PA#2: where to go

PA#2: where to go

De Alpen hebben de komende week te maken met een nieuwe stormcyclus. Een zeer actieve jetstream koerst vol op de Alpen af. De stroming is pal west zodat met name het noordwesten van de Alpen de komende week heel veel sneeuw ziet. Na een sneeuwrijke maandag volgt er zon voor op dinsdag voor het noordwesten. Ook later in de week valt er veel sneeuw, maar volgens de laatste berekeningen gaat de temperatuur daarbij stijgen zodat de sneeuwgrens geleidelijk steeds hoger komt te liggen. Dat belooft veel goeds voor de wePowder Season Kick-Off van volgend weekend! Er zijn nog plekken vrij!

  • Maandag veel sneeuw voor het noordwesten
  • Dinsdag zuiden en westen zonnig, noorden sneeuw
  • PA#2: where to go
  • Vanaf woensdag opnieuw storm en sneeuw
  • Vanaf volgend weekend mild?

Maandag veel sneeuw voor het noordwesten

Het is vandaag nog heerlijk winterweer in de Alpen. Overal schijnt de zon en met sneeuw van SNOWember is het goed toeven in de Alpenhoofdkam en de gebieden ten zuiden en westen daarvan.

Stilte voor de storm in Zermatt
Stilte voor de storm in Zermatt

Maar zondag einde dag trekt een actief front de Alpen in. De hoge bewolking neemt toe waarbij de sneeuwgrens in beginsel met zo’n 1800-2000 meter nog vrij hoog ligt. Maar in de nacht naar maandag en op de maandag zelf draait de stroming naar noordwest tot noordnoordwest en vindt koude lucht de weg naar de Alpen.

Met name op maandag sneeuwt het stevig door in de Franse Noordalpen, het westen en noorden van Zwitserland en later ook in Vorarlberg. Boven de 1800 meter valt er 20-50 cm verse sneeuw met lokaal uitschieters richting de 70 cm. De wind is daarbij stevig uit het noordwesten van tijd tot tijd. Hoewel het huidige sneeuwdek goed gezet is zal het lawinegevaar de komende 48 uur weer flink gaan stijgen. De hoeveelheid verse sneeuw in combinatie met veel wind en de oppervlakterijp die lokaal is ontstaan zal het risico op plaatlawines flink doen toenemen. Check je lokale lawinebericht voor alle details!

GEEN KENNIS VAN DE BACKCOUNTRY? START DAN NU DIRECT MET DE SAFETY ACADEMY

Dinsdag zuiden en westen zonnig, noorden sneeuw

Het lagedrukgebied dat op maandag sneeuw brent ligt op dinsdag al ten oosten van Finland. Een rug van hogedruk zorgt voor tijdelijk wat rust in de astmosfeer en de zon laat zich in grote delen van de Alpen weer zien. Enkel de noordalpen (en dan met name Oostenrijk) heeft nog te maken met bewolking en lichte sneeuwval. Met de verse sneeuw in het noordwesten van de Alpen wordt het daar ultiem genieten.

Dinsdag hogedruk weer
Dinsdag hogedruk weer

PA#2: where to go

Dinsdag wordt een fantastische poederdag. Heel veel verse sneeuw in het noordwesten en de zon komt er door. Wil je maximaal lift assisted genieten van de poeder en de zon, ga dan naar:

In alle bovenstaande gebieden ligt een prima tot goede base voor de tijd van het jaar en de liften draaien er. Veel andere gebieden zijn nog gesloten of kennen zoals bijvoorbeeld Engelberg nog een wat dunne base. Niet voor niets vindt de wePowder Season Kick Off dit jaar in Tignes - Val d’Isère plaats.

Vanaf woensdag opnieuw storm em later in de week weer veel sneeuw

De hogedruk van dinsdag verliest snel zijn grip op de Alpen. De westelijke jetstream is vele malen sterker en stormdepressies koersen weer volle bak op de Alpen af. Woensdag arriveert de eerste storm met in beginsel een sneeuwgrens rond de 2000 meter die in de loop van de dag rap richting de 700 meter daalt.

Tot en met vrijdag valt er dan veel sneeuw in het noordwesten van de Alpen met een sneeuwgrens die tussen de 700 en 1400 meter schommelt. Hiermee wordt boven de 1800 meter een solide basis voor de rest van de winter gelegd voor dit deel van de Alpen.

Sneeuwverwachting komende 6 dagen
Sneeuwverwachting komende 6 dagen

Vanaf volgend weekend mild?

Wat de sneeuwkaarten niet laten zien is dat het volgens de laatste berekeningen van alle grote weermodellen na vrijdag de 13e rap milder wordt in de Alpen. De jetstream komt ten noorden van de Alpen te liggen en met een zuidwestelijke stroming wordt er dan milde lucht aangevoerd.

Voor vrijdag de 13e en voor zaterdag de 14e wordt er op dit moment nog veel neerslag berekend. Op vrijdag ligt de sneeuwgrens nog laag maar zeker op de zaterdag zou deze wel eens richting de 2000 meter kunnen gaan klimmen. Daarna zou het dan een paar dagen droog en mild moeten gaan worden.

Gelukkig valt alles na vrijdag de 13e onder de ultralange periode in termen van voorspellingen en is dat allemaal nog erg onzeker.

PA#2: woensdag - donderdag en vrijdag

Wie na de heerlijke zondag nog lekker poeder wil rijden is dan het beste af in die gebieden waar bomen wat houvast bieden:

Volgende update: woensdag 11 december. Dan kijk ik verder de toekomst in en schets een beeld waar je het weekend van 14-15 december poeder kunt rijden. In de tussentijd zijn wij druk bezig het wePowder Guide Book the Alps voor je in te pakken en naar je op te sturen.

8 december: laatste dag om te pre orderen.

De komende week starten wij met een monsterklus: Het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps met meer dan 120+ bestemmingen komt dan van de persen en we gaan dan alle pre orders verzenden **Tot en met 8 december **kun je nog met korting je eigen uniek genummerde gids pre orderen. Meer info over dit boek vind je hier, direct bestellen kan hier.

Stay stoked, Morris

meteomorris

Reacties

Gevorderd
KoppelbaasAuteur8 december 2019 · 18:21

Uitstekend geregeld @@meteomorris, #PA2 spot on voor het Wepowder Season Kickoff!
https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/1a72f04c24f3f0b05a06e353e1fb6a8e_giphy.gif

Gevorderd
KoppelbaasAuteur8 december 2019 · 18:21
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!