Heel veel sneeuw, maar ook kritisch lawinegevaar!

Heel veel sneeuw, maar ook kritisch lawinegevaar!

De Alpen zijn in de greep van een enorme stormdepressie. Vandaag en vrijdag sneeuwt het daardoor intensief in met name de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland. Vanaf zaterdag wordt de stroming pal noord en valt er veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Tot en met begin volgende week blijft het sneeuwen. Maar het waait ook regelmatig hard. De combinatie van wind en verse sneeuw maakt het lawinegevaar kritisch op het moment, daarom nog extra aandacht hiervoor. In dit bericht:

  • Veel sneeuw voor het westen en noordwesten de komende dagen
  • Heel veel wind op vrijdag
  • Een poederalert in fases
  • Maar het lawinegevaar is kritisch

Veel sneeuw voor het westen en noordwesten de komende dagen

^Franse Alpen Wat precies zijn de Franse Noord- en Zuidalpen? Je leest het hier.

Tussen vandaag en maandag valt er heel veel sneeuw in het noordwesten van Alpen. Als in heel veel. Bovenstaande animatie laat dat goed zien. Donderdag en vrijdag valt de sneeuw voornamelijk in de Franse Noordalpen, het westen en noorden van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg. Ook het noordwesten van de Hautes Alpes pikt wat sneeuw op. Alle details over de sneeuwval vind je hier in de vorm van onze sneeuw- en weerkaarten, maar lees ook zeker nog even mijn bericht van gister terug zodat je een goed beeld krijgt.

Heel veel wind van donderdag naar vrijdag,

Donderdag ochtend was het tijdelijk even wat warmer, maar met het binnenstromen van het koufront daalde de sneeuwgrens rap. Vrijdag zien we eenzelfde cyclus en vooral in de nacht van donderdag naar vrijdag waait het nog een tandje harder dan vandaag. Als later op vrijdag de weststroming wegvalt draait de stroming naar noord en valt de stormachtige westenwind weg. In grote delen van de Alpen wordt de wind dan een stuk minder heftig, maar in de Alpenhoofdkam tussen noord en zuid blijft het van tijd tot tijd stevig waaien.

Een poederalert in fases

Bovenstaande video laat zien hoe goed de condities nu in de Franse Zuidalpen zijn. Een week geleden lag er nog niet veel, maar met de stormcyclus van afgelopen weekend is de start van de winter daar ook gered. Of beter gezegd goed begonnen.
Komend weekend openen er heel veel liften aan de zuidkant van de Alpen met excellente sneeuwcondities voor de tijd van het jaar. Wil je verse sneeuw dan zijn er komend weekend twee opties.

Poederalert #7A

Vanaf vrijdagochtend (als het tweede koufront binnenstroomt en het in de ochtend nog flink waait) geldt er een poederalert voor de Franse Noordalpen, het noorden van de Franse Hautes Alpes, het westen en noordwesten van Zwitserland. Concreet gaat het om de volgende gebieden:

Vanaf zaterdag/zondag klaart het op vanuit het westen en wordt het zicht beter.

Poederalert #7B

Vanaf zaterdag, maar vooral zondag geldt er naast bovengenoemde gebieden ook een poederalert voor het noorden van Zwitserland en Oostenrijk. Ofwel een poederalert voor:

Na het weekend houdt de Noordstau nog even aan.

Kritisch lawinegevaar

Gister liet een Duitse man het leven in een lawine in Serfaus, vandaag werd het lichaam van een vermiste man in een lawine gevonden in het Zwitserse Ovronnaz. Dat zijn twee dodelijke slachtoffers op doordeweekse dagen in het laagseizoen. Een rondgang langs alle lawineberichten voor de verschillende regio’s in de Alpen aanzienlijk (3 op een schaal van 5) en in delen van Zwitserland en Frankrijk zelfs groot is (4 opn een schaal van 5).

Vergeet niet dat het pas het begin van het seizoen is, dat veel gebieden nu pas open gaan of pas onlangs open zijn gegaan. Dat zwakke lagen nog niet door hordes freeriders stuk zijn gereden en dat het zelfs net naast de pistes gevaarlijk is. Gevaarlijker zelfs dan hartje winter als heel freeridelijnen net naast de pistes continue kapot worden gereden. De nodige prudentie is dus gevraagd. Daarom:

  • rijd komend weekend treeruns
  • check altijd het lokale lawinebericht en stem hier de steilheid van de te rijden hellingen op af
  • draag altijd pieper, schep en sonde
  • en rijd met poedermaatjes

Vaak wordt lawinegevaar 3 als gemiddeld gezien. Lees daarom nog even dit artikel. Lawinegevaar 3 is namelijk beel gevaarlijker dan je denkt. Poeder rijden buiten de pistes is het mooiste wat er is. De vrijheid die je daar ervaart vind je nog maar op weinig plekken in onze samenleving. Vergeet daarbij niet dat die vrijheid juist om verantwoordelijkheid vraagt. Naar jezelf, naar je poedermaatjes, je familie en vrienden en niet te vergeten de reddingsdiensten. Die gasten doen hun werk goed en met liefde, maar rukken liever niet uit omdat je bent vergeten na te denken. Leef de vrijheid, neem je verantwoordelijkheid!

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Beginner
Patrick1973Auteur14 december 2017 · 17:34

Een Pisteur van Zinal heeft een schrikwekkend video gepost:

http://annitrek.blogspot.be/

Als ik zo’n sneeuw zie krijg ik wel heel veel schrik, is gewoon suiker…

Gevorderd
maartyAuteur15 december 2017 · 08:42

nog last minute tips/tricks/do’s/don’t/tips/tops wat betreft locatie keuze?

Twijfel tussen Port du Soleil en Vorarlberg voor a.s. zaterdag t/m maandag… keuzes keuzes keuzes :)

Gevorderd
dejongarnoAuteur16 december 2017 · 09:10

Je krijgt geen spijt als je voor PdS kiest @@maarty, alleen de wind kan wel wat roet in de poeder gooien morgen.

@@morris forecast was een stuk correcter als Chamonix meteo, dat sprak over slechts 5cm vers vanmorgen. Dit is nu op 800m:

https://cdn.wepowder.com/site/forum/13/5b3b33c5fb832f5413e0f62e86cca7df_img_5402.jpg?width=800

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!