PA#28: sneeuw voor het noordwesten van Italië

PA#28: sneeuw voor het noordwesten van Italië

Een combinatie van krachtige hogedrukgebieden boven Rusland en Scandinavië zorgt ervoor dat stormdepressies de komende week gedwongen zijn richting de Middellandse zee te koersen. De Alpen liggen daardoor de komende week onder invloed van een zuidoostelijke tot zuidwestelijke stroming die met name veel sneeuw (en regen) brengt in het noordwesten van Italië en de aangrenzende gebieden. In dit bericht:

  • een zuidelijke stroming
  • sneeuw voor het noordwesten van Italië, föhn en mild in de rest van de Alpen
  • PA#28 voor…
  • Er zijn nog gebieden open

Een zuidelijke stroming

Donderdag en vrijdag waren zoals verwacht heerlijke poederdagen. Maar inmiddels is de stroming naar zuid gedraaid en is het een mild weekend geworden. Voor het eerst wordt de Tagesgang consequent gemeld in de lawineberichten. Dit betekent dat we met het voorjaar te maken hebben en dat een goede planning van je toertocht een vereiste is om niet in de middag verrast te worden door natte sneeuwlawines. Ook in de blogs van de lawinediensten zien we dit terug.

De komende dagen blijft de stroming zuid en het blijft daardoor mild aan de noordkant van de Alpen. Voor Zwitserland en Oostenrijk staat er een zuidföhn op het programma. Ofwel een milde wind die het sneeuwdek verder doet opwarmen en in het hooggebergte lokaal voor verse windslabs kan zorgen.

Doordat de stroming naar zuid draait wordt bewolking vanuit de Po-vlakte tegen de zuidkant van de Alpen aangedrukt wat tussen zondagmiddag en donderdag van tijd tot tijd voor veel sneeuw zorgt.

Stroming zuidoost op maandag
Stroming zuidoost op maandag

Sneeuw voor het noordwesten van Italië, föhn en mild in de rest van de Alpen

Het föhnt de komende dagen stevig aan de noordkant van de Alpen. Tegelijkertijd sneeuwt het intents in het noordwesten van Italië waarbij de grensgebieden van Frankrijk en Zwitserland ook regelmatig wat verse sneeuw noteren. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk hoog (1500-1900 meter), maar zakt in de loop van de week richting de 1200-1600 meter. Grosso modo ziet het weerbeeld er ongeveer zo uit:

  • Zondag/maandag: met een zuidoostelijke stroming sneeuwt het in de westelijke en zuidelijke Piemonte en de grensgebieden van Frankrijk. Sneeuwgrens rond de 1600-1900 meter waarbij het met name in de nacht naar maandag intens sneeuwt
  • Maandag/dinsdag: een nieuw front trekt de Alpen in. De stroming is iets meer zuidwest waardoor het nu sneeuwt ten zuiden van de Ecrins, maar vooral ten zuiden van de Monte Rosa, Gotthard en Piz Buin. Ofwel het noorden van de Hautes Alpes, de Noordelijke Piemonte, Ticino, Lombarda, de zuidwestelijke Engadin en Haut Valais. Sneeuwgrens tussen de 1300 en 1700 meter.
  • Dinsdag/woensdag: de stroming draait weer naar zuidoost. Er valt veel sneeuw in de gehele Piemonte en de aangrenzende gebieden. Sneeuwgrens weer iets omhoog en schommelend tussen de 1400 en 1900 meter.
  • woensdag/donderdag: het zwaartepunt verplaatst richting het noorden van Italie en de lucht koelt wat af. Nog steeds sneeuw in de Piemonte , maar nu ook Ticino, Lombarda en de Dolomieten. Sneeuwgrens dalend richting de 1200-1600 meter.

PA#28 voor…

Poederalert#28, maar dit is zeker geen cold smoke blower pow alert. Droge sneeuw vind je de komende dagen pas boven de 1700-2000 meter. Daarnaast is het april en de zon al sterk. Je moet kortom op zoek naar hooggelegen gebieden. Ideaal zijn die gebieden waar de lariksen tot hoog groeien en ze op noordhellingen staan zodat je voldoende perspectief hebt tijdens de sneeuwval van de komende dagen en de sneeuw niet direct door de zon opgewarmd wordt. Er geldt de komende dagen een poederalert voor:

Vanaf donderdag ook in:

Houd rekening met een fors stijgend lawinegevaar waardoor gebieden (delen van) het skigebied tijdelijk zullen sluiten.

Er zijn nog gebieden open

Zijn er dan nog gebieden open in deze regio’s? Jazeker. En niet alleen daar. Vanwege het dikke pak sneeuw na een uitmuntende winter hebben wat gebieden besloten langer open te blijven. Tot en met begin mei kun je in veel alpenlanden nog poeder scoren.

Een paar mooie dagen in de Piemonte komen er aan, maar wees je ervan bewust dat het april is.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur8 april 2018 · 14:03

Via Lattea is al dicht vanaf 8 april. Hier een overzicht wat er nog open is: https://wepowder.com/nl/forum/topic/257427

powfinder.com
Gevorderd
petertavAuteur10 april 2018 · 18:40

Weinig animo nog vr dit poederalert precies?? iemand zin om nog wat te gaan zoeken?

Gevorderd
stienesproAuteur10 april 2018 · 19:19

Ik kan pas vanaf zaterdag , we gaan sowieso maar denk dat we een beetje te laat gaan zijn voor de poeder .

Gevorderd
kristalklearAuteur11 april 2018 · 23:36

Ik zit nu in Livigno en het begint hier net goed te sneeuwen.
Ik kan er nog een extra week bijnemen maar een beetje aan het twijfelen om te touren of gewoon naar een skigebied te gaan.
Denk dat het lawinegevaar serieux de hoogte zal ingaan met het smeltende sneeuwdek de voorbije dagen en de dikke laag die nu aan het bijvallen is.

Tips om ergens naartoe te trekken altijd welkom.

Beginner
powderpedroAuteur13 april 2018 · 09:39

Ik zie mooie beelden op de webcams van Pila. 30 tot 50 cm vers. Maar lawinegevaar 4.

PP
Beginner
BlasAuteur14 april 2018 · 18:13

Op dit moment met zijn 2en in la thuille tot morgen. We plannen om richting prali of quieras te gaan om wat te touren… andere ideeën of mensen die mee willen laat het weten

Gevorderd
kristalklearAuteur14 april 2018 · 22:13

Jammer, Net aangekomen voor een weekje met ucpa in val d’isère. Enjoy

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!