Na sneeuw komt zonneschijn: tijd om te gaan touren!

Na sneeuw komt zonneschijn: tijd om te gaan touren!

Poederalert#8 was weer een toppertje in het zuiden van de Alpen. De combinatie van poeder, espresso en lariksen zorgde voor mooie plaatjes en verhalen. Zeker toen op zaterdag en zondag de zon zich af en toe liet zien. Vandaag sneeuwt het nog licht in de Piemonte, maar morgen zou ook daar de zon erdoor moeten komen. Het is de opmaat naar een relatief milde en zonnige woensdag en donderdag. Vanaf vrijdag wordt het weekend weer koeler met wat lichte sneeuwval van tijd tot tijd. Met een naar het westen draaiende (en waarschijnlijk te noordelijk liggende) jetstream is de lange termijn nog hoogst onzeker. Er is in de schaduwrijke bossen overigens nog steeds poeder te vinden en boven de boomgrens kan er met de nodige terughoudendheid ook getourd worden. In dit bericht:

  • topweekend in het zuiden
  • nog eens wat verse sneeuw maar daarna mild en zonnig
  • beste condities in het zuiden
  • er kan voorzichtig getourd worden
  • waarschuwing: zwakke oude sneeuwlaag
  • lange termijn nog onzeker

Topweekend in het zuiden

Lokaal meer dan een halve meter sneeuw, het bleef koud en er lag voldoende basis in de bossen van de Piemonte en de Queyras. Het espresso alert was er niet voor niets. Maar beelden zeggen meer…

Bovenstaande beelden (vergeet ook niet om even het videootje te bekijken) laten mooi zien dat je als het sneeuwdek kritisch is je niet übersteil hoeft te gaan om plezier te hebben.

Nog eens wat verse sneeuw maar daarna mild en zonnig

Het sneeuwt vandaag (maandag) nog licht in de Piemonte, maar ook daar komt met het wegvallen van de zuidoostelijke stroming de zon er door. Het wegvallen van de zuidoostelijke stroming betekent ook direct dat er een einde komt aan de föhnwind die de afgelopen dagen heeft huisgehouden in de Noordalpen. Gevolg van deze wind was dat het sneeuwdek weer op scherp stond, wat vandaag voor een dramatisch lawine ongeluk in Tignes heeft gezorgd. Tenminste 4 doden zijn er te betreuren en er worden nog mensen vermist.

Na vandaag neemt hogedruk het over. De wind valt weg en overdag wordt het mild en zonnig. Op schaduwhellingen en in schaduwrijke bossen is dan overigens gewoon nog poeder te vinden. De lucht is relatief droog en zolang de zon niet direct instraalt in het sneeuwdek zal de poeder relatief vers blijven…

Beste condities in het zuiden

Vanwege de straffe wind zijn er in de west- en noordalpen redelijk wat windslabs ontstaan. In de Piemonte is dat bijna niet het geval en daar viel de afgelopen dagen nog verse sneeuw. Beste condities kortom in die regio. Ook omdat er in de bossen nog een mooi pak poeder te vinden is.

Er kan voorzichtig getourd worden

Onder de 2000 meter zijn de condities om te touren erg goed. Ga je hoger, dan moet je zeker in de west- en noordalpen rekening houden met een zwakke oude laag die wat dieper in het sneeuwdek zit. Daarnaast heeft het de afgelopen dagen gewaaid en is er wat Treibschnee/windslabs ontstaan. Ga je touren, kies boven de boomgrens dan voor zeer conservatieve lijnen. Liever wat vlakker zoals in bovenstaand filmpje. Meer info? Klik hier.

Lange termijn nog onzeker

Met een naar het westen draaiende (en waarschijnlijk te noordelijk liggende) jetstream is de lange termijn nog hoogst onzeker. Het wordt milder, maar wellicht dat het komend weekend weer wat kouder wordt met wat sneeuw. Daarover morgen meer.

Stay stoked. Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
maartendheedeneAuteur13 februari 2017 · 16:14

@@meteomorris: Keuzestress door je weerbericht! We planden donderdagavond te vertrekken voor 3 dagen touren op de Bielerhöhe (Gargellen/Montafon), maar de condities daar lijken dus gevaarlijker en minder interessant dan in de Zuidalpen. In het Zuiden hebben we echter weinig tourervaring en vinden ook niet direct routes op het web die ons in de juiste richting wijzen. Wat adviseren jullie?

Maarten
Expert
meteomorrisAuteur13 februari 2017 · 16:20

@@maartendheedene1987 kies in deze periode routes die je kent en ga niet te steil!

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!