Slecht nieuws: Sahara zand op de sneeuw

Slecht nieuws: Sahara zand op de sneeuw

Sinds zaterdag sneeuwt het intens in de Alpen. Met name in de zuidalpen heeft het met een zuidelijke stroming flink gesneeuwd in het hooggebergte. De eerste sneeuw was witter dan wit, maar tijdens de dump van maandag heeft zich Sahara zand in de sneeuw gemixed. Onderstaande satelliet foto laat zien hoe Sahara zand door een straffe zuidelijke wind wordt opgepikt en via het noorden van Afrika en de Middellandse Zee tegen de zuidkant van de Alpen wordt aangedrukt.

Zand op weg naar de Alpen
Zand op weg naar de Alpen

De betreffende foto kun je hier in detail zelf bekijken. In eerste instantie was het zand door de bewolking niet te zien op het sneeuwdek, maar vanochtend klaarde het even op waardoor het zand goed zichtbaar is geworden op de webcams.

Santa Caterina (I)
Santa Caterina (I)
Stelvio (i)
Stelvio (i)
Sulden am Ortler (I)
Sulden am Ortler (I)
Molltaler Gletscher
Molltaler Gletscher
Molltaler Gletscher
Molltaler Gletscher

Wie van de Safety Academy module 1 heeft gevolgd weet dat Sahara zand als zwakke laag of glijlaag voor lawines kan dienen bij nieuwe sneeuwval. (Ben je al lid van de Academy? Hier lees je de betreffende paragraaf nog eens terug). Niet dat er in de literatuur veel lawine slachtoffers bekend zijn als gevolg van Sahara zand, maar het is een potentiele glijlaag. Daarnaast heeft vervuilde sneeuw niet de reflecterende eigenschappen die een hagelwit sneeuwdek wel heeft. Door het Sahara zand is het sneeuwdek nu kortom gevoeliger voor de instraling van de zon en zal het sneller smelten dan een hagelwit sneeuwdek. Twee vervelende boodschappen kortom. Hieronder nogmaals in detail het zand dat vanuit de Sahara zijn weg vindt naar de Alpen.

Waar precies is er overal Sahara zand met de sneeuw naar beneden gekomen?

Dat is vrij lastig te achterhalen. Veel skigebieden zijn nog gesloten en de meeste lawinediensten nog in slaapstand. Maar met behulp van de webcams is er een redelijk beeld te krijgen waar er zand naar beneden is gekomen.

Het lijkt er op dat in ieder geval de hoger gelegen gebieden in en ten zuiden van de Alpenhoofdkam vanaf het Ortler gebied tot aan de Molltaler glestjer met dit probeem te maken hebben. Zie onderstaand kaartje voor de regio waar Sahara zand inde sneeuw is aangetroffen. Mochten jullie nog webcambeelden vinden die Sahara zand laten zien, post ze dan hieronder. Dank!

Nuttige websites en artikelen

meteomorris

Reacties

Gevorderd
pulverdudeAuteur31 oktober 2018 · 13:11
Let the riding do the talking and you've said enough
Elite
ErwinAuteur31 oktober 2018 · 18:39

Net klaar met 86 boards slijpen en waxen. Dit is zeer slecht nieuws, heb geen rekening gehouden met wax voor zand… En heb eigenlijk ook geen zin in zand op al mijn vellen ;)

Elite
kanskiAuteur31 oktober 2018 · 20:43

In deze foto zie je goed wat sahara zand voor gevolg kan hebben. Deze oranje gekleurde sneeuw is de glij-laag geweest voor de lawine waarin Estelle Ballet in 2016 om het leven is gekomen. Dus zeker iets om te onthouden voor deze winter als je je in die contreinen gaat begeven.
https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/fcc07b80800abfb0bcb4896f20f07368_avalanche_estelle.jpg?width=800

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Expert
costijnAuteur1 november 2018 · 01:19

ZesEnTachtig??!! Erwin wat ben jij van plan man, elke dag een ander boardje?

Expert
ieismAuteur1 november 2018 · 07:10

Ik dacht dat ik veel gear had…

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
evr66proAuteur1 november 2018 · 08:15

@@erwin gokt op 86 PA’s dit seizoen…

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!