Hoe lang blijft het droog?

Hoe lang blijft het droog?

Afgelopen zondag en maandag viel er nog een mooi pakje sneeuw in het noordwesten en noorden van de Alpen, maar inmiddels doet de lente zijn intrede. Het mag dan pas midden februari zijn, het weer doet anders vermoeden. Een hogedrukgebied met de naam Dorit heeft positie gekozen boven de Alpen en lijkt voorlopig niet van plan te willen vertrekken.

Stormdepressies worden nu met een grote boog om de Alpen heen geleid en de komende 7 dagen staan in het teken van zon, zon, zon en nog eens zon. Het is bijna peakseason in de Alpen en de combinatie van veel zon en steeds grotere mensenmassa’s zal een wissel trekken op de kwaliteit van de pistes en de ernaast gelegen offpiste. Poeder in de nabijheid van de liften en pistes zal de komende dagen schaarser en schaarser worden. Enkel in de kleinere minder bekende familiegebieden is nu nog het een en ander te vinden. Dat het daarnaast warmer wordt en de zon de hele dag volcontinue gloeit helpt daarbij ook niet. Op hellingen waar de zon vol instraalt zal de sneeuw de komende dagen zich gaan transformeren. Ofwel een hike richting een zuidhelling zal de komende week ook geen poeder meer garanderen en kan zelfs gevaarlijk worden met het oog op het steeds groter wordende risico van natte sneeuwlawines en zeker ook ‘gleitschnee’ lawines. Maar wat dan wel?

In dit bericht:

  • Tips om de komende zonnig week toch poeder te scoren
  • Hoe lang houdt de droogte aan?

Tips om de komende en zeer zonnige week toch poeder te scoren

Leg een ijsje op een droge dag in de zon en hij smelt snel weg, leg een ijsje in de shaduw en het duurt langer, leg datzelfde ijsje op een laagje sneeuw in de schaduw en je zult zien dat het veel langer duurt voordat het ijsje smelt. In de bergen geldt dat ook zo. Sterker nog, leg hartje winter een ijsje op een sneeuwrijke schaduwhelling en je zult zien dat het ijsje niet smelt. Ook als de temperatuur in de vrije atmosfeer duidelijk in de plus is en mensen liggen te bakken op de terrassen.

Dat werkt als volgt. Het sneeuwdek op zichzelf is niet direct vatbaar voor veranderingen in de luchttemperatuur vanwege de isolerende capaciteiten van een sneeuwdek. Voor opwarming van het sneeuwdek zijn de volgende drie elementen de meest krachtige:

  • Directe instraling van de zon
  • Relatief warme lucht en bewolking. De bewolking geleidt namelijk de warmere, vochtige lucht het sneeuwdek in
  • Regen

Hartje winter staat de zon lager. Gevolg is dat ze enkel op de zuidhellingen en de steilere west- en oosthellingen direct instraalt. Op de andere hellingen schampt de zon hoogstens het sneeuwdek zodat de warmte het sneeuwdek niet kan intrekken. Gevolg is dat de temperatuur van het sneeuwdek op schaduwrijke(re) hellingen, maar ook die hellingen waar de zon niet direct instraalt fors lager blijft. Vaak zelfs ruim onder nul. Zeker als de nachten ook helder zijn en het vocht flink kan uitstralen. Dagen waarop je mooie hoeveelheden rijp ziet ontstaan op het sneeuwdek op de schaduwhellingen.

Heerlijke rijp
Heerlijke rijp

Warme, maar zonnige dagen hoeven helemaal niet te betekenen dat dit het einde van de verse poedersneeuw is. Je zult er alleen iets meer voor moeten doen. Het is pas midden februari en de zon staat nog relatief laag. Dit betekent dat je op hellingen met een N, O of NW component er in nog lang poeder kunt rijden. Zeker als er ook nog eens bomen op dit soort hellingen staan, dan komt de zon er helemaal niet bij.

Maar hoe weet je of een skigebied voldoende N, O of NW hellingen heeft? Dat kun je zelf beredeneren met een kompas, maar je kunt ook als wePowder Pro een blik werpen op de expositiekaarten. Onderstaand zie je als voorbeeld het kaartje van het Tannheimertal

De rode kleuren op de kaart geven de Noord en Noordoost hellingen aan en mits deze een beetje steil zijn blijft de sneeuw hier goed, licht en vers.

:nopro:
Wil je ook hellingshoekkaarten, expositiekaarten, routes en uitgebreidde weersvoorspellingen? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!
:nopro:

Wil je de komende dagen poeder scoren dan ga je het beste op zoek naar:

  1. skigebieden met voldoende noordhellingen waar de poeder koud genoeg blijft;
  2. en zoek je naar familiegebieden met veel bomen en weinig overzichtelijk terrein, dat schrikt beginnende freeriders af.
  3. en schrap je de usual suspects en gebieden met overzichtelijk terrein.

Met deze tips scoor je zeker nog verse poeder.

Hoe lang houdt de droogte aan?

Da hamvraag. De meeste modellen gaan nu uit van een droge periode die tenminste 7 tot 10 dagen aan zal houden. Pas vanaf de 22e februari zou er wat beweging kunnen ontstaan volgens de huidige berekeningen. Maar er zijn zelfs modellen die zeggen dat het droog zal blijven tot eind februari. Maar dan spreek je over zo’n verre termijn in de toekomst, daar zou ik me niet op willen vastpinnen.

Beter is het zoeken naar lichtpuntjes. Het kaartje van het Europese model van over 6 dagen is zo’n lichtpuntje.
Er ontstaat dan ten zuiden van de Alpen een oostelijke stroming. Een scenario dat koude lucht uit het oosten en vochtige lucht uit de Middellandse zee mengt. Iets wat we vorig jaar overigens ook eind februari zagen met zeer koude lucht uit het oosten en koude sneeuw voor de Piemonte.

Maar goed, allemaal nog zeer ver weg. Tot en met midden volgende week zeker geen sneeuw. Gebruik daarom mijn tips om toch poeder te scoren. Plak die vellen onder je splitboard of ski’s en loop naar die top net wat verder weg voor wat heerlijke poeder.

:nopro:
Wil je weten of de lange termijn wel poeder brengt? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!
:nopro:

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Beginner
RutgerAuteur15 februari 2019 · 10:41

Omega blokkade!, daar hebben we er afgelopen zomer zat van gehad. Die kan ook 4 weken blijven liggen

The object in life is not to be on the side of the majority,
Expert
meteomorrisAuteur15 februari 2019 · 12:21

@@Rutger, laten we hopen van niet. Gelukkig had de zuidkant van de Alpen toen wel wat wat nattigheid.

powfinder.com
Beginner
RutgerAuteur16 februari 2019 · 10:08

@@meteomorris , vorig jaar rond deze tijd was er ook een omegablokkade volgens mij, echter met de kern meer noord westelijk van Nederland, volgens mij zorgde dat voor een meer oostelijke stroming, en koud winter weer.

heb jeEnig idee of er een bepaalde tendens zit in waar de kern komt te liggen, ook met oog op afgelopen zomer?

The object in life is not to be on the side of the majority,
Expert
ieismAuteur16 februari 2019 · 10:58

Namens splitboardend Nederland wil ik even melden dat het van ons wel weer gewoon mag gaan sneeuwen nu. Lenteweer mag in de lente, maar nu is het winter.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Expert
meteomorrisAuteur16 februari 2019 · 16:30

Namens splitboardend Nederland wil ik even melden dat het van ons wel weer gewoon mag gaan sneeuwen nu. Lenteweer mag in de lente, maar nu is het winter.

ieism op 16 feb 2019 10:58

voor komende week heeft wintersportend noord Nederland voor zon gestemd. Ik gun die wintersporters wel wat zon tijdens hun krokus vakantie. Dan gaat maart gewoon weer ouderwets diep worden en is de massa alweer naar huis. We kunnen zowiezo tot ver in mei splitboarden met de huidige sneeuwhoogtes.

powfinder.com
Expert
ieismAuteur16 februari 2019 · 17:22

OK, deal.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!