Hoe vind je de ideale safety set up?

Hoe vind je de ideale safety set up?

Veiligheid is heel simpel. Het wordt pas een issue als het mis gaat. Gelukkig heb je dat voor een groot deel zelf in handen door de juiste keuzes te maken. ‘It’s all up to you’ en we zijn daar in Europa vrij relaxed onder en in essentie komt het op het volgende neer: ‘en quittant le domaine skiable vous gagnez votre responsabilité’. Of in gewoon Nederlands: ‘bij het verlaten van de gemarkeerde pistes wint u uw eigen verantwoordelijk weer terug’. Veel duidelijker kan het niet worden: buiten de pistes ben je zelf verantwoordelijk. Om nu te voorkomen dat het mis gaat zijn er een paar hele simpele regels om verstandiger te freeriden:

 1. Ga nooit alleen off-piste
 2. Gedraag je verantwoordelijk ten opzichte van anderen
 3. Check iedere dag het lawinebericht en pas er je plannen op aan
 4. If in doubt, don’t go out
 5. Ga je off-piste zorg dan dat je altijd minimaal een lawinepieper, schep en sonde bij je hebt
 6. Oefen regelmatig met je lawinepieper!

Natuurlijk gaat het wel eens mis. Een verkeerde inschatting van de sneeuw, opkomende mist, een verkeerde afslag of een vriend die iets te hoog van de toren blies over zijn skills. Gelukkig loopt het vaak met een sisser af, maar toch. Jaarlijks overlijdt er een groot aantal mensen in de backcountry (ruim honderd alleen al in de Alpen). Iedere winter start men een veelvoud aan reddingsoperaties om freeriders, toerskiërs, wandelaars, alpinisten en andere winterliefhebbers te redden uit lastige situaties. Freeriden is in beginsel dan ook een risicosport. Je maakt daarin je eigen keuzes en bent daar zelf verantwoordelijk voor. Het rijden van poeder an sich is niet gevaarlijk, het zijn de omstandigheden en wijzelf die het gevaarlijk maken. Neem je verantwoordelijkheid, zodat we tot in de oneindigheid kunnen freeriden.

Maar stel het gaat toch mis. Je hebt alles goed gedaan, maar wordt gegrepen door dat laatste stukje restrisico waardoor het toch mis gaat. Op die momenten komt het aan op je materialen en de manier waarop je deze gebruikt.

 • Wat zijn de materialen die je echt moet hebben? (need to have)
 • Wat zijn de materialen waarvan het goed is dat je ze bij je draagt? (good to have)
 • Wat zijn de materialen waarvan het leuk is dat je ze bij je hebt? (nice to have)?

De basis: need to have

Een lawinepieper, schep en sonde behoren tot de absolute basisuitrusting van freeriders. Heb je deze materialen niet of weet je niet hoe ze werken, dan ga je niet off-piste. En hier is echt geen enkele speld tussen te krijgen. Realiseer je dat deze middelen je laatste redding zijn wanneer je in de problemen bent gekomen. Uiteindelijk hangt je leven af van hoe jij en je groepsgenoten met deze materialen om kunnen gaan.

Lawinepieper
Een lawinepieper is een zendertje dat de hele dag een signaal uitzendt. Als er een lawineongeluk plaatsvindt, kun je dat zendertje op ‘ontvangen’ zetten en het als een soort radio gebruiken om het signaal van de vermiste personen te zoeken. Wanneer iemand in je groep in een lawine terecht is gekomen dan zet je de lawinepieper op ontvangen en kun je hem snel traceren. En dat is niet voor niets. Voor wie het nog niet weet; als je in een lawine terechtkomt en onder de sneeuw bedolven raakt, kun je in verreweg de meeste gevallen (ongeveer 92%) een kwartier overleven voordat CO2 vergiftiging een probleem wordt. Des te sneller je iemand vindt, des te beter dus. Een tip voor je aanschaf: koop een zogenaamde 3-antenne pieper. Het maakt het zoeken zoveel makkelijker. En als je die lawinepieper eenmaal hebt: oefenen, oefenen en oefenen.

3-antenne lawinepieper
3-antenne lawinepieper

Sonde
Een sonde is een (heel oneerbiedig gezegd) prikstok, waarmee je een in een lawine geraakte freerider kan traceren. De sonde behoort samen met de lawinepieper en de schep tot de absolute basisuitrusting van de freerider. Wat tips voor je aanschaf: Een sonde moet niet te kort (liefst minimaal 2,40 meter lang) en stevig zijn.

Sonde
Sonde

Schep
Een lawineschep wordt gebruikt om personen die onder een lawine terecht zijn gekomen uit te graven. Iedereen in de groep met wie je onderweg bent moet een schep bij zich hebben. Een lawineschep moet stevig zijn, want de brokken in een lawinekegel hebben een hoge dichtheid en zijn vaak zo hard als beton. Daarom is een metalen blad altijd beter dan een plastic blad. Daarbij heeft een goede lawineschep een telescoopsteel.

Schep
Schep

Rugzak
Een goede rugzak om je sonde en schep in mee te nemen is onontbeerlijk. Rugzakken zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, maar kies vooral iets wat lekker zit. Je rijdt er toch de hele dag mee rond. En uiteraard dragen veel freeriders tegenwoordig een airbag.

Freeride rugzak
Freeride rugzak

Ga je diep het terrein in en is redding veel verder weg dan veranderen de spelregels. Natuurlijk heb je nog steeds schep, pieper en sonde bij je, maar zorg je als groep dat je in ieder geval een telefoon en ehbo-kit bij je hebt.

Goed om erbij te hebben (good to have)

De need to have safety materialen zijn dus een drie antenne lawinepieper, een metalen schep en een sonde. Pas nadat je deze hebt is het nuttig om een lawine airbag en/of helm aan te schaffen. Een lawine airbag helpt je vanwege het extra volume om naar boven te drijven mocht je in een lawine terecht komen, terwijl een helm je helpt te beschermen tegen een schedelfractuur als gevolg van een externe impact.

Verder is dit lijstje ook nog nutttig

 • Extra kleding en goggle
 • Duct-tape
 • Multitooltje
 • Hoofdlamp

Dit laatste klinkt wellicht een beetje overbodig, maar een hoofdlamp kan zeer goed van pas komen. In de winter is het vroeg donker en pech of een ongeval kan voor dermate veel vertraging zorgen dat je niet voor het donker thuis bent. Niet alleen creëer je voor jezelf nog licht waarin je actie kan ondernemen, je bent ook beter zichtbaar voor de reddingsdiensten wanneer dat nodig mocht zijn.

Wil je meer weten? Volg dan zeker de wePowder Safety Academy.

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!