Dinsdag sneeuw voor hoogste pieken, eventje zon, daarna weer sneeuw.

Dinsdag sneeuw voor hoogste pieken, eventje zon, daarna weer sneeuw.

De Indian Summer waar ik het in mijn vorige weerbericht over had heeft voor mooi, droog en zonnig weer gezorgd in de Alpen. Deze week zal wat wisselvalliger verlopen. Een storm met de naam Sebastien ligt boven noordwest Europa en zorgt op dinsdag voor wat sneeeuw boven de 2500 meter. Woensdag en donderdag keert de zon weer terug, maar vanaf vrijdag wordt het opnieuw wisselvallig met sneeuw boven de boomgrens. Van een serieuze winterinval is echter nog geen sprake. Daarvoor is de temperatuur te hoog.

Dindsdag sneeuw voor de hoogste pieken

Storm Sebastien trekt vandaag vanuit het westen het noordwesten van de Alpen in. Het bijbehorende front zorgt daarbij voor een aantrekkende zuidwesten wind en neerslag. De sneeuwgrens ligt in beginsel hoog, zo rond de 2700 meter, maar zakt tegen de avond richting 1800-2000 meter. Dit zal op woensdag als de zon er weer door komt in de ochtenduren voor mooie plaatjes zorgen op de allerhoogste toppen.

Verwachte sneeuwval dinsdag
Verwachte sneeuwval dinsdag

Eventjes zonnig

De woensdag en donderdag verlopen dan weer zonnig onder invloed van een rug van hogedruk. Ondertussen loopt een nieuwe storm zich warm op de Atlantische Oceaan. Deze storm die groot van omvang is en flink uitgediept ziet er heftiger uit dan vooralsnog berekend wordt. Zou storm Thilo in een rechte lijn naar het oosten kunnen opstomen dan zouden de Alpen zich kunnen opmaken op een winterinval. Maar een zeer krachtig hogedrukgebied houdt de storm op afstand waardoor de koude lucht die ten westen (links van de storm) naar het zuiden probeert af te zakken de Alpen niet gaat bereiken.

Weekend: geen kou, wel sneeuw voor het hooggebergte

Thilo mag er dus dreigend uitzien, het lukt hem niet om zijn tanden echt in de Alpen te zetten. Op zaterdag ligt de kern nog steeds op de Atlantische Oceaan en met een westelijke stroming wordt er weliswaar een front naar de Alpen gestuurd, maar echt superkoud wordt het niet. Enkel in het noordwesten en westen van de Alpen zien we de sneeuwgrens tijdelijk richting de 1800-2000 meter zakken. In de oostelijke helft van de Alpen blijft het onder invloed van een zuidföhn mild. Mogelijk dat het na het weekend nog even iets kouder wordt, maar dat is pure speculatie.

Sneeuwverwachting tot en met maandag
Sneeuwverwachting tot en met maandag

Bovenstaande sneeuwkaart ziet er mooier uit dan hij is, want:

  1. gletsjers hebben nog maar weinig sneeuw;
  2. veel wind komend weekend
  3. relatief mild

Wie komend weekend wat op een gletsjer wil spelen zal moeten gaan finetunen. Met zoveel dynamiek in de atmosfeer is het lastig te voorspellen wat het gaat worden. Voorlopig lijkt dit het geval:

Zaterdag:

  • westalpen: sneeuw en bewolkt. Dit betekent slecht weer op de glestsjers en geen zicht.
  • oostalpen: zuidföhn, opstekend wind en mild aan de noordkant van de Alpen.

Zonag:

  • westalpen: mogelijk wat opklaringen maar zeer onzeker nog
  • oostalpen: eerst nog zuidföhn, mogelijk bewolking vanuit het westen.

Ik zal donderdag onder dit bericht nog een update plaatsen inzake de weekend verwachting.
Van de winter nog geen echt spoor kortom. Maar nu is het ook pas oktober. Beter valt de sneeuw in november. De zon staat dan lager en de kans dat het dan december haalt is een stuk groter.

Oktober is er vooral om te lekkerbekken, je spullen te organiseren, plannen te maken en films te kijken. Daarom: 1 november het Freeride Film Festival in Amsterdam. Zorg dat je er (weer) bij bent.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur15 oktober 2019 · 11:28

Voor wie graag houdt van goed nieuws (hoe onbetrouwbaar ook in de herfst). De ultra lange termijn berekeningen gaan uit van sneeuw en kou eind oktober.

https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/17b9c2ef49e5b4c8f8a50a98c34523cf_schermafbeelding_202019_10_15_20om_2011_26_48.png?width=800

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!