Lawine eist dodelijk slachtoffer in Engelberg

Lawine eist dodelijk slachtoffer in Engelberg

Met de eerste sneeuw komen ook weer de eerste lawines. Vandaag bereikte ons het nieuws dat een lawine op de Laub in Engelberg het leven heeft gekost aan een snowboarder die daar onderweg was. (bron) De Laub is een bekende off-piste helling in Engelberg die vanaf het begin tot het einde van het seizoen veelvuldig afgedaald wordt.

Direct na het ongeluk is het slachtoffer met behulp van lawinepiepers, scheppen en sondes gelokaliseerd en uitgegraven waarna reanimatie gestart werd. Tegelijkertijd is de reddingsdienst REGA uitgevlogen om hulp te bieden. Deze hulp kwam te laat. Het slachtoffer kon ondanks de inzet van de reddingsdiensten enkel dood geborgen worden.

Het heeft de afgelopen dagen intens gesneeuwd in en rond Engelberg. Voor het gebied rond Engelberg gold vandaag aanzienlijk lawinegevaar aldus de lawinediensten. Onze condoleances en gedachten gaan uit naar familie en vrienden.

meteomorris

Reacties

Elite
kanskiAuteur14 november 2017 · 18:10

Shit! Nu alweer… Please weekend warriors and powder chasers, stay on the safe side! Knowledge is powder, but safe!

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Elite
kanskiAuteur14 november 2017 · 23:47

Nog maar een keer:
«Erheblich» gilt als gefährlichste Stufe

Schneesport Das Unglück im Skigebiet Engelberg-Titlis ist der erste tödliche Lawinenunfall in der Schweiz seit Beginn der diesjährigen Wintersaison. Das Lawinenbulletin des Instituts für Schnee- und Lawinenforschung (SLF) stuft die Lage in Engelberg derzeit als erheblich ein. «Diese Stufe gilt als kritischste Situation für Wintersportler, die neben den Pisten fahren.

Die Bezeichnung «Laub» ist ein altes Wort für «Lawine».

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Gevorderd
DutchessAuteur15 november 2017 · 08:24

Oh godver… En hij was neem ik aan, dolgelukkig dat er weer poeder was en verheugde zich net als wij op een goed seizoen… RIP.

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Toerist
MennoBoermansAuteur15 november 2017 · 08:56

Kapo Obwalden: Ein Lawinenniedergang in Engelberg fordert ausserhalb der markierten Pisten ein Todesopfer.

Am Dienstag 14. November 2017, um ca. 12:55 Uhr, löste sich in der Freeride-Abfahrt “Laub” ausserhalb der markierten und gesicherten Pisten ein Schneebrett. Die Lawine riss einen 32-jährigen Zentralschweizer, welcher sich mit dem Snowboard in der Variantenabfahrt befand, mit und verschüttete ihn. Der Verschüttete konnte durch seine Kollegen mittels Lawinen-Verschütteten-Suchgerät (LVS) lokalisiert und in rund einem Meter Tiefe ausgegraben werden. Der Verunglückte verstarb trotz sofortig eingeleiteter Reanimation durch seine Kameraden und der eingetroffenen Rettungsflugwacht (Rega) auf dem Lawinenkegel.

Um ca. 14.45 Uhr wurde die Suchaktion abgebrochen, da keine Anzeichen auf weitere vermisste oder verschüttete Personen bestanden.

Im Einsatz standen die Rettungsflugwacht (Rega) mit insgesamt drei Helikopter, die Alpine Rettung Schweiz (ARS) Rettungsstation Engelberg mit 2 Lawinensuchhundeteams und insgesamt 10 Bergretter sowie die Kantonspolizei und Staatsanwaltschaft Obwalden.

Durch die Staatsanwaltschaft Obwalden wurde kein Strafverfahren eröffnet, da ein Drittverschulden ausgeschlossen werden kann.

https://cdn.wepowder.com/site/forum/13/1e9ba06a395fbcc88889cf6a6f6f975f_1324861_cms2image_fixedwidth_640x0_1q2q3e_dudyhh.jpg?width=800\
Foto: KaPo Obwalden

Poeder, Kiekjes en Pleisters
Expert
Freerider JobAuteur15 november 2017 · 12:48

Ja heel triest, vooral ook omdat hij dus blijkbaar wel met de 3-eenheid onderweg was en kameradenhulp in de buurt was…

Beginner
GaiusAuteur15 november 2017 · 18:00

Is een mooi gebied. Een 3-eenheid en kameradenhulp biedt slechts beperkte garantie. Als ik het volgende lees ‘«Erheblich» gilt als gefährlichste Stufe’ dan lijkt me preventie door tijdelijk af te zien van hellingen met mooie poeder een betere garantie.

NB Dit is geen oordeel over slachtoffer, want ken exactie locatie niet!
Sterkte voor de nabestaanden.

Gevorderd
evanAuteur15 november 2017 · 19:35

Aan de foto te zien zijn de sporen afkomstig van het onderste deel van de piste naar de Laubersgratlift. Aangezien die lift niet draaide was ik al bang dat veel mensen die route zouden kiezen in plaats van de veiligere route via de traverse vanaf het bergstation van die lift. Vanaf Stand is het een kort eindje klimmen naar de traverse, maar het is begrijpelijk dat men de weg van de minste weerstand kiest. Het probleem is echter dat je dan op het steilste deel van de Laub terechtkomt waar veel sneeuw is ingewaaid van bovenaan de rotswand door de westerstorm die er dit weekend stond. Met een traverse kun je het risico beperken maar vroeg of laat gaat er toch iemand afdalen onder het steilste deel van de helling.
Veilig freeriden blijft vanzelfsprekend in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de freerider zelf, maar als men de Laubersgratlift had laten draaien (en eventueel de toegang vanaf de piste tot het steile, westelijke deel van de Laub had geblokkeerd) was de veiligere oostelijke route aantrekkelijker geweest. Heel triest dat het zo afloopt.\

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!