PA#13: richting grensgebied Italië, Slovenië en Oostenrijk?

PA#13: richting grensgebied Italië, Slovenië en Oostenrijk?

Dinsdag was een milde en zonnige dag in de Alpen met temperaturen ruim boven nul op de 2000 meter hoogte in de Alpen. De woensdag start net als de afgelopen dagen zonnig, maar al snel volgt er hogere bewolking vanuit het noordwesten. Het signaal dat er een front nadert en de opmaat naar verse sneeuw. In beginsel voor het noordwesten van de Alpen ( Franse Noordalpen, westen, noorden en oosten van Zwitserland en Vorarlberg), maar later in de week heel veel neerslag voor de oostelijke zuidalpen en dan met name het grensgebied van Italië, Slovenië en Oostenrijk. In dit bericht:

  • Instromend front
  • Tussen woensdagavond en zaterdagochtend mooi pakje sneeuw voor Noordalpen
  • Donderdag en vrijdag heel veel sneeuw voor de oostelijke zuidalpen
  • Vanaf vrijdag poederalert#13

Instromend front

Bovenstaand kaartje is de verwachting voor donderdag. Vandaag, woensdag trekt een warmtefront het Europese vasteland in. Vanuit het noordwesten wordt het licht diffuus en hogere bewolking trekt de Alpen in. In de loop van dag wordt de bewolking steeds dikker. Tegen de avond volgt dan de eerste neerslag in het noordwesten van de Alpen waarbij de sneeuwgrens in de nacht naar donderdag richting de 1200 tot 1500 meter daalt. Donderdag stroomt er vanuit het noordwesten koude lucht de Alpen in en sneeuwt het lekker door in het noordwesten van de Alpen.

Tussen woensdagavond en vrijdag mooi pakje sneeuw voor Noordwesten

Met een naar het noordwesten draaiende stroming ligt bij aanvang het noordwesten van de Alpen vol in de vuurlinie. De eerste verse sneeuw valt dan ook in de Franse Noordalpen, het westen en noorden van Zwitserland, het Kleinwalsertal en het Oostenrijkse Vorarlberg. Tot en met vrijdag blijft het sneeuwen waarbij er gemiddeld zo’n 15-30, lokaal 40-50 cm verse sneeuw valt. Deze sneeuw valt op een dik en goed geconsolideerd sneeuwdek. Na de extreme lawinesituatie in deze regio eerder deze maand heeft het bestaande sneeuwdek zich onder zijn eigen massa goed weten te stabiliseren wat perspectief biedt voor komend weekend. Houd er wel rekening mee dat het mild was en dat de sneeuw de komende dagen opvriest. Koudere sneeuw op harde sneeuw kortom. Dan heb je minimaal 30 cm nodig om een beetje lekker te kunnen rijden zonder continue een harde onderlaag te voelen.

Donderdag en vrijdag heel veel sneeuw voor het grensgebied Italië, Oostenrijk en Slovenië

Op bovenstaand kaartje is een kleine T zien ter hoogte van de Alpen. Dit kleine depressietje zorgt donderdag voor een zuidwestelijke stroming in oostelijke zuidalpen. Een welkome afwisseling. Waar het afgelopen weekend de westelijke zuidalpen (Piemonte) waren die een poederalert te verwerken kregen, is komend weekend het oosten aan de beurt. Vooral ook omdat dit kleine depressietje in de berekeningen van de afgelopen 36 uur is uitgegroeid tot een volwaardige storm welke tussen donderdag en zaterdag voor dikke hoeveelheden verse sneeuw zorgt in de oostelijke zuidalpen. In 36 uur is een klein frontje een volwaardige storm geworden die heel veel sneeuw gaat brengen in het zuidoosten van de Alpen.

Oostelijke zuidalpen?

Met de oostelijke zuidalpen bedoelen we de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam en vooral de gebieden ten oosten van de Brennerpas. Concreet gaat het om de volgende regio’s:

Naast de Alpenhoofdkam loopt er dwars door deze regio nog een belangrijke bergketen te weten de Karnischer Alpen ook wel de Karnische hauptkamm. Deze aaneenschakeling van bergtoppen zorgt regelmatig voor een intense stuwing van instromende wolken vanuit zuid tot zuidwest waardoor het intens kan sneeuw op met name de grens van Italië, Oostenrijk en Slovenië. Een regio als Süd Tirol daarentegen krijgt minder sneeuw omdat ze aan de zuidkant wordt geblokt door de Dolomieten, in het noorden door de Alpenhoofdkam en in het oosten door de Kanrnische Hauptkamm. Net als in de rest van de Alpen kennen de Oostelijke zuidalpen ook dus gebieden die veel meer, terwijl juist andere delen van die regio veel minder sneeuw krijgen.

Daarnaast zijn er grensgebieden zoals

Het Italiaanse Lombardia is typisch zo’n grensregio die we soms bij de westelijk en dan weer bij de oostelijke zuidalpen rekenen. Het heeft allemaal te maken met de exacte stormtracks die gevolgd worden. Dat ik hier ook het het zuiden van het Salzburgerland en de meest zuidelijke gebieden van Tirol noem heeft als reden dat stormen uit het zuiden meer vocht bevatten zodat de hoogste toppen van Tirol (Obergurgl en de Hohe Tauern) ook wel eens willen profiteren van sneeuw uit het zuiden zeker indien een sneeuwsandwich (sneeuw uit noord en zuid) de Hohe Tauern in zijn greep heeft. Maar de kern van de oostelijke zuidalpen zijn de gebieden zoals eerder genoemd met speciale aandacht voor de grens van Italië, Oostenrijk en Slovenië.

Vanaf donderdag lunchtijd veel sneeuw

Als donderdag de koude lucht vanuit het noordwesten de Po-vlakte intrekt onstaat er een laag dat met een zuidwestelijke stroming bewolking tegen de bergen van de oostelijke zuidalpen aandrukt. Dit levert aanvankelijk veel sneeuw op in de Lombardia, het westen van Trentino en het zuidwesten van de Engadin (en zoals eerder genoemd aan de noordkant van de Alpen want tegelijkertijd duwt koude lucht vanuit het noordwesten zich nog steeds Oostenrijk in). Op deze grens waar de fronten uit zuidwest en noordwest zich ontmoeten gaat het intens sneeuwen. Het zwaartepunt daarvan ligt allereerst in de Hohe Tauern en de hoogste toppen van de Oostenrijkse Alpenhoofdkam maar verschuift zich meer en meer richting het grensgebied van Italië, Oostenrijk en Slovenië. Vooral in de nacht naar vrijdag en de vrijdag zelf sneeuwt het er intens. Reken op 40-70, lokaal meer dan 100 cm verse sneeuw.

Na vrijdag komen de Alpen onder de invloed van een rug van hogedruk. De neerslag neemt af en er komt ruimte voor wat zon. Volgens de laatste berekeningen houdt dit hogedrukgebied stand, hoewel er wat stormen op de loer. liggen

Vanaf vrijdag poederalert#13

Vanaf vrijdag kun je vrijvegen in je agenda. Op vrijdag is het al goed rijden in het noordwesten van de Alpen waarbij ik op donderdag ga nowcasten (webcams bekijken, data weerstations volgen en radarbeelden monitoren) zodat je weet waar je vrijdag in het noordwesten moet zijn. Nog beter wordt het in het zuidoosten. Maar er zit nog wat speling in de modellen, dus schakel morgen nog eens in op wepowder om exact te weten waar je vanaf vriijdag moet zijn. Ik stuur vanaf vrijdagmiddag richting het zuidoosten van de Alpen en meer specifieker richting het grensgebied van Italië, Oostenrijk en Slovenië. De base is daar weliswaar wat dunner maar met de nieuwe storm wordt het daar goed poeder rijden.

De komende dagen meer details.
Stay stoked. Morris.

meteomorris

Reacties

Beginner
Tim3Auteur31 januari 2018 · 11:25

@@meteomorris Je geeft hier aan dat er na vrijdag door hoge druk, minder neerslag en meer zon komt (wat ik ook terug zie in t plaatje voor NW-alpen) (met de nuance dat er wel wat stormen op de loer liggen). Maar in de voorspelling van La Clusaz (waar ik zaterdag heen zal gaan) staat precies het tegenovergestelde? Juist vrijdag, zaterdag, zondag en maandag flink wat neerslag (resp 21, 16, 31 en 23 cm sneeuw). Hoe moet ik dit zien?

'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
Expert
meteomorrisAuteur31 januari 2018 · 11:29

@@Tim3 door een bug zit er een vertraging in de weerdata. De servers draaien op dit moment op volle touren. De komende uren wordt de data dan opnieuw ververst. Excuses voor de vertraging.

powfinder.com
Beginner
Tim3Auteur31 januari 2018 · 11:43

Ah okay, no worries. Hopelijk blijft er dan in de voorspelling nog wat sneeuw over, zodat ik zelf ook op volle ‘touren’ kan draaien straks. :) Ach, bij het touren waardeer ik zon nog het meest trouwens (of is dit vloeken in de wepowder-kerk…?)! Dus voor deze trip zou verse sneeuw of juist zon top zijn,… enkel typisch Nederlands weer zou mn dagen verpesten :).

'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
Beginner
Timsen91Auteur31 januari 2018 · 12:22

https://cdn.wepowder.com/site/forum/13/c9104644409b3934e113606a6a817983_schermafbeelding_202018_01_31_20om_2012_21_26.png?width=800

Geldt dat ook voor die van wintersporters? Zelfde server qua weerdata? Want tot nu toe is het wel aan daar

Beginner
dvvAuteur31 januari 2018 · 14:50

Ziet er lekker uit voor Saalbach waar ik zal zitten tijdens de krokus… :)

Gevorderd
ArjenproadminAuteur31 januari 2018 · 15:36

@@Tim3 De meest recente data staat inmiddels alweer een tijdje op de site :-)

One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
Beginner
Tim3Auteur31 januari 2018 · 15:43

@@Arjen; ik zie het… behoorlijk andere voorspelling inderdaad! Komt vast goed komende week :).

'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
Expert
ieismAuteur31 januari 2018 · 16:01

Vond de vorige run leuker. Doe toch maar die.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
evr66proAuteur31 januari 2018 · 16:20

Vond de vorige run leuker. Doe toch maar die.

ieism op 31 jan 2018 16:01

fix je toch ff een dashboard naar de oude runs? :):)

Beginner
Timsen91Auteur31 januari 2018 · 16:29

Kunnen we over een aantal jaar het weer manipuleren?

Gevorderd
ThijsBAuteur31 januari 2018 · 17:14

@@Tim3 door een bug zit er een vertraging in de weerdata. De servers draaien op dit moment op volle touren. De komende uren wordt de data dan opnieuw ververst. Excuses voor de vertraging.

meteomorris op 31 jan 2018 11:29

Van 218 naar 25 cm voor Davos/Klosters de komende 6 dagen. Het kan verkeren…

Expert
meteomorrisAuteur31 januari 2018 · 17:38

@@ThijsB een flegmatieke jetstream

powfinder.com
Gevorderd
ThijsBAuteur31 januari 2018 · 20:34

@@ThijsB een flegmatieke jetstream

meteomorris op 31 jan 2018 17:38


Ach ja. Een zonnetje is ook wat waard gezien de grijze tijden hier in NL. En sneeuwprofielen graven in de zon tijdens SSC1 is ook niet gek. Ik mag weer op wintersport dus de rest is bonuspunten ;)

Elite
kanskiAuteur1 februari 2018 · 10:21

Bovec!

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!