Na warme week volgt nat en sneeuwrijk weekend

Na warme week volgt nat en sneeuwrijk weekend

Het is overdag warm en op de meeste toppen ook zonnig in de Alpen, maar de nachten zijn koud en helder. Daarbij is het droog en nodigt de natuur uit om te gaan toeren. In het directe bereik van de pistes zijn de meeste afdalingen al afgekrast en wie poeder wil rijden heeft 2 mogelijkheden. Allereerst zijn er nog de veelal steile noordhellingen die vaak nog onbereden zijn. Ten tweede is er de mogelijkheid om splitboard of toerski onder te binden en verder de backcounry in te trekken. Maar beide kennen zo hun eigen gevaar waar ik hieronder dieper op in ga. Want ook vermeldingswaardig is het ‘koufront’ dat komend weekend de noordkant van de Alpen raakt. Heel veel sneeuw op de toppen, maar ook regen in de dalen. In dit bericht:

  • Zeer zonnig en mild
  • Er is nog poeder (en firn) te vinden
  • Komend weekend regen en sneeuw
Zonnig en zo goed als wolkenloos
Zonnig en zo goed als wolkenloos

Zonnig en mild

Hogedruk is de komende dagen de baas boven de Alpen. Met uitzondering van het oosten van Oostenrijk schijnt vandaag overal de zon. Het is daarbij zeer mild zodat zonhellingen al vroeg te maken hebben met een rap opwarmend sneeuwdek. Tijdens de heldere nachten straalt het sneeuwdek dan weer uit en bevriest. De rest van de week is dat niet anders. Met uitzondering van het oosten zien we een duidelijke Tagesgang waarbij het sneeuwdek op zonhellingen overdag snel opwarmt en gedurende de nachten bevriest.

Er is nog poeder te vinden

Voor poeder zul je het steeds verder buiten de gebaande paden moeten zoeken omdat alles nabij de liften is afgekrast. Enkel de zeer steile noodhellingen zijn vaak nog niet bereden en daar wil ik je expliciet voor waarschuwen. Nog steeds is de zwakke oude laag van begin deze winter present. Met name tussen de 2000 en 2800 meter vormt deze nog een risico. De overgang van het sneeuwdek van dik naar dun en vice versa, maar ook de belasting door een groep zijn de momenten waarop een lawine kan ontstaan. Wees derhalve zeer kritisch in je Go - No Go beslissing bij steile noordhellingen de komende dagen.

Ten tweede kan er getoerd worden. Ofwel dat je met je vellen onder je ski’s of met je splitboard dieper de backcountry in zult moeten om rust en onverspoorde hellingen te vinden. Een mooie skitoer of snowboardtoer is heerlijk op dagen als deze, maar bij het plannen van je routes zijn er 2 belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is er nog steeds de kans op droge lawines op steile schaduwhellingen boven de 2200 meter. De lawineberichten waarschuwen met name de voor de inneralpine gebieden vanwege de nog immer aanwezige oude en zwakke laag. Ten tweede is er de zogenaamde Tagesgang, waarbij de zon op de wat steilere zonhellingen in de loop van de dag zo krachtig wordt dat het sneeuwdek al zijn cohesie verliest en er natte sneeuwlawines naar beneden razen. Goed plannen dus en zeer kritisch zijn met het oog op het onzichtbare gevaar.

Hoewel het lawinegevaar de komende dagen zal gaan dalen wil dat niet zeggen dat het risico buiten de pistes geweken is. Lawinegevaar 3 is gevaarlijker dan je denkt. Lees ook even dit artikel over het waarom. Ga je de komende dagen toeen dan is het goed jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Heb je de juiste kennis en kun je deze toepassen?
  • Heb je lawinepieper, schep en sonde? (en je maatjes ook?)
  • Check je vooraf het lokale lawinebericht?
  • Ben je in staat naar aanleiding van het lawinebericht en de dikte van het actuele sneeuwdek de risicovolle delen van de berg aan te wijzen?
  • Zo ja, dan ben je als het goed is in staat om veilige delen van de berg te vinden en kun jij of je groepsleden mocht het onverhoopt toch nog misgaan elkaar redden…

Kennis is en blijft een belangrijke sleutel

Met de juiste kennis (en je er aan houden) reduceer je de risico’s buiten de pistes tot het niveau van een uurtje auto rijden. Doe je dat niet dan speel je Russische roulette.

Wij houden van poeder en delen dat graag met je, maar wij houden er nog meer van dat we na afloop mooie verhalen kunnen uitwisselen. Wij wensen je een lang en poederrijk leven toe. Daarom geven we je vanwege deze enorme stormcyclus 30% korting op de Safety Academy. Met de code RIDESAFE krijg je 30% korting, kun je direct starten en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Komend weekend ‘koufront’ vanuit het noorden

Komend weekend neemt de invloed van het hogedrukgebed af. Mogelijk dat hogedruk daarna weer terugkeert, maar dat is nog onzeker. Wat wel zeker lijkt is de inval van een ‘koufront’. Ik heb het woord tussen haakjes gezet omdat naar verwachting de echt koude lucht de Alpen niet haalt. Volgens de laatste berekeningen is de stroming te west om de koude lucht echt naar het zuiden af te laten zakken. Desondanks volgt er afkoeling met regen in de dalen en sneeuw boven de 1500-1900 meter. Pin me nog niet vast op de exacte hoogte van de sneeuwgrens, die volgt later deze week. Wel mag je ervan uit gaan dat er substantiele hoeveelheden sneeuw gaan vallen in hey hooggebergte. Meer details later deze week. Eerst weer even toeren.

Stay stoked. Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
bertjebertjeAuteur14 maart 2017 · 17:47

In Davos zijn de meeste mooie lijnen op Noord naar beneden gekomen na de natte sneeuwval van donderdag. Op zuid is het echter prima firn skien. #roeienmetderiemendiejehebt
http://cdn.wepowder.nl/forum/2/21311.jpg?width=800

Expert
meteomorrisAuteur14 maart 2017 · 18:14

@@bertjebertje nice!!

powfinder.com
Gevorderd
merelAuteur14 maart 2017 · 18:36

De mountainbike is terug van service maar nu blijft de sneeuw komen. Maandagochtend toch maar een splitboard toertje inplannen :-)

Gevorderd
ThijsBAuteur16 maart 2017 · 09:28

@@meteomorris Heb je al meer inzicht in de voorspellingen voor volgende week? Komt er nog een forecast? Ik ga volgende week namelijk een week de sneeuw in…

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!