Alpen: woensdag sneeuw voor hooggebergte

Alpen: woensdag sneeuw voor hooggebergte

Het is vandaag en dinsdag nog heerlijk nazomers in de Alpen. De temperatuur tikt de 25 graden aan en nergens zou je ook maar vermoeden dat er op dit moment een meter sneeuw aan het vallen is in delen van de VS en Canada. De beelden vanaf de overkant van de oceaan doen ook bijna onwerkelijk aan. Toch zit er een kortdurend winterprikje in de lucht.

Een stormdepressie met de naam Nils trekt het vasteland op en zet woensdag de deur open voor een straffe stroming uit het noordwesten. Allereerst leidt dat in de nacht van dinsdag naar woensdag voor veel regen. Maar op woensdag wordt de stroming pal noord wordt en zakt er koude lucht af naar het zuiden. De aanwezige koude lucht komt klem te liggen tussen de Alpenhoofdkam en de koude lucht waarna het gaat sneeuwen. De sneeuwgrens daalt op woensdag richting de 2000 meter, maar kan in de nacht naar donderdag tijdelijk nog wat verder zakken. Interessant aan onderstaande kaarten is niet alleen het immense koufront van woensdag. Op het kaartje van woensdag is ook Hurricane Lorenzo te zien die via de Azoren richting de Britse eilanden trekt. Een klasse 5 orkaan die naar verwachting eind deze week op zal gaan in een enorme ‘normale’ stormdepressie. Goed, terug naar de komende dagen.

Dinsdag
Woensdag

De afkoeling die het gevolg is, is het verschil tussen een t-shirt of een jas. Waar het dinsdag overdag lokaal nog 25 graden wordt, daar komt de temperatuur woensdagmiddag en donderdag niet hoger dan 15 graden in de dalen. Dat een dergelijke daling van de temperatuur voor sneeuw zorgt zal je dan ook niet verbazen. Onderstaand de berekende sneeuwval tot en met donderdag.

Na donderdag keert de rust weer terug in de Alpen. Het is weliswaar koeler maar de zon laat zich weer zien. Voor een poedertrip is het allemaal nog veel te vroeg, maar het tekent de dynamiek die in de lucht zit. De noordpool koelt langzaam af nu de zon zicht steeds minder laat zien de eerste sneeuw valt in Siberië en Canada, de atlantische oceaan is nog steeds warm met hurricanes tot gevolg en de jetstream wordt vanwege de temperatuurverschillen tussen het koude noorden en het warme zuiden van hot naar haar geslingerd.

Steeds meer dynamiek kortom die van tijd tot tijd sneeuw zal brengen naar de Alpen. Het is het moment om te starten met je voorpret: onze forecastkaarten hebben iedere ochtend weer verse runs klaar staan, de deelnemers aan de Safety Academy ontwaken want we zien dagelijks steeds meer mensen inloggen om hun kennis up te daten en het Freeride Film Festival staat voor de deur. Over een maand of 2 tot 3 mogen we weer en dus kan 1 november de voorpret zijn ultieme vorm krijgen op het Freeride Film Festival.

Zoek je nog reisinspiratie voor komende winter check dan even onze groeiende lijst met trips voor komende winter.

meteomorris

Reacties

Toerist
jarinvergeerAuteur1 oktober 2019 · 12:49

Als ik het goed begrepen heb komen restanten van Lorenzo ook richting de Alpen aankomend weekend?

Expert
meteomorrisAuteur1 oktober 2019 · 13:22

Lorenzo lijkt na de Britse Eilanden gepasseerd te zijn alle energie te verliezen. Het restant zorgt vooral voor een milde westzuidwestelijke stroming.

powfinder.com
Beginner
Patrick1973Auteur2 oktober 2019 · 09:00

Benieuwd of dit uitkomt want veel windkracht zal er niet meer inzitten maar neerslag, dat is iets anders…
https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/e195e16916083d629dfeacf587486f7b_lorenzo.jpg?width=800

Expert
meteomorrisAuteur2 oktober 2019 · 10:18

@@Patrick1973 verwacht er niet veel van in de Benelux om dat temperatuurverschillen op grotere hoogte marginaal zijn en er weinig verticale beweging in de luchtmassa’s zit maar Lorenzo lijkt net boven de Alpen langs te trekken en dan de deur open te zetten voor koude lucht uit het noorden. Dat zou begin dit weekend wel wat moeten opleveren in de Alpen. Daar verwacht ik wel wat van.

powfinder.com
Expert
Freerider JobAuteur2 oktober 2019 · 11:50

Dan eerst nog maar lekker kitesurfen voordat ik het kiteboard inruil van mijn fat bodies : ) In ieder geval ben ik erbij bij het freeride filmfestival om in de mood te komen.

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!