Sneeuw, föhn, jojo en daarna eindelijk echt kouder?

Sneeuw, föhn, jojo en daarna eindelijk echt kouder?

Afgelopen weekend was mooi: het eerste Poeder Alert van winter 18-19. Ik heb mooie woorden en beelden voorbij zien komen. Dank voor het delen van jullie reports en dank ook voor de bedankjes die ik binnen kreeg. Het weer kan ik niet wijzigen, maar ik kan je wel proberen naar de beste poeder sturen.

Vandaag en dinsdag sneeuw voor het noorden

Na alle sneeuw voor de zuidalpen zijn eindelijk de noordalpen aan de beurt. De depressie die zondag einde dag via de Franse Zuidalpen onder de Alpen doortrok is inmiddels ten oosten van de Alpen gearriveerd.

Daarmee is een oostelijke stroming ontstaan die op dit moment voor sneeuw zorgt in het noordoosten van Oostenrijk. Lokaal kan het daarbij intens sneeuwen en regenen. Naar verwachting zakt de sneeuwgrens daarbij in de loop van de maamdagmiddag/avond van 1000 naa4 zo’n 400 meter hoogte of lager. Met name in de oost stau van Steiermark heeft het al goed gesneeuwd met gemiddeld zo’n 15-30, lokaal zelfs al 40 cm verse sneeuw.

Sneeuwval afgelopen 24 uur
Sneeuwval afgelopen 24 uur
Winters wit in Steiermark
Winters wit in Steiermark
Verwachte sneeuwval tot middernacht
Verwachte sneeuwval tot middernacht

Er lag in deze regio nog geen enkele base, maar de sneeuw van vandaag zorgt direct voor een winterse aanblik. De komende 36 uur valt daar zelfs nog wat sneeuw erbij. Het lagedrukgebied verandert wat van positie waardoor de stroming iets meer noordoost wordt dan oost. Hierdoor ziet ook de rest van de noordalpen wat sneeuw. De sneeuwgrens ligt hierbij tussen de 200 en 700 meter. Maar vergeet niet. Ook hier geen base en de verwachte 10-25 cm zijn te weinig om iets van freeride mogelijk te maken.

Stroming iets meer noordoost
Stroming iets meer noordoost
Sneeuwval op dinsdag
Sneeuwval op dinsdag

Na woensdag dikke zuidföhn

Vanaf woensdag verliest het lagedrukgebied zijn grip en moeten we naar het westen kijken. Een omvangrijke depressie bepaalt vanaf dat moment het weer in de Alpen. De stroming wordt pal zuid waarmee er een staffe zuidföhn op gang komt. Met name op woensdag wordt het weer erg mild aan de noordkant van de Alpen wanneer het nulgradenniveau richting de 3000 meter gaat. Hierdoor zal de sneeuw van vandaag en dinsdag snel weer verdwijnen op grote delen van de hellingen.

Föhn op donderdag
Föhn op donderdag

Vanaf het weekend grote onzekerheden

De föhn van donderdag zou midden winter niet echt een probleem zijn. Een dik sneeuwdek kan wel een dagje föhn hebben, maar versgevallen sneeuw helaas niet. Laten we hopen dat het boven de 2000 meter wel gewoon blijft liggen want er moet nu wel wat base opgebouwd worden in de noordalpen.

Mogelijk dat er komend weekend nog wat aan basebuilding gedaan wordt. De stroming draait naar west waardoor opnieuw een front de Alpen in kan trekken. De föhn zakt in elkaar en koudere lucht kan de Alpen instromen. Dit zal zeker weer voor wat sneeuw zorgen.

Stroming pal west
Stroming pal west

Er lijkt zelf iets van een westelijke straalstroom te staan. Iets wat we nodig hebben. Een aaneenschakeling van stormen zou prettig zijn. Maar de modellen weten het nog niet. Er is een scenario met een naar het zuiden zakkende jetstream te vinden met sneeuw en stormen voor de Alpen. Er is een ook scenario met hogedruk ten westen van de Alpen en een glijbaan met koude lucht en sneeuw (noordweststau) voor Oostenrijk op de kaarten te vinden, net als een scenario dat droogte en milde temperaturen toont. Een blik op de lange termijn laat zien dat de modellen het niet weten.

ECMWF
ECMWF
GFS
GFS

Tot en met 2 december zit de output dicht bij elkaar. De piek van de temperatuur als gevolg van de föhn is goed te zien. Net als de afkoeling in het weekend en het neerslagsignaal dat daarbij hoort. Daarna met een zuidwestelijke stroming weer wat milder, en dan… Vanaf 3 december is het chaos troef. Het is één grote brei spaghetti. De weermodellen weten het niet. Net zoals ons model. De sneeuwkaarten vanaf 3 december zijn dan ook met grote voorzichtigheid te genieten.

De rekenmodellen draaien overuren, maar zijn doen ook niets anders dan de dynamiek die er in de huidige weersoep in een gestolde versie aan je tonen. Het zijn momentopnames waarbij ze enorm veel moeite hebben om de koers van de jetstream eenduidig te presenteren. Veel dynamiek kortom, weinig zekerheid. Gelukkig hebben we poederalert#1 in de pocket.

Wil je wel zeker poeder? Vrijdag 30 november staat het circus van het Freeride Film Festival in Gent. De laatste kaarten zijn nu in de verkoop. Avventura is er, Cloud9 Travel is er met die dikke VR brillen, Powfinder is er en natuurlijk staat wePowder er met wat mooie mutsen, petjes etc… Tot in Gent?

Morgen een nieuw update en dan gaan we kijken waar we dan staan.
Stay stoked

Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
powderdudeAuteur26 november 2018 · 18:28

Corvatch was ook vandaag nog genieten . Nog genoeg te doen hier . Bedankt voor de mooie voorspelling ?

Enjoy :-))
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!