Start de herfst te warm in de Alpen?

Start de herfst te warm in de Alpen?

Meteo France (MF) heeft onlangs zijn seizoensverwachting voor de komende drie maanden gepubliceerd. Vooral de Alpen hebben onze bijzondere aandacht. Volgens Meteo France wordt de komende drie maanden hogedruk dominant ten noorden van de Alpen, wat ruimte biedt voor instabiliteit boven de Middellandse Zee. Daarmee is de luchtdrukverdeling volgens MF grotendeels gelijk aan het voorjaar. In een dergelijk scenario is het te verwachten dat het warmer is dan normaal in de Alpen.

Met name ten noorden en oosten van de Alpenhoofdkam verwacht Meteo France dat het warmer is dan normaal. Maar hogedruk ten noorden van de Alpen betekent in de regel ook minder neerslag dan normaa terwijl lagedruk ten zuiden van de Alpen normaal juist meer regen oplevert. Volgens MF moeten we de komende 3 maanden ten noorden van de Alpen dan ook rekenen op een drogere periode dan normaal. Ten zuiden van de Alpen wordt het juist natter dan normaal vanwege de instabilietit boven de (oostelijke) Middellandse Zee.

De 3 maandelijkse voorspelling van Meteo France is gebaseerd op EUROSIP en wordt gevoed door de modellen van ECMWF, Met Office, NCEP, JMA, en LC-MME.

meteomorris

Reacties

Gevorderd
Guy.Auteur15 augustus 2018 · 11:04

Geef mij maar een zuidelijke winter!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!