Super winter storm met 1 meter verse sneeuw voor noordwest Amerika

Super winter storm met 1 meter verse sneeuw voor noordwest Amerika

Een zeer sterke storm staat op het punt de Noordelijke Rockies binnen te vallen. Lokale diensten hebben het over 1 meter of meer aan verse sneeuw die er kan vallen in de hogere delen van de British Columbia, Alberta en Montana. Omdat veel bomen nog de slag naar de herfst moeten maken zitten op veel plaatsen de bladeren nog aan de takken. In combinatie met de natte en zware sneeuw die er gaat vallen wordt er vanuit gegaan dat de weers- en reisomstandigheden lokaal extreem gaan worden. De Noordelijke Rockies zijn dunbevolkte gebieden waar de afstanden tussen het ene en andere dorp regelmatig immens zijn. Het kan hulpdiensten daardoor veel tijd kosten om hulp te bieden. De verwachting is dat veel bomen de sneeuwmassas niet kunnen dragen en dat er op grote schaal schade aan bomen zal ontstaan. Gevolg zal het uitvallen van het electriciteitsnet en geblokkeerde wegen zijn.

Deze super storm is zo bijzonder omdat er een aantal elementen bij elkaar komen. Allereerst is er een sterke en ver uitgediept stormcentrum (een krachtige depressie dus), ten tweede is er de lange afstand waarin de bewolking wordt gedwongen te klimmen , als derde komt er een bak met polaire lucht via Canada naar het zuiden afgezakt, dan is er ook nog eens een enorm temperatuurverschil tussen de koude en warme luchtsoort wat het snel opklimmen van luchtmassas bevordert en als laatste wordt er via een westelijke stroming een enorme hoeveelheid vochtige lucht aangevoerd. Reden genoeg voor flinke stormwaarschuwingen.

Lokaal zeer koud voor de tijd van het jaar

Onderstaand zie je de koude lucht die via het noorden naar het zuiden zakt. De blauwe delen zijn de koude lucht. Om dit in perspectief te zetten is er het paatje rechts dat de temperatuurafwijking van wat normaal is laat zien. Het paarse/roze deel is laat zien dat het komend weekend lokaal 15 graden kouder is dan normaal in de vrije atmosfeer. En die koude lucht botst op luchtmassa’s (oranje) die te warm zijn voor de tijd van het jaar.

Grote temperatuurverschillen

Deze enorme verschillen in temperatuur voeden de storm. Dit zorgt voor straffe winden, maar vooral op de scheiding van de luchtmassa’s voor een zeer sterke upwaartse airflow wat cruciaal is bij de vorming van neerslag.

Een storm als deze zou hartje winter heel gewoon zijn, maar nu in september met de bomen nog vol met bladeren is exceptioneel. Naast beelden van bizarre toestanden verwachten we ook begin volgende week de eerste poederbeelden vanuit deze regio te zien.

meteomorris

Reacties

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!