdak? Klik dan direct op een van onderstaande tips en verzeker je van een bed, poeder en eindeloze runs door de lariksbossen.

Vrijdag volgt er een tweede front behorend bij dit stormpje en deze keer is de aanvoerrichting pal zuid. Dat betekent tussen vrijdag en zaterdag vooral sneeuw voor de gebieden ten zuiden van de driehoek Monte Rosa - Gotthard - Maloja pas. Daar dan zo’n 10-20 cm vers, maar ook in de rest van de Piemonte en de Franse zuidalpen 2-10 cm vers. Hierdoor wordt het vanaf zaterdag ook prima in het noorden van Ticino, zuidelijke Engadin en het noordoosten van de Piemonte

Maar vanaf maandag wordt het significant milder. Tussen een hoog boven Europa en een laag ten westen komt er een straffe zuidoostelijke stroming op gang. Het wordt dan duidelijk milder hoewel de combinatie van grote luchtdrukverschillen en stuwing vanuit de Po-vlakte tussen zondagavond en dinsdag nog eens voor sneeuw kan zorgen in de Italiaanse Piemonte. Daarbij ligt de sneeuwgrens in beginsel (vanwege de stuwing) nog rond de 900 meter, maar deze klimt in de dagen erna rap richting de 1500 meter of hoogte. In de rest van de Alpen staat dan al een stevige zuidföhn en wordt het mild.

Straffe zuidoostelijke stroming
Straffe zuidoostelijke stroming

Na het weekend duidelijk milder

Het wordt de komende 7 dagen uiteindelijk dus duidelijk milder, waarbij de zuidföhn in de Noordalpen zeker wat van de sneeuw gaat opeten. Wil je verse poeder dan ga je het beste nog dit weekend. Het is niet alleen in de Piemonte wit. Je kunt de komende 96 uur nog prima poeder vinden in grote delen van de westalpen hoewel je daarvoor wel steeds dieper de backcountry in zult moeten. Buiten de verse sneeuw van de Piemonte om zijn de beste condities nog immer in de volgende delen van de Alpen te vinden.

Ook in het oosten van Zwitserland en de noordkant van Oostenrijk is nog prima poeder te vinden, maar de beste condities vind je op dit moment in de regio’s hierboven. Wil je dit weekend nog weg? Veel plezier! Oh ja… en boeken van onderdak doe je hier.

Maar de combinatie van veel verse sneeuw, soms heel erg veel wind, een fluctuerende temperatuur en de problemen in het bestaande sneeuwdek heeft afgelopen weekend ook het leven gekost van een Russische freerider die onderweg was in Valfréjus. Hoe mooi de poeder ook is. Ga je de komende weken op trip dan is het goed jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Heb je de juiste kennis en kun je deze toepassen?
  • Heb je lawinepieper, schep en sonde? (en je maatjes ook?)
  • Check je vooraf het lokale lawinebericht?
  • Ben je in staat naar aanleiding van het lawinebericht en de dikte van het actuele sneeuwdek de risicovolle delen van de berg aan te wijzen?
  • Zo ja, dan ben je als het goed is in staat om veilige delen van de berg te vinden en kun jij of je groepsleden mocht het onverhoopt toch nog misgaan elkaar redden…

Investeer in je zelf: 30% korting op de wePowder Academy

Het aantal studenten aan de wePowder Academy is de afgelopen maanden weer fors gegroeid. Daar ben ik blij om. Niet alleen stelt het ons in staat om met de inkomsten wePowder nog verder uit te bouwen, maar het geeft me vooral een goed gevoel dat steeds meer mensen bewust onderweg zijn in de poeder. Off-piste is en blijft een risicosport en er zal altijd een rest risico blijven. Maar des te bewuster je bent van de risico’s, des te beter je in staat bent om de beste poeder te rijden en het ook nog na te kunnen vertellen.

Na een onstuimig weekend staat het sneeuwdek nog steeds op scherp. Daarom geven we je deze druistige periode 30% korting op de wePowder Academy. Met de code DRUISTIG2017 krijg je 30% korting, kun je direct starten en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Genua laag
Genua laag

Lange termijn: droog en mild

Tot en met eind volgende week wijzen de modellen dan op droog en vooral ook mild weer. Zuidhellingen gaan papperig worden. Hoe lang deze milde periode gaat duren? Geen idee.

Morgen meer. Stay stoked. Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur9 februari 2017 · 10:06

Stuwing vanuit het zuiden is mooi te zien hier in Zermatt:
http://cdn.wepowder.nl/forum/2/20558.jpg?width=800

powfinder.com
Expert
paddyodenneboomAuteur9 februari 2017 · 10:08

Gaaf die foto van de Matterhorn Maurice!

verslaafd aan wit goud!
Beginner
brtsAuteur10 februari 2017 · 01:41

Na 16,5u aangekomen in Sestriere. Frejustunnel wordt verbouwd, lange wachttijden.

Gevorderd
outdoorjoyAuteur10 februari 2017 · 09:41

@@brts

Impact van alternerend rijden in de Tunnel du Fréjus 's nachts is inderdaad niet te onderschatten, zie PDF op deze link voor wie die kant op gaat:
http://www.sftrf.fr/fr/il4-sftrf_p38-alternat-de-circulation-tunnel.aspx

Expert
meteomorrisAuteur10 februari 2017 · 09:52

@@brts @@outdoorjoy, dank voor het delen!

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!