Wat sneeuw voor hooggebergte, kouder in Oostenrijk

Wat sneeuw voor hooggebergte, kouder in Oostenrijk

Op de flanken van een hogedrukgebied doet koude lucht de komende dagen een poging om de Alpen te bereiken. Daar slaagt het niet echt in. Weliswaar raakt de koude lucht Oostenrijk maar van een winterinval is zeker geen sprake. Wel zorgt de botsing van koude en wame lucht voor een toename van de buienactiviteit. Met name in het hooggebergte zorgt dit de komende week voor wat centimeters sneeuw die lokaal enkele decimeters kunnen worden.

Onze sneeuwkaart kleurt voor de leek wat optimistich. Wat je namelijk hieronder ziet is de sneeuw die er verwacht wordt. Daar zit ook natte sneeuw bij en die zal rap weer verdwijnen. Met name ten westen van Innsbruck krijgt de koude lucht geen greep op de Alpen en zal de sneeuw pas blijven liggen boven de 2500-2800 meter.

Ten oosten van Innsbruck wordt het later in de week eventjes wat kouder waardoor we daar lager op de berg ook sneeuw mogen verwachten. Ook dat is maar tijdelijk, dus ga er maar van uit dat 90% van de sneeuw die je op bovenstaande kaart ziet de winter niet zal halen.

Een nieuwe gigantische Atlantische depressie drukt een flinke deuk in de kou die begin deze week vanuit het noorden afzakt en zal met een zuidwestelijke stroming noordwest Europa en de Alpen weer flink opwarmen. Dit zal in ieder geval tot en met komend weekend zo blijven.

Kouder en sneeuw na 3 november?

Berekeningen wijzen er op dat bovenstaande depressie pas begin volgende week voorbij de Britse Eilanden trekt. Op dat moment wordt er killere lucht via de westfklank van deze storm naar de Alpen getransporteerd. De kans is groot dat de sneeuwgrens dan daalt en we sneeuw zien voor de lagere delen van de berg. Niet dat daarmee de winter direct binnenvalt, maar het zou een eerste signaal kunnen worden van koning winter.

ECWMF, donderdag 7 november
ECWMF, donderdag 7 november

Bovenstaand is dat te zien als de pluk met koude lucht (groen) via de westflank van de storm af kan zakken en met een westelijke stroming de Alpen bereikt. Ook onze lange termijn sneeuwkaarten laten dit zien. Ben je wePowder Pro? Dan zijn de lange termijn kaarten echt iets om de komende week in de gaten te houden. Dan kun je per dag volgen welke kant het op gaat.

Tot zover.
Volgende week meer.
Stay stoked.

Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
ffKnallenAuteur29 oktober 2019 · 18:05

https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/c743b59705b87df345ba8acc4500301f_eurazie_202019.png?width=800\
Er ligt al veel sneeuw in Europa-Azië ten opzichte van de laatste jaren, kan wel eens een hele leuke maar vooral koude winter gaan worden!

Expert
meteomorrisAuteur30 oktober 2019 · 12:44

@@ffKnallen scherp gezien. Ik ben zo druk met de laatste loodjes van het nieuwe Guide boek dat ik nog geen tijd heb gehad er iets over te schrijven. Hopelijk lukt me dat volgende week. In het kort voor diegene die bovenstaande kaarten niets zegt:

Meer sneeuwbedekking in oktober, begunstigt een de kans op een straf Siberisch hogedrukgebied. Dit zorgt voor een verzwakte polar vortex/negatieve AO met als gevolg dat koude lucht makkelijker zijn weg kan vinden naar lagere breedtegraden. Ofwel een zwakkere jetstream waardoor de kans op een meanderende jetstream groter is en de kou verder zuidwaarts kan zakken.

Indien zo’n koude uitval precies boven Europa valt dan kan het wel eens AAN worden.

Volgende week meer.

powfinder.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!