Wat vers voor de noordwest, zonnig weekend

Wat vers voor de noordwest, zonnig weekend

PA#12 bracht gruwelijk veel sneeuw, maar het tricky weekend kende ook een gitzwart randje. De lawinecondities waren zoals verwacht super tricky en nog steeds komen er meldingen binnen over slachtoffers. Ook de komende dagen blijft het oppassen. Tot en met woensdag overheerst de zon en wordt het steeds een beetje warmer. Donderdag volgt een zwakke storing uit het noordwesten met wat sneeuw voor het noordwesten van de Alpen op donderdag en vrijdag. Het weekend start weer zonnig maar in de loop van de zondag dient een nieuwe storm zich aan. De opmaat naar een nieuw powderalert. In dit bericht:

  • PA#12 bracht zeer veel verse sneeuw
  • Lawinegevaar (nog steeds) op scherp
  • Mooi weer, maar mild

PA#12 bracht zeer veel verse sneeuw

Storm Pirmin was een storm met twee gezichten. Enerzijds bracht hij veel sneeuw en zorgde voor happy faces. Anderzijds werd het lawinegevaar in de Alpen overal op scherp gezet en is ons geduld getest. Eerst de sneeuw. Tussen vrijdag en maandagochtend viel er gemiddeld zo’n 40-80 cm verse sneeuw in zo’n beetje de gehele Alpen. Maar er zijn lokaal ook uitschieters gemeten tot 150 cm. Allereerst viel de sneeuw in de west- en zuidalpen, maar later ook in de noordalpen. Vaak tot diep in de dalen.

Sneeuwval Piemonte
Sneeuwval Piemonte

Uitzondering is het uiterste noordoosten van Italië. Op de grens met Slovenië en Oostenrijk, ook wel de Alpe Adria viel de neerslag onder de 1500 meter vooral als regen. Pas tegen het einde van het weekend werd het hier koud genoeg voor sneeuw tot dieper in de dalen. Het is dan ook de enige regio waar de condities iets minder zijn. Boven de 1500 meter ligt er net als in de rest van de Alpen een dik pak sneeuw, maar in de dalen is het nog echt te dun om goed te kunnen freeriden. Het enige smetje op een mooie winter die lang gaat duren. Er ligt inmiddels zoveel sneeuw in grote delen van de Alpen dat het nu al zeker is dat we tot eind mei steile lijnen kunnen rijden in het hooggebergte. Een sneeuwdek dat dikker is dan 3 meter is geen zelfdzaamheid meer in grote delen van Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

Dik pak sneeuw
Dik pak sneeuw

Lawinegevaar (nog steeds) op scherp

Tijdens snowmageddon van begin januari steeg het lawinegevaar naar grote hoogte maar zelden heb ik toen de alarmbel geluid. Afgelopen weekend daarentegen ben ik er niet op uitgetrokken en gaf ik aan te wachten. Storm Pirmin zorgde voor sneeuw uit drie richtingen waarbij het van tijd tot tijd snoeihard waaide uit alle windrichtingen en maakten de wisselende temperaturen het nog complexer. De verse sneeuw viel regelmatig op een oud sneeuwdek of een zwak sneeuwdek waarbij viel triebschnee in de laatste fase van de storm door vederlichte sneeuw aan het zicht is onttrokken. De condities waren tricky en zijn onverminderd tricky. Het was en is nu voor ons freeriders vele malen gevaarlijker dan begin januari. De sneeuw van afgelopen weekend heeft zich nog maar slecht tot matig kunnen binden met het oude sneeuwdek en uit alle hoeken en gaten van de Alpen komen nog steeds meldingen binnen van lawines en slachtoffers van lawines.

Staar je niet enkel blind op de cijfers in het lawinebericht, maar verdiep je ook in het type probleem is mijn advies. De ene 3 in het lawinebericht is niet de andere 3. Met de complexe omstandigheden is kennis de sleutel naar verse poeder. Kennis die wij gebundeld hebben in de Safety Academy. Vanwege de complexheid van de situatie hebben we een mooie actie. Met de code SAFEMODULE2 krijg je nu 40% korting op de aanschaf van Module 2. Je kunt hier direct starten, de code inwisselen, je korting scoren en je kennis verdiepen.

Mooi weer, maar relatief mild

Een hogedrukgebied met de naam Chloe zorgt vandaag en woensdag voor zonnig weer in de Alpen. De nachten zijn daarbij helder en koud, overdag zonnig maar ook steeds milder. Met een zuidwestelijke bovenstroming wordt milde lucht de Alpen ingestuurd. Overdag stuwt het de temperatuur op naar net rond of boven het vriespunt op 2000 meter hoogte. Omdat de aangevoerde lucht droog is betekent dit overigens niet dat het direct een natte zooi wordt. De zon staat nog laag in deze tijd van de winter en op hellingen met een noordelijke expositie blijft de sneeuw gewoon heerlijk vers. Prima dagen om nog poeder te rijden kortom.

Donderdag zwak front met wat sneeuw voor het noordwesten

Een zwak front trekt donderdag de Alpen in. Vanuit het noordwesten schampt een koufront het noordwesten van de Alpen. Tussen Chambery en Vorarlberg valt 5-15 cm verse sneeuw, lokaal nog iets meer. De sneeuwgrens zakt daarbij van 1500 naar 900 meter. In de nacht naar vrijdag sneeuwt het dan nog door met op vrijdagochtend de laatste neerslag. In de meest neerslagrijke gebieden valt net genoeg om de oude sporen deels te doen verdwijnen. Vrijdag komt de zon er dan weer door in het noordwesten en volgt de opmaat naar een zonnig maar mild weekend.

Zonnig en mild weekend

De zaterdag wordt uitgesproken zonnig, maar in de loop van de zondag kan er wat hogere bewolking vanuit het westen de Alpen intrekken. Op nadering van een nieuwe storm draait de wind naar zuid met een duidelijke föhntendens aan de noordkant van de Alpen. Het zonnige weer nodigt uit om te gaan touren. Overal ligt een pak sneeuw en met de zon wordt het ideaal weer om de vellen onder je ski’s of board te plakken en dieper de backcountry in te gaan. Check je lokale lawinebericht, stippel wat routes uit en geniet! In de nabijheid van de pistes is bijna alles al afgekrast, maar wie bereid is een stukje te vellen zal een mooi weekend hebben. De temperatuur zal overdag in de plus gaan, maar de nachten zijn helder en koud. Zeker op noordhellingen is nog voldoende verse poeder te vinden.

Na het weekend: nieuw poederalert

In de loop van de zondag (let op, de exacte timing kan nog wijzigen) wringt een aftakking van een immens lagedrukgebied zich via Frankrijk een weg richting de Alpen en de Middellandse zee. Op dit moment lijkt het traject veel op dat van storm Pirmin welke ons PA#12 bracht. Of het nieuwe alert eenzelfde vorm krijgt als Pirmin is lastig te zeggen, maar de sneeuwkansen nemen vanaf zondag rap toe,

Tips voor de komende dagen

In de gehele Alpen ligt een mooi pak sneeuw, maar de lawinesituatie is onverminderd kritisch. Het beste rijdt je de komende dagen nog even in de bossen waar de bomen als ankers werken voor het instabiele sneeuwdek. Rond en boven de boomgrens is de situatie een stuk gevaarlijker. Hopenlijk zal de opwarming (welke allereerst het sneeuwdek instabieler maakt) ervoor zorgen dat het sneeuwdek tegen het weekend stabieler is zodat we lekker kunnen gaan touren.

  • Dinsdag - woensdag - donderdag: treeruns in de gehele Alpen op noordhellingen
  • Vrijdag: verse sneeuw in het noordwesten en dus prima wat poeder te vinden in de skigebieden tussen Chambery en Vorarlberg
  • Zaterdag - zondag: touren in de gehele Alpen

:nopro:
Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!
:nopro:

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur5 februari 2019 · 13:14
powfinder.com
Gevorderd
Gevorderd
vascoAuteur6 februari 2019 · 20:05

de bossen waar de bomen als ankers werken voor het instabiele

meteomorris op 5 feb 2019 18:09

@@meteomorris: ik dacht altijd dat het tussen de bomen relatief veiliger was omdat daar minder wind, en dus minder triebsneeuw ligt. En dat bossen pas echt lawineveilig zijn als je er eigenlijk niet meer tussendoor kan skieen. Hoe zit dat precies?

Expert
meteomorrisAuteur6 februari 2019 · 21:46

Als de gemiddelde wintersporter denkt dat het onmogelijk is, dan werken de bomen als ankers. Vandaag topdag gehad tussen de 1200 en 1800 meter. Losse poeder, first tracks, no stress.

powfinder.com
Beginner
CaelinnAuteur7 februari 2019 · 13:36

Als de gemiddelde wintersporter denkt dat het onmogelijk is, dan werken de bomen als ankers. Vandaag topdag gehad tussen de 1200 en 1800 meter. Losse poeder, first tracks, no stress.

meteomorris op 6 feb 2019 21:46

Kun je een foto uploaden van hoe dicht zo’n bos is? Zoiets voldoende? Of dien je iedere bocht onder een tak door te duiken? :)
https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/a378f8a78365b6f0aede46793c39b11b_foto_20bos_20sneeuw.jpg?width=800

Expert
meteomorrisAuteur7 februari 2019 · 21:10

@@Caelinn hier staan de bomen al te ver uit elkaar. Een mini slide kan voor problemen zorgen.
Ik vraag me wel af of het hier wel steil genoeg is, maar het beeld kan vertekenen.

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!