Eerste sneeuw voor het Canadese Alberta

Eerste sneeuw voor het Canadese Alberta

Een eerste winterprik zorgde vandaag voor winterse beelden op de highways rondon Edmonton. Via de website 511 Alberta, helping you arrive safely was mooi te zien hoe de inval van koude lucht vanuit het noorden sneeuw bracht rondom de stad Edmonton en de wegen richting de Rocky Mountains.

Wit naast de highways
Wit naast de highways

Jetstream tijdelijk wat lager

Dit weekend lag de jetstream er wat lager, waardoor koude lucht kon afzakken naar het zuiden. Met name ten oosten van de Rockies werd met een oostelijke grondwind koude lucht op de praries van Alberta richting de Rocky Mountains gedrukt.

Jestream
Jestream

Bovenstaande kaart laat mooi zien hoe de jetstream in westelijk Canada tijdelijk wat lager ligt. Dat leidt ertoe dat koude lucht kan afzakken. Dat zie je goed op onderstaand kaartje waar de koude lucht net ten oosten van de Rockies ingesloten wordt.

Koude lucht zakt tijdelijk naar het zuiden
Koude lucht zakt tijdelijk naar het zuiden

Op de sneeuwverwachtingskaarten leidde dat tot de eerste kleurtjes op de kaart. Dat zoiets in de Rockies gebeurt is voor september niet vreemd, maar voor de prairies van Alberta is dit toch wel bijzonder.

Lang zal de sneeuw niet blijven liggen. Na het weekend trekt de jetstream zich weer terug naar het noorden en wordt het rap warmer. Maar het is na de winterprik in de Alpen van eind augustus het tweede signaal dat koude lucht na een warme zomer waar wat krachtiger wordt.

Ook in de Rockies sneeuw

Weliswaar lag het nulgradenniveau in de Rockies wat hoger dan op de prairies van Alberta maar ook daar viel wat sneeuw boven de 1500 meter in het oosten en boven de 2000 meter in het westen.

Lake Louise ski resort
Lake Louise ski resort
Kicking Horse
Kicking Horse
Marmot Basin
Marmot Basin
Revelstoke
Revelstoke

websites

meteomorris
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!