PA#2 komt er aan voor het noordwesten!

PA#2 komt er aan voor het noordwesten!

We gaan een roerige week tegemoet waarbij de sneeuwgrens flink gaat jojo-en. Het ene moment geeft dat regen tot grotere hoogte terwijl nog geen 24 uur later het tot diep in de dalen kan sneeuwen De jetstream hervindt vanaf zaterdag zijn weg naar de Alpen en dat gaat voor heel wat dynamiek zorgen waarbij de details nog niet bekend zijn. Wat wel zeker is dat er veel sneeuw gaat vallen. Vooral het noordwesten van de Alpen gaat veel sneeuw zien, maar ook de noord- en zuidalpen krijgen van tijd tot tijd met sneeuw (en föhn) te maken.

In dit bericht:

 • Vrijdag laatste mooie dag
 • Sneeuw en later regen in het weekend
 • Volgende week roerig

Vrijdag laatste mooie dag

Na snowvember begon december met veel zon. Het was genieten, maar daaraan komt een einde. Vandaag is de laatste echt mooie dag hoewel het op zaterdag nog echt wel lekker zal zijn in het westen en zuiden.

Piemonte
Piemonte

Wat sneeuw, wat zon en later regen in het weekend

Onze 6 daagse sneeuwkaart ziet er heerlijk uit, maar wie dieper in de details duikt zal direkt zien dat het aankomende weekend geen topper wordt wat betreft verse sneeuwval. Allereerst de sneeuwverwachting voor zaterdag en zondag:

De hoeveelheden zijn niet enorm, maar wat ook direct opvalt is dat het enkel de hoogste pieken zijn die sneeuw krijgen.

 • Zaterdag: de zaterdag is het nog redelijk koel en valt er hooguit 2-5 cm, met rond de Arlberg uitschieters naar 10-15 cm. Vooral in Oostenrijk kan de bewolking hardnekkig zijn. De beste condities zijn zaterdag in de Franse Alpen en de Zuidalpen te vinden met heerlijk zonnig weer. Daar waar zaterdag de liften voor het eerst openen zal er poeder naast de pistes te vinden zijn, in de gebieden die al langer op zijn zul je verder de backcountry in moeten op je toeski’s of splitboard om nog wat onverspoorde poeder te vinden.

 • Zondag: op zondag nadert er een warmtefront vanuit het westen. Dit soort allereerst voor een diffuus wordend zonlicht en later op de dag regen in het dal en sneeuw boven de 1600-1900 meter. Ter illustratie Engelberg (klik hier voor de gedetailleerde verwachting). Zaterdag een dusting of snow, ruimte voor de zon en koel terwijl de zondag hogere bewolking binnenschuift, het nulgradenniveau stijgt en het in de loop van de dag gaat regenen en sneeuwen.

Kortom: diepe verse poeder ga je komend weekend niet vinden, maar wie wil profiteren van wat oudere onverspoorde poeder en zon is op zaterdag prima af in de west- en zuidalpen. Op zondag maak je de meeste kans op zon aan de zuidkant.

Volgende week roerig

Vanaf maandag komt het stormgeweld pas echt goed op gang. Onderstaand een poging de hoofdlijnen voor je te schetsen maar houd er rekening mee dat bij een jetstream on fire er altijd wat verrassingen zich zullen voordoen.

 • Maandag: in de ochtend trekt een koufront het noordwesten van de Alpen binnen, met een westnoordwestelijke stroming wordt het koeler en gaat het stevig sneeuwen. Tegelijkertijd staat er in de oostalpen nog eventjes een zuidföhn, maar daar gaat het aan de noordkant in de loop van de ochtend ook goed sneeuwen.
 • Dinsdag: het sneeuwt nog lekker door in het noorden van Oostenrijk, maar tegelijkertijd klaart het langzaam op vanuit het westen. Op nadering van een warmtefront wordt het milder.
 • Woensdag: de vroege woensdag begint mild maar net zoals op maandag nadert er een koufront vanuit het westen. Wederom veel sneeuw allereerst voor het westen en noordwesten van de Alpen, later een noordstautje aan de noordkant van Oostenrijk.
 • Donderdag: ruimte voor opklaringen en zon
 • Vrijdag: eerste sneeuw uit het zuidwesten met veel sneeuw voor de Franse Zuidalpen en Italië, tegelijkertijd föhn aan de noordkant van de Alpen. Einde ochtend volgt er een noordelijke nazwieper met sneeuw allereerst voor het noordwesten en later voor het noorden.
Sneeuwval komende week
Sneeuwval komende week

Kortom komende week:

 • veel temperatuurschommelingen met soms tijdelijk een wat hogere sneeuwgrens
 • veel sneeuw voor het noordwesten, maar ook de noord- en zuidalpen krijgen hun deel
 • wisselende windrichtingen

PA#2 komt er aan

Met zoveel sneeuw in aantocht komt PA#2 er aan. De komende week kan er zeker ergens lekkere poeder worden gereden. Mijn tips (die vanaf dinsdag zullen gaan gelden) zet ik zondag live.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
Willem2kAuteur6 december 2019 · 12:56

Tas gepakt, vrije dagen geregeld… Dit weekend nog ff winterbanden onder de powsmobiel klussen en dan ben ik er klaar voor. ?

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Gevorderd
3zelAuteur6 december 2019 · 14:34

Tas gepakt, vrije dagen geregeld… Dit weekend nog ff winterbanden onder de powsmobiel klussen en dan ben ik er klaar voor. ?

Willem2k op 6 dec 2019 12:56


Idem hier. Wij staan ook in de startblokken…

knowledge is powder
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!