Extreem lawinegevaar in Zwitserland en Frankrijk

Extreem lawinegevaar in Zwitserland en Frankrijk

Een waarschuwing voor zeer groot of extreem lawinegevaar is op dit moment van kracht voor grote delen van Zwitserland en de Franse Noordalpen. Daarnaast is er sprake van groot lawinegevaar in zo’n beetje geheel Oostenrijk, het noorden van de Franse Zuidalpen en de regio’s in Italië die direct grenzen aan Zwitserland en Oostenrijk. Links naar de lawineberichten per skigebied zijn op gebiedspagina’s van wePowder te vinden, maar je kunt ook deze link gebruiken om snel een overzicht te krijgen.

Zeer groot lawinegevaar in Zwitserland en Frankrijk
Zeer groot lawinegevaar in Zwitserland en Frankrijk

Er is sprake van een extreme situatie. Het sneeuwdek in grote delen van het noordwesten van de Alpen is inmiddels net zo dik als in 1999 toen de Alpen werden geconfronteerd met de zogenaamde lawinewinter van '99. In het westen van Zwitserland en de Franse Noordalpen ligt op een hoogte van 2000 meter nu een sneeuwdek van gemiddeld zo’n 200-350 cm dik met lokaal uitschieters richting de 400 cm.

Dikte sneeuwdek in Zwisterland en Frankrijk op 2000 meter hoogte
Dikte sneeuwdek in Zwisterland en Frankrijk op 2000 meter hoogte

Sinds begin november sneeuwt het zo’n beetje continue. Het sneeuwdek kon daardoor in deze periode aangroeien tot een dikte die exceptioneel is voor de tijd van het jaar. Sinds begin november is er lokaal al tot zo’n 8 meter sneeuw gevallen in de hogere delen van de Alpen. Omdat sneeuw voor 90% uit lucht bestaa krimpt het sneeuwdek tijdens het zetten van het sneeuwdek. Onder invloed van de temperatuur, wind en de massa van het sneeuwdek zelf krimpt het sneeuwdek namelijk.

De komende 24 tot 36 uur blijft de situatie gespannen in de Alpen. Diverse dorpen zijn al afgesloten van de buitenwereld en er zullen er mogelijk nog meer volgen. De toegangswegen/sporen richting de dorpen zijn uit voorzorg gesloten omdat er zich spontane grote lawines kunnen voordoen.

Omdat er de komende 24 uur nog meer sneeuw wordt verwacht en de temperatuur gaat stijgen blijft de situatie nog wel even gespannen.

meteomorris

Reacties

Beginner
bartvanleeuwenAuteur21 januari 2018 · 22:14

Wij zitten nu in Saas Grund, in het dal naast het reeds afgesloten Zermat, we konden vandaag tot 20u het dorp bereiken daarna is de weg afgesloten,
Voor morgen is nu al aangegeven dat het gebied dicht blijft, we komen dus niet eens in de verleiding om gekke dingen te doen.

Stay Safe!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!