Veel verse sneeuw, ook lokaal veel wind

Veel verse sneeuw, ook lokaal veel wind

Sinds zondag sneeuwt het tot diep in de dalen van het noordwesten en noorden van de Alpen. Na de passage van het koufront is de sneeuwgrens tot zo’n 800 meter of lager gedaald. Ondertussen is er boven de 1500 tot 2000 meter lokaal al een mooi pak sneeuw gevallen.

Op de lagere delen van de berg viel in Zwitserland zo’n 20-60 cm verse sneeuw. Maar wie hoger de berg op gaat ziet de hoeveelheden al snel toenomen. Boven de 1800 meter is er inmiddels zo’n 50-150 cm verse sneeuw gevallen.

Verse sneeuw lager op de berg
Verse sneeuw lager op de berg
Verse sneeuw op de top
Verse sneeuw op de top

In Oostenrijk viel de meeste sneeuw in de klassieke noordstauregio’s met zo’n 40-90 cm verse sneeuw inmiddels en er is nog meer sneeuw in de maak. Nog steeds ligt er duidelijk meer sneeuw in Zwitserland en delen van de Zuidalpen, maar Oostenrijk is bezig met een inhaalslag. Met name het westen van Tirol, Vorarlberg en de noordstaugebieden van Salzburg en Steiermark maken nu een inhaalslag.

Verse sneeuw afgelopen 24 uur
Verse sneeuw afgelopen 24 uur
Dikte sneeuwdek
Dikte sneeuwdek

Ook in Frankrijk hebben de Franse Noordalpen een inhaalslag gemaakt. De Alpes du Sud hadden al een mooi pak na de novemberstormen, maar inmiddels kunnen de buren uit de Alpes du Nord aanhaken. Met name boven de 2200 meter ligt nu een pak sneeuw voldoende om buiten de pistes wat poeder te rijden.

Dikte sneeuwdek avoie
Dikte sneeuwdek avoie

Mooie beelden, maar ook wind

Een rondje webcams geeft mooie beelden. De sneeuw is zich lekker aan het opstapelen op die plekken waar geen wind ligt. Ook de eerste faceshots foto’s van poeder op alpenweides komen binnen.

Powder, Arlberg
Powder, Arlberg
Kleinwalsertal
Kleinwalsertal
Stuben
Stuben
Gargellen, Montafin
Gargellen, Montafin
Engelberg
Engelberg
Meribel
Meribel

Maar ook veel wind. Heel veel wind. Sommige delen van de berg zijn helemaal kaal gewaaid. Hoewel we de ergste storm achter ons hebben waait het nog steeds stevig op de hoogste toppen.

Mellau
Mellau

Desondanks PA#2

Dinsdag komt de zon er door in het westen en dan is het helemaal aan in onderstaande gebieden als de zon er doorheen komt. Boven de 2000-2200 meter zijn de condities gewoon al goed voor de tijd van het jaar.

Aan de noordkant van de Alpen sneeuwt het tussen maandag en dinsdag nog stevig door. De sneeuwgrens ligt hierbij diep in de dalen en met name in de noordstaulagen van Oostenrijk en het Glanerland vallen er grote hoeveelheden sneeuw. Dieper in de Alpen en met name in en ten zuiden van de Alpenhoofdkam nemen de sneeuwhoeveelheden snel af. Jammer genoeg ligt er in de staulagen nog geen basis en juist wel in de Alpenhoofdkam. De gebieden die al een base hebben krijgen dus minder sneeuw (en veel wind) en de gebieden zonder base veel sneeuw en ook minder wind lager op de berg. Het wordt een kwestie van compromissen sluiten. Grote uitzondering is: Andermatt. Daar lag al een solid base na de zuidstormen en de milde stormen van afgelopen week. Daarnaast sneeuwt het er nu en dat houdt aan tot en met dinsdag.

Wat zijn dan de compromissen? Woensdag kan er in het noorden poeder worden gereden op lager gelegend alpenweides. Maar daar waar rotsen de ondergrond vormen, of afgebroken takken tussen de bomen liggen zal het gebrek aan basis je opbreken. Wie hoger de bergen in gaat heeft te maken met een base die pas boven de 2200-2400 meter voldoende dik is om enigszins zorgeloos de poeder in te duiken. Houd daar rekening mee. De tips voor dinsdag, maar vooral vanaf woensdag voor het noorden zijn:

Daarnaast de gletsjergebieden van Oostenrijk waar al een base lag. En natuurlijk de gebieden die dinsdag aan zijn:

Lawinegevaar!

Veel sneeuw, schommelende sneeuwgrens en veel wind. Het lawinegevaar is flink gestegen. Touren is zeker de komende 48 uur nog lastig en ook buiten de pistes is de juiste kennis meer dan nuttig. Check daarom altijd je lokale lawinebericht en check je plannen daarop aan. (Tip: op wepowder vind je bij ieder dorp een link naar het lokale lawinebericht, maar je kunt ook op deze pagina terecht). Dinsdag en woensdag gaan hele mooie dagen worden. Later in de week zal er ook ruimte zijn om de vellen onder te plakken en gaan touren.

Eind deze week nieuwe stormcyclus

Dinsdag, woensdag en donderdag laat de winter zich zien. Sneeuw tot diep in de dalen, zon en flink kouder dan afgelopen week. Voor eind deze week staat er weer een nieuwe stormcyclus op de kaarten. De leidende tendens in de modellen is dat het daarbij waar wat warmer gaat worden met sneeuw voor het hooggebergte en regen en dooi in de dalen en op de lagere delen van de berg.

De wePowder Season Kick Off gaat naar…

De afgelopen dagen is er intensief beraad geweest over de locatie van de wePowder Season Kick Off. Daarbij is gekeken naar de sneeuwval van de komende dagen en de hoeveelheid sneeuw die er nu al ligt. Daaruit is een shortlist naar voren gekomen van gebieden en uiteindelijk is er gekozen voor: Tignes-Val d’Isere. En eigenkijk was dat ook wel logisch. Het skigebied heeft in november veel sneeuw opgepikt uit het oosten. Daarnaast heeft het sinds zondag goed doorgesneeuwd in het Franse hooggebergte. Ten derde ligt een groot deel van het gebied ruim boven de 2000 meter zodat sneeuw gegarandeerd is. En ten vierde dumpt het nu ook als een malle. Last but not least is Tignes-Val d’Isere gewoon een fantastisch skigebied met eindeoze mogelijkheden. Van runs vanaf de gletsjers tot de lariksen tree runs lager op de berg. De wePowder Season Kick Off gaat kortom naar Tignes-Val d’Isere en de vooruitzichten zijn erg goed. Er zijn nog wat plekken vrij. Wil je mee? Boek online of neem direct contact op met Gijs Jan van Epique ((030 88 99 011) en het wordt a la minute voor je geregeld.

Eerst genieten van Poederalert#2 in bovenstaande gebieden. Ondertussen houd ik jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur10 december 2018 · 16:57

Lekker @@RP, Heb je een alkoof op je camper gezet?

powfinder.com
Beginner
GerritAAuteur10 december 2018 · 23:25

Effe de voorkant vrij maken en gas erop RP… moet lukken met dat monster… ;)

And snow it is.....
Gevorderd
SteefAuteur11 december 2018 · 11:14

Effe de voorkant vrij maken en gas erop RP… moet lukken met dat monster… ;)

GerritA op 10 dec 2018 23:25


Niet gelukt want ze staan er nog steeds!
https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/1d2a5f5c2331ee5a7da91ee0849d1ae4_zurssss.png?width=800\
Of zouden ze buiten aan het spelen zijn?

Every turn is a sign of weakness. I'm weak...
Toerist
TezeAuteur11 december 2018 · 11:30

Ongelooflijk druk zeg …

Gevorderd
skiesterAuteur11 december 2018 · 15:33
Als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg!
Gevorderd
DutchessAuteur11 december 2018 · 21:46

Ja, het heeft gewaaid…

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!