Alpen in de ban van storm op de Middellandse zee

Alpen in de ban van storm op de Middellandse zee

Sinds vrijdag viel er 30-50 cm verse sneeuw in het noodwesten en westen van de Alpen. Vandaag klaart het langzaam op vanuit het westen en met name in de Franse Zuidalpen schijnt de zon al uitbundig. In de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland is dat ook al zo, maar dan moet je wel een lift nemen naar de hoogste toppen. Wie vanochtend de funiculaire naar le Grand Motte in Tignes had genomen was de dag begonnen met bovenstaand beeld. Zon, verse sneeuw en lekker koud.

Tignes
Tignes

Maar draai je je om en kijk je richting de Gran Paradiso dan een zee van wolken waardoor het in de dalen grijs is, terwijl boven de 2500 tot 3000 meter de zon al schijnt. Het zelfde geldt voor Val Thorens en Verbier.

Val Thorens
Val Thorens
Verbier
Verbier

In dit bericht:

  • zonng in de westalpen, bewolkt in het zuiden en oosten
  • maandag overal zonnig
  • vanaf dinsdag een nieuwe stormdepresse
  • later Siberisch koud?

Zonnig in de westalpen, bewolkt in het zuiden en oosten

De dag is vandaag zonnig begonnen in de Franse Zuidalpen en die zon is ook al te zien op de hogere toppen in het noordwesten van de Alpen. In de Franse Alpen en het westen en noorden van Zwitserland daalt de wolkengrens in de loop van de dag richting de 1600-1900 meter en dus luidt het devies: ‘neem de lift richting de hoogste toppen voor zon en een mooi pakje verse sneeuw’. In de rest van de Alpen is de bewolking hardnekkiger en zeker in de zuidalpen is de kans op zon vandaag minimaal. Daar kan zelfs nog een vlokje sneeuw vallen.

Maandag zon op de toppen

Morgen slaagt de zon er in op steeds meer plekken er door te komen. Zeker op de hoogste toppen wordt het een zonnige dag en is er nog genoeg verse sneeuw te vinden. Laat je morgenochtend dan ook niet in de luren leggen indien het bewolkt is als je de gordijnen opent in een willekeurig alpendal. In een aantal dalen blijft hardnekkige bewolking hangen, maar daarboven schijnt de zon. Geniet ervan!

Vanaf dinsdag een nieuwe stormdepresse

Bovenstaand kaartje laat de berekende drukverdeling voor dinsdag zien. Een stormdepressie boven Rome bepaalt dan het weer in de Alpen. Ten westen wordt met een noordelijke stroming vochtige lucht tegen de Franse Alpen en het westen van Zwitserland aangedrukt. Ten oosten wordt met een zuidoostelijke stroming vochtige lucht tegen de oostalpen aangedrukt. Omdat de stroming in de oostalpen steeds verder van zuidoost naar noordoost draait slaat de neerslag in de loop van de dag over naar het noorden van het Salzburgerland en die Steiermark. Tegelijkertijd loopt de Po-vlakte vol met bewolking.

Dit levert op dinsdag wat sneeuw op in de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland maar de hoeveelheden vallen nogal tegen, tegelijkertijd sneeuwt het in het oosten van de Alpen en dat blijft zo tot en met donderdag volgens de huidige berekeningen. In beginsel sneeuwt het in de Alpe Adria, maar later uitbreidend naar de rest van Karinthie en uiteindelijk overslaand naar het Salzburgerland en die Steiermark. Vooral in dit deel van de Alpen is vanaf woensdag een poederalert van kracht. Last but not least zijn er met een oostelijke stroming goede sneeuwkansen voor de Italiaanse Piemonte. Dat is nog niet helemaal zeker en dus houd ik een slag om de arm.

Vanaf woensdag: zon in het westen, elders bewolkt

Met een oost tot noordoostelijke stroming wordt er continue vochtige lucht tegen de oost- en zuidalpen aangedrukt. Hierdoor is de kans op zon in Italie en Oostenrijk volgens de huidige berekeningen klein, maar de kans op verse sneeuw daar juist het grootst. Tegelijkertijd wordt het dan zonnig in de Franse Alpen en later ook steeds meer in Zwitserland, waarbij het westen eerder de zon ziet dan het oosten. Tijd om te gaan touren dus. Later in de week klaart het in Oostenrijk vanuit het westen steeds vaker op. Maar: dit is volgens de huidige berekeningen. Depressies in de Middellandse Zee zijn wilde jongens die nogal eens puberaal gedrag vertonen. De komende dagen zullen uitwijzen hoe de details daadwerkelijk worden.

Siberische kou ligt op de loer

Siberische kou ligt op de loer. Als een tijger kruipt de kou geholpen door de op gang komende oostelijke stroming uit zijn hol om langzaam op te rukken vanuit Oost Europa. De laatste berekeningen laten ijzige kou voor eind komend week zien met grote kansen op zeer koud weer in de oostalpen.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
stienesproAuteur19 februari 2018 · 10:38

Alpe Adria lijkt een goede keuze om dinsdag heen te rijden , of zou je nog ff wachten met beslissen ?

Expert
meteomorrisAuteur19 februari 2018 · 10:46

Alpe Adria lijkt een goede keuze om dinsdag heen te rijden , of zou je nog ff wachten met beslissen ?

stienes op 19 feb 2018 10:38

@@stienes, solid keuze!

powfinder.com
Gevorderd
xs2arjan.Auteur19 februari 2018 · 17:28

@@stienes Zelf vertrek ik as. donderdag voor ca. 8 dg roadtrippen en het oosten lijkt the place to be te zijn. Als jij of iemand anders uiteraard :-) nog tips heeft dan zijn die welkom! Mijn maat @@BobvanIterson en ik zijn nl. niet echt bekend daar.

xs2arjan
Gevorderd
FrenktasticAuteur19 februari 2018 · 17:48

ik wil morgen (di avond) gaan rijden en vrijdag middag terug rijden.
maar zoek nog wel aanhang…

If the conditions are crap, it's called training!
Beginner
GerritAAuteur19 februari 2018 · 21:40

@@xs2arjan Na een heerlijke dag poeder en zon in Stuben en Zurs zijn we weer richting Innsbruck met de campert. Mogelijk rijden wij ook richting oosten dus die tips kunnen wij ook wel gebruiken.

And snow it is.....
Expert
meteomorrisAuteur19 februari 2018 · 22:29

@@xs2arjan. @@GerritA door omstandigheden vandaag niet aan een update toegekomen. Morgen volgt er een vers bericht.

powfinder.com
Gevorderd
xs2arjan.Auteur19 februari 2018 · 22:32

@@meteomorris rustagh… ps. volgens mij had je een andere spammer in je pm inbox ook ;-)
thnx alvast!!

xs2arjan
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!