Vandaag zon, daarna instabiel en veel sneeuw in de zuidalpen

Vandaag zon, daarna instabiel en veel sneeuw in de zuidalpen

Vandaag wordt een zonnige maar milde dag in de gehele Alpen. Een rug van hogedruk houdt stormen tijdelijk op afstand. Boven de 2000 tot 2400 meter is nog een mooi pakje verse sneeuw te vinden van afgelopen weekend. Daaronder is het veelal pap. Vanaf dinsdagavond wordt het weer instabiel met eerst sneeuw in de Noordalpen en later juist veel meer sneeuw ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Tot en met het weekend blijft het instabiel met veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Voor de lange termijn tovert het Europees model een gestage afkoeling op de kaarten. Waarbij er koude lucht vanuit het oosten Europa instroomt. Het zou heel mooi zijn, maar nog allemaal erg ver weg. In dit bericht:

  • na regen en sneeuw volgt zonneschijn
  • vandaag opklaringen vanuit het westen, maandag een mooie dag
  • 3 lawineproblemen om rekening mee te houden
  • vanaf woensdag opnieuw instabiel, maar mild

Na regen en sneeuw volgt zonneschijn

Zondag prikte de zon al regelmatig door de wolken heen en vandaag wordt helemaal een fantastische dag. Boven de 2300 meter is de sneeuw vers en van prima kwaliteit. Ook de dinsdag start met zon maar vanaf dindsdagavond komen de Alpen in instabiele lucht te liggen en volgt er weer sneeuw. Maandag en dinsdag worden kortom poederdagen, maar…

Hogedruk
Hogedruk

3 lawineproblemen om rekening mee te houden

Veel wind, veel bewolking, regen en sneeuw. Onder de 2000-2200 meter is het sneeuwdek zo nat dat natte sneeuwlawines de komende 48 uur een probleem zijn. Boven de 2000 meter hebben we te maken met andere problemen. Allereerst is de zwakke sneeuwlaag tussen de 2000 en 2800 meter nog steeds present. De lawineberichten waarschuwen met name de voor de inneralpine gebieden vanwege de nog immer aanwezige oude en zwakke laag. Goed plannen dus en zeer kritisch zijn met het oog op het onzichtbare gevaar. Daarnaast heeft de combinatie van veel verse sneeuw en wind voor verse Triebschnee gezorgd die zich nog niet gehecht heeft met het oude sneeuwdek.

Vanaf woensdag instabiel met sneeuw boven de 1600 meter

Het front dat dinsdagavond arriveert geeft allereerst sneeuw in de Noordalpen boven de 1300 meter, maar op woensdag juist vooral sneeuw in de zuidalpen vanaf zo’n 1800 meter. De stroming draait onder invloed van een storm in de Golf van Biskaje naar het zuiden en stuwt bewolking tegen de zuidkant van de Alpen. Ook op donderdag is dit het geval als een front dat op woensdag door de Pyreneeën trekt de zuidkant van de Alpen bereikt. Tegelijkertijd ontstaat er een storm op de mediterannee en hogedruk ten noorden van de Alpen. Ofwel instabielen lucht ten zuiden van de Alpen en droogte aan de noordkant van de Alpen.

Deze instabiliteit gaat vanaf donderdag voor heel veel sneeuw zorgen aan de zuidkant van de Alpen. De sneeuwgrens en het zwaartepunt van de neerslag is nog niet helemaal zeker en heeft alles te maken met de exacte aanvoerrichting. Vooralsnog wordt deze vooral gefocust op de gebieden ten zuiden van de Gotthard (ja, daar profiteert Andermatt dan dus ook van) en de gebieden ten zuiden van de Monte Rosa en de Simplon. Maar een kleine koerswijziging kan er voor zorgen dat juist de westelijke Piemonte en Queyras de grote winnaars gaan worden.

Kijken we dan nog verder dan zijn er grote verschillen. De Europese rekenaars schetsen koude lucht vanuit het oosten op de kaarten waardoor de winter vanaf volgende week weer terug komt. De Amerikaanse rekenaars zien juist een tendens waarin de milde lucht aanhoudt.

Goed, de planning voor de komende week:

  • maandag-dinsdag poederdagen op grote hoogte in de noordalpen
  • woensdag is een overgangsdag
  • donderdag wat verse poeder in de noordalpen en aanhoudende sneeuwval ten zuiden
  • Ik vertel je dinsdag/woensdag waar je eind deze week moet zijn

Stay stoked. Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
49Auteur20 maart 2017 · 09:42

Blijf jij nog maar even surfen in Biskaje @@meteomorris, ik zie dat je goed bezig bent!

montagna bianca, ti amo
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!