Lawines in de Alpen eisen tot nu toe 25 dodelijke slachtoffers

Lawines in de Alpen eisen tot nu toe 25 dodelijke slachtoffers

De laatste weken staan de media bol van het extreme lawinegevaar dat in de Alpen heerst. Al een paar keer werd de allerhoogste alarmklasse: extreem of zeer groot afgekondigd. Omdat de meeste skigebieden en wegen dan gesloten zijn is de schade en met name het menselijk ongerief beperkt gebleven. Slechts in één geval is een burger tijdens zo’n extreme situatie verrast door een lawine.

Al 25 doden door lawines in de Alpen

Toch vielen er al 25 doden door lawines deze winter in de Alpen. 24 daarvan vonden plaats op een moment dat het lawinegevaar niet extreem was. Met uitzondering van een professional die tijdens het ruimen van sneeuw gegrepen werd zijn de overige 23 slachtoffers allemaal voor hun plezier onderweg geweest.

11 toeskiërs door lawines gedood

Opvallend in de data is het aantal toerskiërs. Het toerskiën is de trend van het moment en steeds meer mensen gaan op vellen onder hun ski’s of hun splitboard ver weg van de pistes. Dit jaar vielen er al 11 dodelijke slachtoffers onder deze groep en dat is opvallend te noemen. Traditioneel wordt er pas vanaf de late winter massaal getoerd, maar tegenwoordig zien we steeds vroeger en vooral ook steeds meer mensen op vellen de ongerepte sneeuw intrekken.

Zwitserland

In Zwitserland vielen tot nu toe 7 doden. Het eerste slachtoffer liet zijn leven al medio november in Engelberg. Vier slachtoffers waren als toerskiër onderweg, één slachtoffer betrof een wandelaar, de overige twee slachtoffers vielen in de nabijheid van de pistes.

Frankrijk

In Frankrijk vielen in de Alpen tot nu toe 6 doden. Opvallend genoeg waren 5 daarvan als toerskiër onderweg, waarvan 3 in de Vercours. Een voorgebergte van de Alpen. Hoewel het lawinegevaar een paar keer extreem is geweest zijn grote aantallen slachtoffers gelukkig uitgebleven.

Italië

In Italië kwamen op 3 januari twee skiers in een dodelijke lawine terecht op de Haider Alm. Een skiclub uit Duitsland was daar met 9 man buiten de piste onderweg. Een moeder en dochter (11 jaar) overleden aan de verwondingen als gevolg van de lawine. Bron

Oostenrijk

In Oostenrijk vielen tot nu toe 8 doden als gevolg van lawines. Vier slachtoffers werden in de buurt van de pistes gegrepen toen ze op hellingen onderweg waren die volgens gangbare risicomethodes als te steil worden geclassificeerd voor het dan geldende lawinegevaar. Eén slachtoffer werd door een lawine gegrepen toen hij met een groep onderweg was op een gesloten piste. De andere drie slachtoffers betreffen een ijsklimmer, een toerskiër en een professional die bezig was met het ruimen van sneeuw

Duitsland

In Duitsland vielen tot nu toe 2 doden als gevolg van lawines. Een wandelaar liet al in september het leven. In november werd een toerskiër gegrepen door een dodelijke lawine.

meteomorris

Reacties

Beginner
FreeAuteur20 januari 2018 · 18:58
Elite
kanskiAuteur20 januari 2018 · 21:25

Tödlicher Lawinenunfall (2018-01-19) Ovronnaz!
Opfer erfasst: 2, verschüttet: 1, getötet: 1
Gefahrenstufe: 4
Erfassungsort: Variantengelände

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Beginner
JuraSkiAuteur23 januari 2018 · 08:25
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!