Een halve meter verse sneeuw in aantocht!

Een halve meter verse sneeuw in aantocht!

Er komt een einde aan het rustige herfstweer in de Alpen. De laatste significante sneeuwval dateert alweer van 6 oktober. Een omvangrijk hogedrukgebied wist stormen op afstand te houden, maar vanaf komend weekend verandert het beeld. Een cluster van stormdepressies dringt vanuit het noordwesten de Alpen in en zet de deur open voor koude lucht en sneeuw boven de 1000 tot 1500 meter. In dit bericht:

  • nieuwe website, gedetailleerder weermodel
  • cluster van stormdepressies
  • koude lucht vanuit het noordwesten
  • zondag en maandag sneeuwval voor de noordalpen

Nieuwe website, gedetailleerder weermodel

Terwijl het nazomerde in de Alpen waren wij druk bezig om de nieuwe wePowder live te krijgen. Sinds dinsdag is de nieuwe site live met veel meer features dan voorheen. Natuurlijk gaat zo’n lancering van een nieuw site gepaard met de nodige bugs en de afgelopen 72 uur zijn Arjen en de techniek boys non stop bezig om bugs te verhelpen. Dat verdient allereerst een groot applaus, maar daarnaast hebben we je hulp ook hard nodig. Kom je een bug, of probleem tegen post die dan in dit topic. Heel erg bedankt alvast.

Kern van de nieuwe site is ons nieuwe en veel gedetailleerdere weermodel. Het afgelopen jaar hebben we intensief met wetenschappers, meteorologen, GIS deskundingen en freeriders gesproken. Daarnaast hebben we de grenzen van wat technisch mogelijk is opgezocht. Ons doel was binnen de technische mogelijkheden een zeer gedetailleerd weermodel te ontwikkelen. Veel weermodellen werken met grove grids, daardoor is de sneeuwval vak te grof ingetekend en in de regel weinig accuraat. Andere modellen tonen verfijnde sneeuwkaarten, maar vaak maar voor een gehelde dag, of juist voor meerdere dagen. Daarin mis je dan weer het moment van de dag dat het gaat sneeuwen. Met ons huidige weermodel zie je bijvoorbeeld op de sneeuwkaarten direct of een dump al in de ochtend of pas in de avond arriveert, zodat je niet te vroeg of juist te laat arriveert. Ons model gebruikt een fijn grid (zodat je veel detail krijgt), biedt detail per dag (zodat je weet wanneer ongeveer de dump arriveert) en gaat tot 14 dagen ver op dit detailniveau de toekomst in (wat uniek is). Volgende week zal ik een uitgebreid artikel schrijven over ons weermodel zodat je de data nog beter kunt gebruiken. De komende tijd zullen we nog veel meer liefde in ons model gaan stoppen, meer toepassingen ontwikkelen en bugs verhelpen. Een van de meest complexe bugs waar we nu mee bezig zijn is de sneeuwval in het dal. Bij de dump van komend weekend staat er bij veel bestemmingen te veel sneeuw berekend in het dal. Dat probleem zijn we nu aan het oplossen.

Zo’n weermodel kost veel rekenkracht en dat kost niet niks. Daarom hebben we tegenwoordig een wePowder pro lidmaatschap zodat je niet alleen toegang hebt tot heel veel meer data, maar je ons ook support bij de verdere ontwikkeling. Want de mogelijkheden zijn eindeloos en met jullie support gaan we nog heel veel meer moois maken. Voor iets meer dan 2 euro per maand, support je niet alleen jezelf met betere data, maar help je ook ons.

Cluster van stormdepressies

Goed, terug naar het weer. Er ligt een cluster van stormdepressies gereed. Dit cluster weet komend weekend een doorbraak te forceren. Waar wekenlang er geen beweging was in de bovenlucht weet het cluster met een noordwestelijke stroming de Alpen te bereiken.

Vrijdag lig dit cluster al op koers richting de Alpen, maar het hogedrukgebied is nog zo krachtig dat het nog 48 uur duurt voordat fronten de Alpen weten te bereiken. Weliswaar zien de westelijke Alpen op donderdag en vrijdag al wat bewolking passeren, maar het duurt nog tot de nacht van zaterdag naar zondag totdat het echt gaat sneeuwen.

Koude lucht vanuit het noordwesten

Pas in de nacht naar zondag stroomt koude lucht de Alpen in en direct daarop begint het te sneeuwen. Op onze 850 hPa kaarten op de forecast pagina is mooi te zien hoe die koude lucht de Alpen instroomt. Onderstaand heb ik het moment gekozen dat de koude lucht de Alpen instroomt. De blauwe lucht stroomt vanaf linksboven de Alpen in en dat wordt het gevoelig kouder.

In ieder geval tot en met de nacht naar dinsdag ligt de Alpen in deze kouder lucht waarbij het oosten van Oostenrijk het langst hiervan profiteert. Omdat de sneeuwgrens tussen zaterdagnacht en dinsdagochtend tijdelijk onderuit gaat richting de 1500 en lokaal zelfs 1000 meter zorgt dit voor verse sneeuw. Na dinsdag stroomt er vanuit het westen weer mildere lucht de Alpen in, maar blijft het droog door de oplopende luchtdruk.

Tot een halve meter verse sneeuw in de noordalpen

Een noordwestelijke stroming betekent normaal gesproken sneeuw voor het noordwesten en noorden van de Alpen. Maar het front dat zaterdagmiddag en -nacht de Alpen instroomt schampt slechts de westelijke Alpen. In Frankrijk en westelijk Wallis zal er op zondag wat wit te zien zijn op de bergen, maximaal 10, lokaal 15 cm in het hooggebergte. Veel meer sneeuw zal er te zien zijn op de webcams van de gebieden aan de noordkant van de Alpen. Hier sneeuwt het aanhoudend op zondag en maandag. Grote vraag daarbij is het zwaartepunt van de neerslag. Modellen gaan nu uit van de Hohe Tauern in Oostenrijk, maar dat kan in de berekeningen van morgen ook zomaar opeens de Zwitserse Alpennoordkam zijn. Dit heeft allemaal te maken met de snelheid waarmee een nieuw hogedrukgebied vanuit het westen oprukt. Gaat dit langzamer dan verwacht dan ziet Zwitserland het meeste wit. Gaat dit sneller dan is Oostenrijk aan de beurt. Reken gemiddeld op 15-30 cm verse sneeuw boven de 2000 meter. In het hooggebergte kan dit al snel oplopen tot 50 cm en lokaal meer.

Verse sneeuw voor de gletsjers

Na maandag klaart het op en dat is het prima toeven op de gletsjers van Oostenrijk en Zwitserland. Ik laat dit nog even voor wat het is (lees hier mijn ideale seizoensplanning), maar voor wie op de pistes wil genieten is het prima te doen. Ik zelf duik in deze periode van het jaar liever de zee in om nog wat te surfen. De stormdepressies roeren zich alweer en zorgen voor grote golven aan de kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. Een herfst als deze heeft voor ieder wat wils, hoewel… in Frankrijk is het al maanden veel te droog in de Alpen en daar is het wachten op de eerste grote dump op de gletsjers. Voorlopig is dat niet het geval. Na maandag neemt hogedruk het weer over en wordt het droog en zonnig in de Alpen.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
ebboproAuteur19 oktober 2017 · 14:04

Voor wat betreft de nieuwe Wepowder: Goed bezig! Dat wordt een pro-abo :-D
Succes met bug fixing!

Elite
kanskiAuteur19 oktober 2017 · 16:40

Goed! Volgende week maar eens kijken of het allemaal nog werkt?!

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Expert
meteomorrisAuteur19 oktober 2017 · 17:37

Goed! Volgende week maar eens kijken of het allemaal nog werkt?!\

kanski op 19 okt 2017 16:40

@@kanski, stuur ons een reports als je ergens in de sneeuw staat!

powfinder.com
Beginner
Patrick1973Auteur19 oktober 2017 · 19:24

@@meteomorris maandag en dinsdag sta ik in Engelberg. Als ik iets moet checken, laat je maar iets weten ?

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!